Clientelismul, nepotismul si scandalurile de coruptie in randul europarlamentarilor romani vor contribui probabil la o rata de participare scazuta la alegerile europene din mai, absenteismul putand atinge un record, comenteaza publicatia electronica EUObserver, citata de Mediafax.

Principalele partide din Romania intocmesc liste de candidati la alegerile europarlamentare care, cu unele exceptii, deschid calea rudelor, prietenilor si sotiilor elitei politice de la Bucuresti catre un loc de munca destul de comod in vest.

Printre actualii europarlamentari posibil de a fi realesi se numara sotia premierului roman Victor Ponta, Daciana Sarbu, sotia presedintelui Partidului National Liberal Crin Antonescu, Adina Valean si, posibil, fiica presedintelui tarii Traian Basescu, Elena Basescu.

Listele includ si fosti candidati la prezidentiale, fosti ministri si consilieri care si-au declarat loialitate fata de liderii lor.

"Pozitii eligibile pe lista sunt oferite ca rasplata soldatilor vechi si merituosi ai partidului sau (care sunt considerati) o alta resursa ce trebuie pastrata in familie", sustine Claudiu Tufis, profesor la Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti.

Au fost doua scandaluri majore in randul europarlamentarilor alesi in 2009. Este vorba despre George Becali, acum fost europarlamentar, care in prezent ispaseste o pedeapsa cu inchisoarea, si europarlamentarul social-democrat Adrian Severin, implicat intr-un scandal de coruptie.

Un alt europarlamentar implicat in acelasi scandal a fost slovenul Zoran Thaler, care a demisionat si care luna trecuta a fost condamnat la doi ani de inchisoare in tara sa. Diferenta de comportament intre Slovenia si Romania este "un indicator graitor" al interesului pentru astfel de probleme la nivel national si european, sustine Tufis.

Ramanerea lui Severin in functia de europarlamentar arata masura in care societatea romaneasca si clasa ei politica tolereaza coruptia, subliniaza publicatia. Clasa politica romaneasca a fost zguduita de un val de acuzatii de coruptie, procese si condamnari inaintea alegerilor europene din mai si a celor prezidentiale din noiembrie. Mai multi politicieni de rang inalt au fost incarcerati pentru coruptie.
Analistii se tem insa ca aceasta nu este o epoca de aur a transparentei si justitiei pentru viata publica din Romania. Tufis vede condamnarea unor fosti ministri, intre care si Adrian Nastase, drept "munitie pentru actualul razboi partizan" intre elitele politice opozante. La randul sau, Ionut Tata, presedintele Asociatiei Pro Democratia, este sceptic ca acest lucru va fi un precursor pentru o noua generatie de reprezentanti publici onesti.

"Tinerii politicieni sunt si ei corupti", afirma el, "pentru ca s-au alaturat aripii tinere a partidelor in urma cu zece ani, cand coruptia era in crestere si unii dintre ei au fost atrasi de coruptie".

Aceasta lipsa de alternativa la actuala clasa politica genereaza cinism in randul populatiei. "Oamenilor nu li se ofera nimic care sa li se para atractiv", a declarat Tufis. "Partidele mentin politicieni batrani reciclati, iar cei noi sunt doar copii ale celor batrani".

Perceptia clientelismului si coruptiei este posibil sa contribuie la absenteism. Romania se numara printre tarile membre UE care sufera de cea mai mare rata a absenteismului la alegerile europene. Astfel in 2009, 27,4 la suta dintre romani au votat in alegerile europene - cea mai mica rata dupa Slovacia (19,6 la suta), Lituania (20,9 la suta) si Polonia (24,5 la suta) - comparativ cu media europeana de 43 la suta.
"Absenteismul va reveni cu o razbunare in alegerile europene din 2014 si va fi mai mare decat oricand", anticipeaza Tata.

In plus, romanii nu simt ca alegerea europarlamentarilor are vreun impact asupra vietilor lor. "(Alegerea europarlametarilor) nu aduce niciun risc privind venitul sau scaderea somajului", explica Tata. "Alegerea este aproape irelevanta, spre deosebire de alegerea unui presedinte sau a unui primar, cand vezi ca acesti reprezentanti fac ceva", adauga el.

O alta problema care a aparut in Romania in ultimii cinci ani este euroscepticismul. Tara ramane una dintre cele mai eurofile, dar politicienii folosesc acum o retorica de distantare de Bruxelles, mai ales pe teme privind combaterea coruptiei si independenta justitiei.

Acest lucru va contribui, de asemenea, la o rata de participare mica. Dar partidele mari prefera acest lucru, nominalizarea pe lista partidului echivaland astfel cu un loc sigur de europarlamentar.

"Participarea limitata ofera un avantaj partidelor mari care au o capacitate mai mare de a-si mobiliza baza", sustine Remus Stefureac, directorul INSCOP.

In ultimii 80 de ani, Romania s-a transformat dintr-o societate multietnica intr-una mai degraba monoculturala. Majoritatea societatii romanesti are o cultura adanc inradacinata in rasism si homofobie. Trei sferturi dintre romani nu ar vota un europarlamentar cu dizabilitati fizice, un maghiar sau un rom, potrivit sondajului CNCD realizat in decembrie 2013. In plus, 81 la suta sunt impotriva unui europarlamentar cu o orientare sexuala diferita.

"Un partid de extrema dreapta va deveni relevant pentru Romania atunci cand migratia va deveni o problema", argumenteaza Tufis. "Pana atunci, treaba lui este facuta de partidele politice existente".

Romanii vor alege 32 de europarlamentari din totalul de 751 ai Parlamentului European la 25 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri