Omul de afaceri Vasile Pogacean, arestat preventiv pentru luare de mita, ramasese restant cu 300.000 de lei la plata mitei catre presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, si negocia cu acesta reducerea procentului, de la 15 la suta la 10 la suta.

Potrivit propunerii de arestare a lui Horea Uioreanu (foto), omul de afaceri Vasile Pogacean sustinea ca va mentine promisiunea de plata in procent de 15 la suta din sumele alocate numai daca va beneficia de alocari integrale, si nu de plati partiale ale contractelor, noteaza Mediafax. "Fata de nivelul sumelor alocate si cuantumul negociat al mitei, la finele lunii februarie 2014, in mod evident, inculpatul Vasile Pogacean era restant la plata transelor mitei cu aproape 300.000 lei.

De altfel, Pogacean a incercat sa negocieze cu Uioreanu reducerea comisionului de la 15 la suta la 10 la suta, apreciind ca nu va face fata platilor transelor de mita ce vor urma. Negocierea a ramas fara rezultat. Intr-o discutie cu consilierul lui Horea Uioreanu, Razvan Marius Pop, Pogacean i-a cerut detalii privind felul in care vor avea alocarile bugetare in anul in curs si a promis remiterea sumei de 10.000 lei catre presedintele CJ Cluj. I-a cerut consilierului acestuia sa-i transmita ca va mentine promisiunea de plata in procent de 15 la suta din sumele alocate daca va beneficia de alocari integrale si nu de plati partiale ale contractelor”, se arata in documentul citat.

Discutia a fost inregistrata ambiental de catre anchetatori, fiind redata in dosar. "Pogacean Vasile: Ma, spune-i la Horea, asculta ce iti spun eu, ca daca se misca lucrurile rapid si asta, ma ocup in avans de tat…

Pop Razvan Marius: Da

Pogacean Vasile: .(neinteligibil)*… *imi bag ..., de socoteala asta tat ce trebe, numa sa apuc la prima decontare, intelegi? Dupa aia le "bagam" noi pe facturi, stii ce zic?"

"Pe parcursul discutiei purtate, inculpatul Pogacean a admis ca este restant la remiterea transelor mitei convenite, restanta pe care o justifica de circuitul foarte anevoios al banilor, sub nivelul sau de asteptare, insa s-a aratat decis sa achite toate restantele potrivit promisiunii sale. Acesta a subliniat ca este o persoana de incredere si ca, daca vreodata va fi chestionat despre intelegerile convenite cu presedintele CJ Cluj nu va recunoaste nimic: "Pogacean Vasile: Doamne fereste, eu, sa ma tai cu drujba, ca nu zic nimica. Intelegi ce iti spun?", se precizeaza in documentul citat.

Desi Pogacean a promis ca va remite pentru presedintele CJ Cluj suma de 10.000 lei in data de 25 martie 2014, sens in care a convenit cu Razvan Marius Pop ca vor proceda ca de obicei, intalnirea urmand a avea loc la Iclod, ea nu a mai avut loc, omul de afaceri renuntand la orice forma de contact cu consilierul presedintelui. Anchetatorii sustin ca explicatia acestei conduite rezida in forma extrem de ridicata de precautie manifestata de omul de afaceri "care a aflat de existenta unei investigatii penale ce-l viza pe Razvan Pop, context in care a sistat orice legatura cu acesta".

"Dupa alocarea unor sume de bani pentru mai multe comune unde firma lui Pogacean executa lucrari si in lipsa oricarei reactii din partea lui Pogacean, care inregistra restante mari la plata transelor din mita promisa aferenta procentului convenit pe alocarile bugetare anterioare si care nu mai platise ritmic dupa cum era asteptat, ultima remitere fiind efectuata in februarie 2014, presedintele CJ Cluj l-a contactat pe Pogacean Vasile in seara de 5 mai 2014 si au fixat o intalnire pentru a doua zi dimineata", au mai aratat anchetatorii.

Acestia sustin ca Uioreanu i-a cerut lui Pogacean ca la data de 9 mai 2014, cand cei doi urmau sa participe la aceeasi nunta, sa-i fie remisa suma de 25.000 lei, solicitare cu care omul de afaceri a fost de acord. "Suma de bani pretinsa de c[tre presedintele CJ Cluj a fost comunicata de acesta consilierului sau in cadrul unei discutii purtate in data de 8 mai 2014. Ulterior, la data de 13 mai 2014, Horea Dorin Uioreanu i-a comunicat lui Razvan Marius Pop ca a primit de la Pogacean suma de 20.000 lei si i-a cerut sa noteze cuantumul primit pentru a tine in continuare evidenta mitei datorate si a celei incasate, consecutiv cu evidentierea alocarilor bugetare, alocari ce constituiau baza de calcul a mitei datorate", au mentionat anchetatorii.

Horea Uioreanu si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, joi seara, de magistratii Curtii de Apel Cluj. Potrivit DNA, Uioreanu este urmarit penal pentru cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (10 acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani.

In acelasi dosar este urmarit penal si omul de afaceri Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru doua infractiuni de dare de mita, ambele in forma continuata (10 acte materiale, respectiv doua acte materiale). Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Constructii SA, firma care care a construit noua pista a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat in acest dosar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri