Situatia din Africa De nord ingrijoreaza tot mai mult investitorii, care se asteapta ca economiile sa fie afectate de o eventuala crestere a petrolului. In acest context, confirmarea unei evolutii economice pozitive pe plan intern este semnalul pe care piata de capital il asteapta, considera analistii Intercapital Invest.
In ultima saptamana, valoarea totala tranzactionata cu actiuni a fost de 600,78 milioane lei, fiind mai mare cu 152% fata de cea din saptamana precedenta, datorita unor tranzactii mari efectuate pe piata Deal.

Din aceasta, 16% reprezinta tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea. Valoarea tranzactiilor cu actiuni din cosul indicelui BET-FI a fost de 21,39 mil. lei, din care 39% pe titlurile SIF Oltenia si 24% pe titlurile SIF Moldova.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni din cosul indicelui BET a fost de 478,23 mil. lei, din care 96% pe titlurile BRD si 2% pe titlurile Banca Transilvania.

Tranzactiile cu titlurile din cosul indicelui BET-NG au cumulat 8,15 mld. lei, din care 60% pe titlurile Petrom si 28% pe titlurile Transgaz, se arata in raportul saptamanal Puls Capital, publicat de Intercapital Invest.

Tranzactiile cu obligatiuni au cumulat 19,09 mil. lei, iar cele cu unitati de fond 0,10 mil. lei.

Indicii bursieri au avut evolutii mixte, cuprinse intre –0,22% pe indicele ROTX, valoarea la inchidere a acestuia fiind de 11.788,61 puncte indice, si 2,43% pe indicele BET-FI, valoarea la inchidere a acestuia in puncte indice fiind de 22.788,90

Fara deal-urile cu titlurile BRD, valoarea tranzactiilor a fost de 146,05 milioane lei, cu 39% mai mica fata de cea din urma cu o saptamana.

„Situatia din Africa de Nord ingrijoreaza din ce in ce mai mult pietele la nivel international, una din temeri fiind cresterea pretului petrolului, care ar putea afecta evolutiile economiilor. In acest context de piata, investitorii prefera sa vada pe plan intern confirmarea unei evolutii economice pozitive. Pe plan extern se asteapta corectii de ceva vreme, iar perspectivele pentru iesirea din recesiune si dezvoltarea unor proiecte importante pe piata de capital sunt mari pentru anul acesta”, se arata in raportul de analizat citat.

Astfel, urmatoarea perioada poate reprezenta o oportunitate de acumulare pe termen mediu si lung, dar pentru ca riscul este mai mare, analistii Intercapital recomanda o expunere mai mica.

Titlurile Fondul Proprietatea, dupa ce saptamana trecuta au inregistrat un nou minim al pretului tranzactionat la BVB, la 0,5610 lei/actiune, saptamana aceasta s-au tranzactionat in general usor sub 0,6 lei/actiune, pretul de inchidere fiind de 0,6035 lei/actiune.

In ultimele zile, cele mai importante evenimente la BVB au fost vanzarea participatiei detinute de BERD la BRD-Societe Generale si publicarea rezultatelor Petrom. Joi la ora 4 au fost realizate 8 tranzactii pe piata deal in valoare de 454,73 milioane lei cu titlurile BRD-Groupe Societe Generale.

Vanzatorul pachetului este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care si-a vandut participatia de 5% din capitalul social al BRD, detinuta incepand cu anul 1999. ― Intrarea in actionariatul BRD a facut parte din efortul de a intari institutia de credit recent privatizata si de a ajuta la dezvoltarea acesteia alaturi de Societe Generale, care in luna martie 1999 a cumparat o participatie de 51% din capitalul bancii.

Citeste si Ce inseamna ca BRD a iesit de sub tutela BERD

Aceste tranzactii au dus la un nou record istoric al unei valori zilnice tranzactionate la BVB, aceasta fiind de 489,73 milioane lei. Pe locul doi se afla valoarea inregistrata in data de 8 iunie 2007, de 358,12 milioane lei si pe locul trei se afla valoarea inregistrata in data de 11 decembrie 2007, de 290,17 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri