Senatorii au decis, luni seara, sa extinda amnistierea fiscala de la personalul din invatamant la toti bugetarii care au obtinut venituri de natura salariala constatate a fi nelegale prin rapoartele Curtii de Conturi sau alte institutii de control, acestia fiind exonerati de la restituirea sumelor.

Senatorii au adoptat in plen un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea initial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la intregul personal bugetar. Amendamentul propus de Comisia pentru munca a facut ca Guvernul sa-si schimbe pozitia initiala, impotriva propunerii legislative, intr-una in favoarea actului normativ, arata Mediafax.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezenta la dezbateri, a sustinut propunerea legislativa, mentionand ca masura ar fi o reparatie pentru bugetari. ”Din 2012, de cand am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se lupta si ia masuri pentru repararea nedreptatilor facute de catre fosta guvernare, iar proiectul de lege care astazi este in dezbatere se inscrie pe aceasta linie. Este vorba de repararea nedreptatilor facute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentantilor administratiei publice locale si alte categorii de bugetari. De aceea, Guvernul sustine raportul pe care l-a intocmit Comisia pentru munca”, a afirmat ministrul.

Initiativa, extinsa initial din motive discriminatorii

Plumb a evitat sa precizeze in cadrul dezbaterilor care este impactul bugetar al initiativei legislative. Propunerea legislativa, formulata de senatorul Liviu Pop, se referea initial la scutiri aplicate profesorilor din trei localitati din judetul Hunedoara, fiind retrimisa in Parlament de presedintele Traian Basescu, care a reclamat printre altele faptul ca legea este discriminatorie aplicandu-se doar persoanelor din anumite localitati.

Ulterior, initiativa legislativa a fost amendata de senatorii din Comisia de munca, masura amnistierii fiind aplicata tuturor bugetarilor. In dezbateri, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a reclamat faptul ca amendarea in acest mod a propunerii legislative ar putea ridica vicii de constitutionalitate.

”Prezenta lege se aplica personalului ale carui venituri de natura salariala au fost stabilite in baza Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare", precizeaza initiativa adoptata de Senat, conform amendamentului formulat de Comisia de munca.
”Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la articolul 1 (personalul bugetar - n.r.) trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control, a unor prejudicii”, mai precizeaza legea.

Initiativa a fost adoptata cu 122 de voturi ”pentru” si doua abtineri, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri