Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni seara, ca decizia sa de a se retrage din cursa pentru prezidentiale pentru a nu da curs dezbaterii din partid cu privire la oportunitatea candidaturii sale sau a lui Klaus Iohannis, adaugand ca avea in acest moment “cele mai multe atuuri” pentru a-l bate pe Victor Ponta.

Antonescu a spus, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, ca nu a iesit din politica, insa a renuntat la candidatura pentru prezidentiale chiar daca apreciaza ca este sau ar fi fost "de departe candidatul cel mai redutabil al dreptei".

"Eu nu am spus ca eram singurul om care sa-l bat pe Victor Ponta, sper sa-l bata orice candidat sau contracandidat va avea din partea dreptei sau din partea unei societati care incearca sa respire liber. Eu am spus doar ca aveam in acest moment cele mai multe atuuri", a precizat Antonescu, potrivit Mediafax.

El a afirmat ca retragerea sa nu are de a face cu Traian Basescu si "cu nimeni si nimic din afara PNL" sau din afara constiintei sale "perfect libere".

Imaginea partidului, mai importanta decat o candidatura

"Puteam eu sa-mi permit fata de partidul pe care l-am condus, si care este PNL - cu 15 procente, cu 3 procente, cu 100 de procente, nu conteaza, e o institutie in istoria acestei tari - puteam sa-mi pemit ca pana in luna august in fiecare seara la dumneavoastra sa vina un liberal care sa spuna «Antonescu e cel mai bun, Antonescu trebuie sa candideze, Iohannis nu are nicio sansa». Altul sa se duca la un alt post de televiziune si sa spuna, cum spuneau cei doi domni (Ludovic Orbani Teodor Atanasiu n.r.) «Iohannis trebuie sa candideze ca imi spune mie lumea pe strada ca Antonescu nu si Iohannis da». Eu nu puteam sa fac asta pentru ca nu avem timp, pentru ca nu puteam expune partidul la asa ceva si pentru ca, din punctul meu de vedere, a apara pana la capat imaginea acestui partid e mai important decat sa ma bat pe o candidatura care avea sansele ei", a afirmat Antonescu.

Fostul presedinte al PNL a precizat ca nu a facut "niciodata un tel in sine din a fi presedintele Romaniei". "Am mari indoieli ca un om cinstit ajuns presedintele Romaniei nu va fi supus unor mari dezamagiri, dar atata vreme cat am simtit in spatele meu toata echipa de care eu eram responsabil ca lider, unita, am dat toate bataliile si am fost primul in prima linie. De aia, sigur am cicatrice, de aia tenul meu nu mai e asa de fin. A fost o onoare pentru mine sa duc aceasta batalie in primul rand", a declarat Antonescu.

Retragerea lui Antonesc, necesara de dragul unui „aliniament comun”

De asemenea, el a afirmat ca in momentul in care "in spate trupele se rasfira si optiunile se impart" singura sansa ca partidul sa aiba o optiune unita si sa castige timp si singura sansa ca "in ceea ce se cheama dreapta sau opozitia anti-Ponta sa se faca repede un aliniament comun" era retragerea sa.

Antonescu a precizat ca nu stie daca gestul sau va fi suficient. "Eu am socotit de cuviinta ca asta era de facut si asta am facut. De ce nu l-am sunat eu pe Klaus Iohannis sa-l anunt? Pentru ca la aceasta decizie aveam dreptul, pe deplin, numai eu. Klaus Iohannis nu era luat pe nepregatite, de vreme ce unii oameni deja umblau prin oras vorbind ca nu mai pot traversa ca-i prind cetatenii si spun sa-l puna pe Iohannis, nu pe Antonescu. Klaus Iohannis era in tema cu asta. Nu am avut din pacate o discutie transanta atunci cand am discutat ultima oara, luni seara, cu Klaus Iohannis si l-am intrebat: vrei sa intri, vrei sa candidezi la Presedintie, crezi ca esti mai bine plasat, facem o discutie despre asta? Mi-a spus ca nu, n-ar vrea, dar totusi sa facem niste studii pana prin luna august. Si atunci, decat sa fac studii pana in luna august, prefer sa incerc acum, prin ce tine de mine, sa dau sansa grabirii lucrurilor si adunarii cat mai largi in primul rand a PNL, dar poate mai mult decat atat, in spatele unui candidat care sa aiba o sansa, care candidat presupun ca va fi Klaus Iohannis, dar in legatura cu care ramane sa vedem ce se va intampla", a mai afirmat fostul presedinte al PNL.

El a mentionat ca Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu nu ar fi "umblat prin oras povestind cum le cere lor lumea sa schimbe candidatul daca nu ar fi stiut ca domnul Iohannis doreste sa candideze".

"Astea sunt lucruri pe care cei cu oarecare experienta politica si, slava Domnului, am destula, le stiu", a mai spus Antonescu. Fostul lider al PNL a precizat ca in partid exista o oscilatie intre ideea ca succesul politic se poate realiza prin munca de partid si cea a "liderului salvator".

„Nu stiam ca Iohannis e dispus sa intre in batalie”

"Mirajul pentru oamenii cu cote de incredere inalta, oamenii care stau bine in sondaje, tentatia ca asta ar putea suplini acest tip de munca (de partid prin retele electorale, n.r.) a existat totdeauna. Am beneficiat si eu de ea, e normal sa beneficieze si Klaus Iohannis. 20% era posibil, 20% nu s-a realizat, iar eu am spus ca ma retrag din fruntea partidului pentru ca nu stiam ca, de exemplu, Klaus Iohannis e dispus sa intre in batalie. Am spus ca ma retrag doar din fruntea partidului pentru ca proiectul pe care eu l-am gandit si de la infiintarea si de la ceea ce s-a castigat ca pozitie in administatia locala de exemplu, ca armament de bagat in depozitul partidului pentru batalia electorala, daca acesta ar fi fost folosit, am fi reusit sa-l folosim la maximum, cu peste 20% altul era proiectul si acel proiect continuam sa-l angajez ca presedinte de partid. Pentru acest proiect in care astazi suntem condamnati sa ne retragem cred ca e bine sa schimbam liderul partidului", a mai declarat Antonescu.

El a fost intrebat daca ar garanta pentru Klaus Iohannis ca presedinte al Romaniei, astfel incat acesta sa primeasca votul in alegeri.

"Sunt convins ca are calitati pentru a fi, sau a fi fost, un prim-ministru bun. Cred ca si un lider de partid bun poate sa fie. Nu stiu, nici eu, mult mai mult decat dumneavoastra in acest moment, ce fel de candidat si ce fel de presedinte ar fi Klaus Iohannis. Evident ca o sa incerc sa aflu mai repede decat dumneavoastra, evident ca pornesc cu incredere, pentru ca e vorba totusi de un om care daca despre care eu cred ca poate fi un bun prim-ministru, exista bune sanse sa fie si un bun presedinte. Insa raspunzand exact, si nu cu texte din papagaliceala de partid, v-am spus exact ceea ce cred in acest moment. Oricum, il cunosc suficient de bine pe domnul Ponta ca sa stiu ce fel de presedinte ar fi si atunci il sustin pe domnul Iohannis daca o fi sau pe domnul Predoiu, dupa care nu ma innebunesc foarte tare, din motiv de Ponta", a mai declarat fostul presedinte al PNL.

Citeste si:

    De asemenea, el a precizat ca va sprijini candidatura lui Iohannis, ori a contracandidatului lui Victor Ponta, cu tot ceea ce are de dat ca sprijin intr-o asemenea campanie, pana in ultimul minut. Antonescu a afirmat ca decizia sa de a nu mai candida la alegerile prezidentiale este una cat se poate de serioasa.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri