Guvernul a transmis Curtii Constitutionale sesizarea privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, au declarat surse oficiale.

Anterior, in sedinta de marti a Guvernului, premierul Victor Ponta a afirmat vca sesizarea care va fi inaintata, marti, de Guvern catre CC privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala va contine si o declaratie din 2004 a fostului lider PDL si prim-ministru Emil Boc, care spunea ca presedintele nu se poate implica in campanie.

In 2004, presedintele tarii era Ion Iliescu, fost lider al PSD. "Vreau sa dau doar un singur citat in acest sens: «Implicarea sefului statului in campanie este profund neconstitutionala si incalca litera si spiritul Constitutiei. In legea fundamentala se stipuleaza foarte clar ca seful statului trebuie sa fie garantul respectarii legii si trebuie sa fie echidistant. Domnia sa este prima persoana care uita de litera Constitutiei si interpreteaza textul acesteia in favoarea unui partid politic». Asa a spus Emil Boc in 2004, am incredere ca, uneori, are opinii corecte si vom pune in sesizare si acest citat. Sunt convins ca, in felul acesta, campania electorala, si pentru europarlamentare, si pentru prezidentiale, se va desfasura cu respectarea Constitutiei", a spus Ponta in sedinta de guvern.

El a reiterat ca, prin aceasta sesizare, vrea sa fie foarte clar ca presedintele tarii si alte categorii de persoane cu functii publice nu au voie sa faca campanie electorala.

Luni seara, Ponta a anuntat ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, iar in baza deciziei CC se va proceda in consecinta. El a precizat ca sesizarea va fi transmisa, probabil, marti catre CC, dupa ce va revedea textul si il va discuta cu colegii sai, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Gandul Live, ca in mod categoric nu a incalcat legea fundamentala si a facut referire la avizul Curtii din 2007, care spune ca "presedintele nu vine din nori".

El a mentionat ca in avizul 1 din 2007 se precizeaza plaja pe care presedintele se poate misca in spectrul politic si faptul ca seful statului are dreptul la optiuni politice, are dreptul sa participe in dezbateri politice, are dreptul sa fie sustinut de un partid si sa ramana apropiat unui partid.

Traian Basescu a mentionat ca articolul 84 din Constitutie spune foarte clar ca presedintele nu poate fi membru de partid. "Dar, in avizul din 2007, se explica clar ca presedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este sustinut de un partid, ca atare ramane in relatii cu acel partid, pentru a-si sustine programul", a mai spus Traian Basescu, precizand ca singurul parid care sustine in acest moment ca va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul sau politic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri