Actiunile SIF-urilor au crescut in medie cu 3,34%, intr-o piata in urcare cu 1,48% si in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa asigure cea mai mare parte din lichiditatea de 27,1 milioane lei, informeaza Mediafax.
Bursa a crescut in aceasta saptamana cu 0,28%, astfel ca raportat la nivelul de la finalul anului trecut, piata este cu 7,28% mai sus.

Actiunile SIF-urilor au avansat in medie cu 2,44% in aceasta saptamana, astfel ca la finalul sedintei de vineri indicele BET-FI se plasa cu 3,68% peste nivelul din ultima sesiune a anului trecut.

Totodata, cotatiile celor mai lichide zece titluri au ridicat in aceasta saptamana indicele BET cu 0,36%. Comparativ cu nivelul de la finalul anului precedent, indicele BET este in crestere cu 8%.

Spre jumatatea sedintei de vineri, unii investitori au incercat sa profite de revenirea burselor externe si au introdus ordine de tranzactionare la preturi peste cele de joi. Desi preturile au crescut, cei mai multi jucatorii au continuat sa adopte pozitii de asteptare.

Astfel, exceptand titlurile Fondului Proprietatea doar cinci actiuni au mai inregistrat rulaje de peste 500.000 de lei.

Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad, spune ca in continuare cele mai multe tranzactii sunt realizate de investitori locali, care spera ca vor fi reluate dezbaterile pe tema majorarii pragului la SIF-uri.

"Conteaza si raportul JP Morgan in ecuatie, insa nu este suficient incat sa ii determine pe investitorii straini sa intre la cumparare. Acestia au nevoie de alte semnale din piata si din partea economiei ca se reia crestere economica", a declarat Dragolea.

JP Morgan afirma intr-o analiza ca economia Romaniei va reveni pe crestere in acest an, sustinuta de exporturi, succesul reformelor si sprijinul FMI si al Uniunii Europene. Banca estimeaza un avans al PIB de 2% pentru acest an si respectiv de 4% in urmatorul an.

Actiunile celor cinci de investitii financiare (SIF) au inregistrat un ritm ascendent mai accelerat in a doua parte a sedintei, insa nu au consemnat rulaje mari. Punctul maxim de crestere al indicelui BET-FI a fost atins chiar la inchidere, cand cotatiile acestor titluri erau in urcare in medie cu 3,34%.

Primele zece actiuni in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au incheiat ziua la preturi in crestere in medie cu 1,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,56%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 2,1%.

Dragolea crede ca evolutia titlurilor lichide a fost o revenire tehnica, avand in vedere ca in ultima jumatate de ora a sedintei anterioare, un investitor a lichidat un portofoliu mai "maricel" si a dus preturile in jos pentru a fi sigur ca vinde.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 27,1 milioane lei (6,4 milioane euro), suma cu 37% mai redusa decat valoarea transferurilor de joi, de 43,1 milioane lei (10,2 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca detasat in topul lichiditatii, cu operatiuni de 17,4 milioane lei (4,3 milioane euro), si, totodata, au asigurat 64% din rulajul pietei.

Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,6035 lei, pret in crestere cu 1,34%. Cotatia a depasit nivelul de la listare, de 0,6 lei/actiune, in ultima jumatate de ora. La sfarsitul sesiunii, in piata erau afisate ordine de cumparare pentru 9,8 milioane de titluri FP, iar volumul de la vanzare era de 15,3 milioane de actiuni.

Raporat la pretul de la finalul primei sedinte de tranzactionare la BVB, din 25 ianuarie, actiunile Fondului Proprietatea sunt in scadere cu 7,08%. Totusi, aceste titluri au asigurat cea mai mare parte a lichiditatii bursei.

In sedinta de vineri, actiunile Fondului au fost urmate in topul rulajelor de titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), cu operatiuni de 2,5 milioane lei si, respectiv, 1,6 milioane lei. Cel mai recent transfer cu actiunile SIF Transilvania a fost realizat la 0,529 lei, pret in crestere cu 3,73%, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu 3,2%, la 1,388 lei.

Unii investitori au vizat vineri si produsele structurate, contractele futures si unitatile de fond, cu care au fost realizate transferuri in valoare cumulata de 1,3 milioane lei (311.000 de euro).

Astfel, lichiditatea totala a bursei a fost de 28,4 milioane lei (6,7 milioane euro), suma de peste doua ori mai redusa decat rulajul total de joi, de 61,5 milioane lei (14,5 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 274.000 de lei, valoare la jumatate fata de lichiditatea din sesiunea precedenta, de 552.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) si Remat Maramures (REMM) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 110.000 de lei si, respectiv, de 30.000 de lei. Cotatia actiunilor Armax Gaz a avansat cu 2,92%, la 0,1553 lei, iar cea mai recenta operatiune cu titlurile Remat Maramures a fost efectuata la 18,3 lei, pret in crestere cu 6,15%.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu cel mult 1,4%. Linia usoara de revenire a fost urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 1,5%. Totusi, cea mai accelerata ascensiune au fost inregistrata de piata din Bulgaria, care a urcat cu 3,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri