Alianta Crestin-Liberala (ACL) isi anunta candidatul la alegerile prezidentiale, mai tarziu decat termenul initial, 4-5 august, castigatorul dintre Klaus Iohannis si Catalin Predoiu fiind stabilit pe baza cercetarilor sociologice.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, declara, la 17 iulie, ca pe 4 sau 5 august va fi anuntat candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidentiale din noiembrie, din partea liberalilor fiind propus Klaus Iohannis, iar din partea democrat-liberalilor, Catalin Predoiu. Ulterior, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, preciza, la 3 august, ca desemnarea candidatului Aliantei Crestin-Liberale a fost decalata pentru 8-9 august, deoarece rezultatele sondajului de opinie comandat de PDL au intarziat, intrucat acesta a fost demarat mai tarziu. "PDL intarzie cu sondajul, a inceput mai tarziu", a declarat acesta, potrivit Mediafax.

"Aceste studii sunt complexe, trebuie bine interpretate si nu vrem sa-i presam pe sociologi", au mentionat surse din PDL. La 5 august, Klaus Iohannis anunta ca institutele de sondare au cerut timp mai mult, astfel ca desemnarea candidatului va fi facuta pe 11 august, in cadrul Biroului politic al noului PNL. Potrivit celor patru sondaje de opinie date publicitatii in iulie (CURS, IRSOP, INSCOP si CSCI), primii doi clasati in preferintele electoratului sunt Victor Ponta si Klaus Iohannis.

In turul doi al prezidentialelor, Victor Ponta l-ar devansa pe Klaus Iohannis la o diferenta de 10 procente (55% , fata de 45%) in sondajul CSCI, in timp ce diferenta ar fi 5,6% (52,8%, fata de 47,2%) in sondajul INSCOP. Sondajele CURS si IRSOP releva si ele ca in turul doi Ponta l-ar devansa pe Iohannis, rezultatele fiind de 53% (Ponta) la 47% (Iohannis) in sondajul CURS si de 49% (Ponta) la 43% (Iohannis) in sondajul IRSOP. Conform sondajului INSCOP, daca Victor Ponta si Catalin Predoiu ar ajunge in turul al doilea, primul ar castiga la o diferenta mare: 66,7% la 39,3%.

In ceea ce priveste desemnarea candidatului comun, presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, la 5 august, ca exista "o sansa rezonabila" ca el sa fie candidatul ACL. "Vazand toate sondajele din ultima vreme vreau sa fac afirmatia ca exista o prezumtie rezonabila ca eu sa fiu candidatul ACL", a spus Iohannis, adaugand ca vor fi facute sondaje din luna in luna, apoi din doua in doua saptamani si apoi din doua in doua zile pentru a sti unde se situeaza candidatul.

Liderul PDL Arad, Gheorghe Falca, s-a declarat si el convins ca viitorul candidat al Aliantei Crestin-Liberale (ACL) pentru presedintia Romaniei va fi Klaus Iohannis, si nu Catalin Predoiu, pentru ca primul ar sta mai bine in sondaje. "Iohannis sta mai bine in sondaje, nu pot sa nu vad acest lucru (…) Intodeauna l-am sustinut pe domnul Predoiu, dar vazand cercetarile de pana acum, cred ca Iohannis va fi candidatul Aliantei", a precizat, la 24 iulie, intr-o conferinta de presa, Falca.

De partea cealalta, Catalin Predoiu s-a aratat optimist in legatura cu sansele sale de a fi desemnat candidatul ACL pentru prezidentiale. Prim-vicepresedintele PDL a precizat, la 26 iulie, la Conventia nationala a PDL care a aprobat fuziunea cu PNL, ca si-a asumat proiectul prezidential si va lupta pentru victorie, aratand ca vor face "Craciunul impreuna la Cotroceni". "Mi-am asumat acest proiect prezidential, va asigur ca voi continua sa lupt pana la capat pentru victoria noastra. Nu voi face niciun pas inapoi, voi lupta sa fiti mandri de mine. Vom alege cea mai buna solutie pentru partid, fie eu, fie domnul Iohannis. Vreau sa va promit ca, indiferent cum, in ce forma, cat de greu imi va fi sau nu, ma veti avea alatur si impreuna vom face Craciunul la Cotroceni", a afirmat Predoiu.

O zi mai tarziu, Catalin Predoiu preciza ca Alianta Crestin-Liberala "nu isi poate permite riscul de a nu castiga prezidentialele", prezidentiabilul desemnat de catre democrat-liberali declarandu-se "convins" ca pana la sfarsitul lui august va sta "foarte bine" in sondaje. "Cred ca Alianta Crestin-Liberala nu isi poate permite riscul de a nu castiga prezidentialele si sunt convins ca pana la sfarsitul lui august sondajele vor arata foarte bine pentru mine", a declarat Predoiu, intrebat de MEDIAFAX ce va face daca nu va obtine nominalizarea Aliantei pentru candidatura la prezidentiale.

Chestionat in legatura cu rezultatele sondajelor pentru alegerile prezidentiale, Traian Basescu a estimat, la 16 iulie, ca liderul PNL, Klaus Iohannis, are sanse sa castige alegerile prezidentiale, cu conditia sa aiba toata dreapta sustinandu-l. "Eu zic ca are sanse sa castige Iohannis, cu conditia sa aiba toata dreapta sustinandu-l", a spus, la B1 TV, presedintele Traian Basescu, precizand ca nu vede niciun motiv ca liderul PNL sa nu aiba aceasta sustinere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri