Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, luni, ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost, in fond, vinovat, el aratand ca survolarea unui stat independent se anunta, in baza unei intelegeri, si a precizat ca precizarile facute de oficialul rus pe retele de socializare reprezinta o "obraznicie".

Solicitat sa comenteze dialogul dintre presedintele Traian Basescu si vicepremierul rul Dmitri Rogozin "pe pahare de bautura", Iliescu a precizat ca nu este vorba despre un dialog, ci de afirmatii publice ale unuia si altuia, "cam nepotrivite pentru statutul fiecaruia in parte".

"Si vicepremierul rus a avut iesirile lui nepotrivite. Chiar survolarea teritoriului tarii presupunea o intelegere, se anunta cand un demnitar de stat trece cu avionul, nu e o chestie comuna, nu e un turist oarecare. Asa ceva intra in practica raporturilor normale intre state, dar asta arata anormalitatea situatiei in care e aflam. Rogozin, in fond, era vinovat. Trece peste un stat independent, o face asa, de capul lui, intr-o situatie complicata?", a spus Iliescu.

El a mentionat faptul ca astfel de chestiuni capata conotatii neplacute in momente cum sunt cele pe care le traversam, iar comportamentul demnitarilor poate sa afecteze imaginea pe care o proiecteaza asupra statului respectiv, asupra politicii, asupra masuriilor si pozitiilor exprimate, informeaza Mediafax.

Intrebat daca Romania ar trebui sa raspunda institutional la ceea ce a scris Rogozin pe retele de socializare privind venirea cu "bombardierul", Iliescu a spus: "Aia a fost o obraznicie din partea lui si raspunsul i-a fost cam pe masura, a fost in consonanta".

In urma cu o saptamana, vicepremierul rus a scris mai multe mesaje provocatoare, pe Facebook si Twitter, atat in engleza, cat si in rusa, la adresa oficialilor romani, care nu i-au permis avionului sau sa se intoarca la Moscova prin spatiul aerian romanesc. Rogozin se intorcea din Transnistria, unde participase, la 9 mai, la parada militara organizata de Ziua Victoriei asupra nazistilor.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat atunci Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

"La astfel de declaratii eu nu pot avea decat o singura reactie. Trebuie sa aflam cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca aceste declaratii. E o declaratie lipsita total de respect fata de un alt stat, fata de orice altceva ce nu reprezinta Mama Rusia", i-a raspuns atunci presedintele roman.

Rogozin a contraatacat pe Facebook si Twitter, intrebandu-se "cate pahare a golit Basescu pentru a prinde curaj sa inchida spatiul aerian pentru avionul nostru". El a continuat disputa, afirmand pe aceleasi retele de socializare ca atrage "atentia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaratiei" premierul Victor Ponta.

Premierul roman declarase ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator si este un personaj politic care nu are ce cauta in Romania, dar declaratiile sale impuneau o intalnire a autoritatilor romane cu presedintele Traian Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri