Publicatia britanica The Economist a publicat, vineri, un articol in care analizeaza candidaturile pentru alegerile prezidentiale din Romania, comentariul facand o separare intre Victor Ponta si candidatii de centru-dreapta.

Comentariul cu titlul "Ponta versus liberalii si doamnele" il situeaza pe Victor Ponta in tabara candidatului unic din partea stangii, care lupta impotriva celor patru candidati ai dreptei.

Despre premierul de centru-stanga al Romaniei, Victor Ponta, publicatia spune ca se simte foarte increzator inainte de primul tur al alegerilor. Cu un avans detasat in sondaje, de 40%, acesta a declarat ca va asista la primul tur "relaxandu-se cu o punga de popcorn", privind confruntarea candidatilor la scrutinul din 2 noiembrie.

Ponta si-a cerut scuze ulterior pentru "gluma proasta", care reflecta totusi diviziunile din opozitia de centru-dreapta. Avand in vedere ca presedintele Traian Basescu, pe care publicatia britanica il descrie ca fiind "popular si polarizant", nu mai poate candida pentru un al treilea mandat, partidele de centru-dreapta nu s-au putut ralia in spatele unui candidat unic care sa-l poata inlocui. Mai mult, patru politicieni spera sa il invinga pe Victor Ponta in turul al doilea care va avea loc pe 16 noiembrie.

Problemele lui Iohannis: casele cumparate in Sibiu si presupusul conflict de interese

Despre Klaus Iohannis, "primarul din Sibiu care vorbeste germana", The Economist spune ca este candidatul de dreapta cu ele mai multe sanse. Sibiul este caracterizat caun oras transilvanean popular care atrage investitori si turisti germani. Iohannis a fost propus de catre Ponta si aliatii sai sa fie prim-ministru in 2009, insa Basescu a preferat sa numeasca pe cineva din propriul anturaj politic.

Iohannis spera sa isi transfere succesul local la nivel national si promite "mai putine vorbe si mai multe lucruri facute" decat aliatul devenit dusman, domnul Ponta, mai scrie prestigioasa publicatie. In ciuda acestui lucru, candidatura sa ar putea fi periclitata de informatii privind cumpararea anumitor case in centrul Sibiului sau cele despre un presupus conflict de interese. Un alt liberal care si-a anuntat candidatura, Calin Popescu-Tariceanu, ar putea lua in jur de 10% din voturi.

Macovei - ministrul reformelor si Udrea - femeia ambitioasa

Un aspect inedit al acestei campanii, asa cum este conturat de publicatia britanica, este candidatura celor doua femei, ambele din tabara lui Basescu. Pe de o parte, Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, care a initiat reforme in acest domeniu intr-o perioada in care statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene era amenintat de coruptie. Actual membru al Parlamentului European, Monica Macovei a decis sa candideze ca independent. Potrivit unui sondaj dat publicitatii in luna august, la o saptamana dupa ce aceasta si-a anuntat candidatura, Macovei are 2% din voturi.

Cealalta femeie candidat la cea ma inalta functie in stat este "extrem de ambitioasa" Elena Udrea, fost ministru al Turismului. Anul acesta ea si-a fondat propriul partid, Miscarea Populara, care a castigat 6,21% din voturi la alegerile europarlamentare din mai.

The Economist arata, in finalul analizei, ca tema principala a dezbaterii electorale ar putea fi economia, intrata din nou in recesiune. Cu cat candidatii se vor indeparta mai mult de vocea partidului, cu atat sansele lor cresc, arata sociologul Barbu Mateescu. "Niciunul dintre partidele majore nu are o imagine curata; fiecare partid are cateva figuri centrale in spatiile gratiilor", spune acesta. Cele doua femei, una independenta si cealalta in functia de conducere a unui partid nou, ar putea depasi asteptarile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri