Conducerile celor cinci SIF nu se asteapta sa incaseze in acest an la dividende de la bancile la care sunt actionari, dupa ce anul trecut provizioanele constituite de institutiile de credit au erodat semnificativ profiturile, potrivit Mediafax.
"Nu ne asteptam la dividende de la banci in acest an. Anul trecut a fost unul greu pentru banci si probabil ca vor trebui capitalizate profiturile, asa reduse cum sunt. Nu am avut nicio discutie pe aceasta tema cu conducerile bancilor, insa nu ne asteptam la dividende, nici de la BCR, nici de la BRD", a declarat Mihai Fercala, presedinte - director general al SIF Transilvania.

Pana in 2009, dividendele incasate de SIF-uri de la BCR si BRD (BRD) au reprezentat o componenta importanta din profiturile societatilor de investitii financiare. Anul trecut, provizioanele pe care bancile au trebuit sa le realizeze au redus vizibil castigurile acestora.

Astfel, BCR si Banca Transilvania au capitalizat profiturile din anul 2009, iar dividendele acordate BRD au fost de peste doua ori mai mici.

Surse din actionariatul BCR au declarat ca institutia de credit a inregistrat anul trecut un profit premilinat de 100 - 105 milioane lei conform calculelor pe standardele romanesti de contabilitate (RAS), valoare mai putin de jumatate fata de castigul din 2009.

Totodata, provizioanele in crestere cu 41% au influentat vizibil profitul BRD, care a scazut cu 36%, la 500,5 milioane lei.
Banca Transilvania a inregistrat anul trecut un profit in crestere cu 58%, la 97,8 milioane de lei, in contextul in care provizioanele au avansat mai lent, cu 22%.

"Trebuie sa recunoastem ca a fost o perioada dura pentru banci, nu doar pentru cele de la noi, ci la nivel mondial, iar bancile trebuie sa iasa din aceasta situatie", a afirmat Ioan Cuzman, presedinte - director general al SIF Banat-Crisana.

Presedintele CA si directorul general al SIF Moldova, Costel Ceocea, spune ca bugetul societatii va fi intocmit fara a fi luate in calcul dividendele pe care bancile le-ar putea acorda.

"S-a creat un precedent anul trecut la BCR, cand s-a capitalizat profitul, insa in conditiile in care banii sunt mai scumpi nu stim la ce sa ne asteptam. Cred ca bancile au suficiente lichiditati si nu vor mai atrage bani de la actionari. Daca se va urma politica de dividende de anul trecut de la banci, dividendele ar fi doarte mici. La SIF Moldova vom incerca sa facem un buget pesimist (...) va trebui sa fim mai activi in piata pe actiunile lichide", a adaugat el.

Vicepresedintele CA al SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu, afirma ca societatea de investitii financiare nu se va baza in acest an pe dividendele de la banci, ci va cauta alte solutii pentru a fi profitabila.

Petre Szel, seful SAI Muntenia Invest, compania care administreaza activele SIF Muntenia (SIF4), spune ca la elaborarea bugetului nu vor fi incluse eventualele dividende pe care le vor da bancile.

"Ne vom baza pe dividendele de la banci intr-o masura foarte mica spre deloc. Vom mai vedea cum facem bugetul. Mai este inca o luna pana cand trebuie sa-l anuntam, cine stie ce mai apare pana atunci", a comentat Szel.

SIF-urile detin impreuna 30,11% din titlurile BCR si 22,52% din actiunile BRD. In actionariatul Bancii Transilvania se regasesc patru societati de investitii financiare, care au cumulat 15,13% din titluri. SIF Muntenia este singura care nu este actionar la banca din Cluj Napoca.

Pierderile din sistemul bancar aproape s-au dublat anul trecut, la 1,98 miliarde lei, provenind de la 22 de institutii de credit, iar celelalte 20 de banci au insumat castiguri de 1,68 miliarde de lei, sub profitul cumulat din 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri