Fostul europarlamentar PMP Elena Basescu a scris intr-o postare pe Facebook, luni seara, ca ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, habar nu are de economie sau de finante, mesajul venind la cateva ore dupa intalnirea care a avut loc la Cotroceni intre presedinte, premier si ministrul de Finante, pe tema reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie.

Pseudo-lectia de economie de la Cotroceni: acesti roubinisti care ne conduc

Fiica presedintelui Traian Basescu a criticat si argumentele prezentate de Ioana Petrescu, pe care o numeste "ministrul apciza".

"Ca om care a facut parte cinci ani din comisia ECON ( Afaceri economice si monetare ) a Parlamentului European si care a terminat, e adevarat, o mult mai modesta facultate cu profil economic, pana si eu imi dau seama ca Ioana Petrescu habar nu are de economie sau de finante si in nicio tara civilizata nu ar putea pretinde sa ocupe un rol atat de important precum cel de ministru al Finantelor", spune Elena Basescu in postarea de pe reteaua de socializare.

Presedintele Traian Basescu a intrebat-o, in consultarile de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu, ministrul de Finante, unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea.

"Doamna ministru, se colecteaza suplimentar, din cresterea economica, atat? Dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin si asta ne va afecta”, a spus Traian Basescu. (Vezi VIDEO cu discutia dintre Basescu, Petrescu si Ponta).

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: "Un motiv in plus sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele sa angajeze si sa investeaza mai mult", a spus aceasta, vizibil emotionata.

"Doamna, am zis ca... Unde ati zis ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?", i s-a adresat Basescu. "La Harvard", a raspuns Petrescu, potrivit Mediafax.

"Roubini, economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", i-a spus presedintele ministrului de Finante. Presedintele Basescu i-a mai spus ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, ca argumentele acesteia in favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba.

Inca de la inceputul discutiei de la Cotroceni, seful statului le-a reprosat premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor ca nu au prevazute surse din care sa acopere "gaura" produsa de scaderea CAS cu 5% si a spus ca vazute "tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare.

O sustin din tot sufletul. Nu va pune in pericol tintele bugetare de anul acesta.

De asemenea, seful statului a tinut sa precizeze: "Nu tin sa-l retrimit Parlamentului, ca e o masura buna pentru agentii economici". La randul sau, ministrul Finantelor a sustinut ca "masura CAS este extraordinar de buna si pentru mediul de afaceri, si pentru angajatori" si a trecut si prin Parlament.

"O sustin din tot sufletul. Nu va pune in pericol tintele bugetare de anul acesta", a declarat Petrescu, invocand si existenta unui studiu in acest sens. Cand acesta i-a fost solicitat de seful statului, nu l-a putut prezenta.

"Discutam ca intre oameni care stiu despre ce vorbesc ... sau...", a replicat Traian Basescu, adaugand: "Argumentele pe care mi le aduceti dumneavoastra sunt argumentele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba". El a tinut sa precizeze ca nu se adreseaza premierului.

Ministrul i-a dat asigurari ca la elaborarea bugetului pe 2015, sursele de finantare vor fi foarte clare.

Presedintia a facut publica luni inregistrarea discutiei cu premierul si cu ministrul Finantelor pe tema reducerii CAS, dupa ce Victor Ponta a spus ca s-au certat, iar tonul sefului statului la adresa Ioanei Petrescu a fost "badaranesc".

Premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu va face foarte bine daca va publica inregistrarea discutiei de luni, de la Cotroceni, adaugand ca un presedinte poate fi "un pic mai politicos" atunci cand vorbeste cu o doamna, respectiv ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

"Eu cred ca presedintele tarii, in general, cand discuta nu neaparat cu primul-ministru, ci cu ministrul de Finante, cu o doamna, poate sa fie un pic mai politicos", a spus Ponta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri