Nasdaq OMX vrea sa intre in parteneriat cu CME Group sau cu IntercontinentalExchange (ICE) pentru a reusi sa faca o oferta atractiva pentru operatiunile de tranzactionare de actiuni ale NYSE Euronext inainte de finalizarea fuziunii acestei companii cu Deutsche Boerse, potrivit Wall Street Journal.
Nasdaq OMX, operatorul pietei electronice NASDAQ de la New York si al mai multor burse din SUA si nordul Europei, incearca sa impiedice fuziunea Deutsche Boerse si NYSE Euronext, care ar crea un gigant transatlantic, insa nu are resursele financiare pentru a reusi pe cont propriu, scrie Mediafax.

Nasdaq cauta un aliat si incearca sa determine care dintre posibilii parteneri ar putea asigura o oferta suficient de ridicata, cu costuri cat mai reduse, pentru operatiunile de tranzactionare de actiuni ale NYSE Euronext, au declarat pentru WSJ surse apropiate discutiilor.

CME Group este operatorul Chicago Mercantile Exchange, iar IntercontinentalExchange detine o importanta platforma online de tranzactionare a contractelor futures cu marfuri, energie si instrumente financiare derivate in Statele Unite.

Niciuna dintre cele doua companii nu au decis daca vor sa se alieze cu Nasdaq, au adaugat sursele citate.

Directorii ICE ar fi mai dispusi sa formeze un astfel de parteneriat, in principal din cauza operatiunilor ample de tranzactionare de derivate in Europa obtinute in 2007 de NYSE prin achizitionarea Euronext.

CME analizeaza situatia, insa ar putea ajunge la concluzia ca nu doreste sa faca vreo miscare, au afirmat sursele.

Reprezentantii Nasdaq, CME si ICE nu au comentat informatiile.

Nasdaq a fost in ultima perioada tinta agentiilor de rating, Standard & Poor's avertizand in decembrie ca este ingrijroata de "politicile financiare tot mai agresive" ale operatorului bursier, "care afecteaza negativ detinatorii de obligatiuni si alti creditori".

S&P a avertizat ca ar putea reduce ratingul Nasdaq daca compania va accelera programele de rascumparare de actiuni, va creste gradul de indatorare sau se va implica in achizitionarea cash a unor companii mari.

In 2006, Greifeld a lansat o oferta ostila de achizitie a London Stock Exchange pentru patru miliarde de dolari, care a esuat in cateva saptamani. Ulterior, actionarii operatorului londonez au respins o oferta ostila imbunatatita, iar evenimentele au degenerat intr-un razboi al declaratiilor intre cele doua companii, determinand S&P sa retrogradeze ratingul Nasdaq in categoria junk.

Pe de alta parte, ICE a lansat in 2007 o oferta de preluare a Chicago Board of Trade, care a esuat cand compania-tinta a acceptat sa fie inglobata de CME.

NYSE Euronext va fuziona cu Deutsche Boerse printr-un schimb de actiuni, tranzactie evaluata la 10 milairde de dolari. Grupul nou format va fi cel mai mare operator bursier din lume.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri