Biserica Ortodoxa Romana (BOR) subliniaza, intr-un comunicat de luni, ca partidele ar trebui sa se abtina in campanie de la confruntarea pe teme religioase, precizand insa ca institutia ramane neutra din punct de vedere politic, in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoane.

In acelasi comunicat remis de Patrarhie, BOR dezaproba confruntarea politica motivata religios. Patriarhia precizeaza ca acest comunicat a fost remis dupa ce in ultimele zile, in dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 au fost facute referiri "nedrepte si nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Romane si au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusa implicare a acesteia in confruntarile electorale", noteaza Mediafax.

Clerului ortodox roman ii este interzis sa desfașoare activitati cu caracter partinic

In acest context, Patriarhia Romana reaminteste ca BOR coopereaza cu autoritatile de stat centrale si locale pentru implinirea binelui comun in societate si are relatii civilizate cu toate partidele politice, dar ramane neutra din punct de vedere politic, in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. "Indiferent de doctrina politica, originea etnica, credinta sau convingerile religioase ale candidatilor in alegeri, clerului ortodox roman ii este interzis sa desfașoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastorește. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi", a precizat sursa citata.

Prin acelasi comunicat, Patriarhia Romana face apel la reprezentantii clasei politice din Romania ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, "potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populației".

Potrivit Pariarhiei, prioritatile permanente ale Bisericii Ortodoxe Romane sunt "lucrarea pastoral-misionara in mijlocul poporului roman, ajutorarea saracilor si a bolnavilor, activitati educaționale si culturale in beneficiul comunitatilor romanesti din tara si strainatate, iar in aceasta perioada ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia si din alte zone ale tarii afectate de inundatiile din ultimele saptamani, iar nu implicarea politica".

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat in 29 iulie, la Craiova, in fata Consiliului National al partidului, reuniune in care si-a anuntat public decizia de a candida la Presedintia Romaniei, ca nu isi doreste sa fie acuzat ca este roman sau ortodox in tara sa.

"Nu cred ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei are o problema daca nu este ortodox sau nu e de etnie romana. Cred ca are exact aceleasi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru si il spun de fiecare data: nu vreau sa ma acuze nimeni sau spuna ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor, sunt mandru de asta, cred ca trebuie sa fiu respectat pentru acest lucru", a spus Ponta.

El a aratat ca, in opinia sa, un candidat la functia de presedinte trebuie sa spuna clar ce vrea sa faca. "Cred ca am facut foarte bine si in continuare trebuie sa sprijinim Biserica si cultele religioase. Biserica si Armata sunt institutii fundamentale care au ajutat la fondarea si salvgardarea natiunii romane si cred ca merita respectate, sprijinite", a adaugat Ponta, care a mai afirmat ca are tot respectul nu doar pentru Biserica Ortodoxa, ci pentru toate celelalte culte.

Discursul lui Ponta a provocat reactii critice din directia adversarilor PSD. Astfel, deputatul PNL Petre Roman a comentat tema religiei in discursul lui Victor Ponta de lansare a candidaturii la prezidențiale, catalogand-o drept una ""foarte urata din toate punctele de vedere" și menționand ca nu crede ca ii va dauna lui Klaus Iohannis in campania electorala.

La randul sau, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu i-a adresat lui Ponta o scrisoare deschisa, in care i-a transmis, "ca de la ortodox la ortodox", ca "nu e bine" sa-si faca "tema de campanie din religia unui posibil contracandidat".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri