Parlamentarii PNL au depus, joi, la Avocatul Poporului, o sesizare prin care cer contestarea ordonantei de urgenta privind migratia alesilor locali la Curtea Constitutionala, acestia avertizand cu pichetarea sediului institutiei in cazul in care Victor Ciorbea nu da curs demersului.

”Am depus o solicitare oficiala catre Avocatul Poporului in care i-am cerut sa atace la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta privind migratia alesilor locali. Ne exprimam increderea ca domnul Ciorbea este Avocatul Poporului, si nu avocatul lui Victor Ponta (...) Pichetarea (sediului Avocatului Poporului - n.r.) va incepe de luni, in fiecare zi. Noi de altfel i-am si spus ca poate sa rezolve aceasta problema, sa nu aiba sediul Avocatului Poporului pichetat, daca pana luni solutioneaza solicitarea noastra”, a spus vicepresedintele PNL Ludovic Orban, dupa depunerea solicitarii, conform Mediafax.

Orban a mentionat ca PNL a inaintat Avocatului Poporului, in scris, argumentatia potrivit careia ordonanta este neconstitutionala. Vicepresedintele PNL a mentionat ca obiectivul liberalilor este nu doar acela ca OUG 55/2014 sa fie declarata neconstitutionala, dar si ca toti alesii locali care isi parasesc partidele sa-si piarda mandatul.

Ciorbea, asteptat de liberali in fata institutiei

De asemenea, Orban a anuntat ca PNL a contestat joi si in contencios administrativ OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali, cu scopul de a sesiza printr-o alta procedura Curtea Constitutionala. Delegatia PNL a ajuns la Avocatul Poporului cu aproximativ 30 de minute inaintea lui Victor Ciorbea, liberalii asteptandu-l pe acesta in sediul institutiei. La sosire, Ciorbea a afirmat ca, daca ar fi fost anuntat din timp de liberali, nu intarzia la intalnirea cu delegatia PNL. ”Daca stiam din timp, daca ma anuntau, ii asteptam si cu flori si cu tot ce trebuie”, a comentat Avocatul Poporului.

Liberalii au sustinut la finalul intrevederii ca nu a fost vina lui Ciorbea pentru incident, ci a reprezentantilor PNL.
”A fost o defectiune de comunicare, nu este vina domniei sale”, a spus Orban.

”Am crezut ca domnul Orban l-a anuntat ca venim astazi la ora 10.30 si domnul Orban a crezut ca eu l-am anuntat, si pana la urma l-am anuntat in ultimul moment pe domnul Ciorbea, nu are nicio vina ca a intarziat”, a explicat si senatorul Sorin Rosca Stanescu. Alaturi de Orban si Rosca Stanescu, la sediul Avocatului Poporului au venit deputatii Florin Alexe si Theodor Nicolescu, dar si o serie de simpatizanti ai PNL si membri ai organizatiei liberale de tineret.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, marti, ca nu a vazut inca OUG referitoare la migratia alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial in cursul dupa-amiezii si ca un raspuns institutional va fi posibil „de saptamana viitoare incolo”, functie de prevederile Ordonantei „Stati mai intai sa o vad, ce vreti sa reactionez? Dupa ce o sa vad, vad ce fac, adica ce dispozitiii dau, ce verificari si asa mai departe”, a precizat Ciorbea, intrebat cum va reactiona institutia pe care o conduce cu privire la Ordonanta de Urgenta care permite alesilor locali ca, timp de 45 de zile, sa isi aleaga partidul fara a-si pierde functia publica.

Intrebat, pe de alta parte, cand este de asteptat un raspuns institutional al Avocatului Poporului, avand in vedere ca Ordonanta a fost publicata marti in Monitorul Oficial, Ciorbea a spus ca acesta nu va fi elaborat in cursul acestei saptamani. „Nu stiu, depinde ce prevede si cum prevede (Ordonanta, n.r.) si asa mai departe. Avem diverse proceduri in functie de diverse situatii. Asa ca, mai vorbim, daca vreti, cand doriti. De saptamana viitoare incolo mai putem vorbi, vedem ce si cum. (...) In secunda asta nu pot sa va spun ce si cum”, a spus Ciorbea.

OUG care permite migratia alesilor locali fara ca acestia sa isi piarda mandatul a fost publicata marti dupa-amiaza in Monitorul Oficial. "Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", se arata in ordonanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri