Dacian Ciolos si Corina Cretu ar fi cele doua nominalizari pentru functia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale.

Nominalizarile ar fi fost transmise la sfarsitul lunii iulie. Presedintele Traian Basescu a spus, sambata, intr-o declaratie de presa sustinuta inainte de plecarea catre Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European, ca, "spre surprinderea" sa, a aflat ca Romania a transmis doua nominalizari pentru functia de comisar european, fapt despre care stie de la Bruxelles, scrie Mediafax.

Traian Basescu a fost intrebat despre a doua nominalizare facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa nu a precizat despre cine este vorba. "Eu stiu ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care", a raspuns seful statului la intrebarea jurnalistilor. Presedintele Basescu a mentionat ca la reuniunea de sambata a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, presedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

"Vreau sa fiu foarte clar, nu intentionez niciun fel de disputa, nu creez o disputa, este dreptul Guvernului sa actioneze asa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat ca avem doua nominalizari transmise la Bruxelles, suntem unul din putinele state care au acceptat aceasta rugaminte a presedintelui Jean-Claude Juncker", a mentionat Basescu.

"Niciodata reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana nu a fost desemnat de presedinte, intotdeauna insa a fost desemnat intr-o intelegere (...), intotdeauna desemnarile le-au facut guvernele in colaborare cu presedintele. Nu ma deranjeaza ca de data aceasta am aflat de la Bruxelles ca Romania a facut doua desemnari, ci cred ca trebuie avut in vedere faptul ca Legea 373 prevede o procedura interna, parlamentara, audierea celui propus pentru functia de comisar in comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el.

Presedintele a mentionat ca ii ramane sa insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru Romania in Comisia Europeana. El a mentionat ca exista "o exigenta creata acum" care a existat si inainte, dar nu a fost respectata tot timpul privind faptul ca "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de doua ori, acelasi portofoliu".

"In orice caz, este important ca Romania sa obtina un portofoliu relevant, dupa ce a detinut portofoliul Agriculturii sa nu ne intoarcem iar la Multilingvism. Va si o sarcina a Guvernului, dar de care nu ma derobez nici eu, in cadrul neoficial, in discutii cu presedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Basescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, la 31 iulie, ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii. El a precizat ca a transmis scrisoarea dupa ce a discutat cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Anterior, Guvernul a anuntat ca premierul Ponta a discutat cu Jean-Claude Juncker, presedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea Romaniei pentru ocuparea functiei de comisar european, spunandu-i ca prima optiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de aceasta propunere. Ponta preciza atunci ca optiunea Guvernului este de a pastra in CE portofoliul Agriculturii si de a-l nominaliza pe Dacian Ciolos, dar ca nu poate face nominalizarea inainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker.

Presedintele Jean-Claude Juncker nu va accepta o Comisie cu un numar insuficient de femei si, daca nu va gasi o solutie, va fi nevoie de mai mult timp pentru formarea unui nou Executiv european, a precizat, la 31 iulie, purtatorul de cuvant al CE Natasha Bertaud. Intrebata ce va face Juncker in cazul in care nu vor fi propuse cel putin 10 femei pentru postul de comisar, asa cum a cerut, Natasha Bertaud a afirmat ca ar putea sa fie nevoie de mai mult timp pentru formarea Comisiei, daca nu se va gasi o solutie in acest sens.

"Domnul Juncker a anuntat clar in mai multe randuri ca o Comisie cu 2 sau 3 femei nu va fi legitima sau credibila, iar el nu va accepta acest lucru. Si Parlamentul European a anuntat ca nu va accepta o Comisie cu un numar insuficient de femei. Domnul Juncker continua discutiile asupra acestui aspect cu toti sefii de stat si de guvern si va cantari cu atentie toate optiunile. Daca nu se va gasi nicio solutie, va fi nevoie de mai mult timp pentru a forma Comisia", a spus Bertaud.

Purtatorul de cuvant nu a dorit sa detalieze asupra modului in care se va rezolva problema numarului de femei candidat. Comisia in exercitiu numara noua femei din cei 27 de comisari. Presedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a avertizat ca, daca noua Comisie va avea mai putine femei decat in prezent, nu va obtine majoritatea ceruta pentru investitura. In acest caz, Jean-Claude Juncker ar fi constrans sa isi modifice echipa.

In prezent, doar cateva tari au propus femei pentru functia de comisar: Cehia pe Vera Jurova, Italia pe Federica Mogherini, Suedia pe Cecilia Malmström si Bulgaria pe Kristalina Gheorghieva. Slovenia a trimis trei propuneri, dintre care doua femei. Premierul Victor Ponta s-a aflat sambata la Paris, la o reuniune a liderilor europeni social-democrati, care a avut loc inaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. El urmeaza sa sustina declaratii de presa, in cursul dupa-amiezii, la Palatul Victoria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri