Victor Ponta a declarat ca intalnirea dintre el si deputatul Aurel Vainer, presedintele comunitatilor evreiesti din Romania, a avut ca scop lamurirea afirmatiilor facute de acesta la adresa lui Traian Basescu.

Premierul Ponta a declarat, marti, ca a mers la grupul minoritatilor nationale pentru a avea o lamurire cu deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei comunitatilor evreiesti din Romania, in legatura cu afirmatia sa prin care a comparat efectele regimului Basescu cu cele ale regimului nazist, potrivit Mediafax.

”Consider toata aceasta propaganda inceputa impotriva declaratiilor mele politice legate de domnul Basescu ca fiind exagerata. Cand Traian Basescu spune despre mine si despre noi ca suntem bolsevici si comunisti, nu cred ca neaga ca in Romania s-au produs crime comise de comunisti. Singura persoana cu care trebuia sa ma lamuresc si m-am lamurit - de aceea am si mers la grupul minoritatilor - era domnul Vainer, care fusese indus in eroare de o propaganda aparuta in presa”, a spus Ponta. El a aratat ca a considerat intotdeauna si a asumat in numele Romaniei si al Guvernului responsabilitatea la nivel european si a Romaniei in ceea ce priveste Holocaustul, avand intotdeauna o atitudine foarte clara de recunoastere si de asumare a acestui lucru.

”Sunt declaratii politice intre mine si domnul Basescu pornite din radicalizarea opiniilor pe care le avem unul despre celalalt. Ca din asta sa faci o propaganda impotriva Romaniei, a Guvernului, mi se pare o exagerare si cred ca cei care vor sa scoata batalia politica dintre mine si domnul Bsaescu si sa o faca asa un haz national si international gresesc”, a spus Ponta. Ponta a mai sustinut Traian Basescu si regimul sau au o caracteristica speciala, respectiv diviziunea societatii, ceea ce reprezinta ”un tip de promovare de politica totalitara”. Intrebat daca, in urma discutiilor cu Aurel Vainer, urma sa prezinte in Parlament o precizare referitoare la afirmatia sa prin care compara efectele regimului Basescu cu cele ale regimului nazist, Ponta a raspuns: ”Nu, cred ca e o neintelegere”.

Comparatia facuta de premierul Victor Ponta intre cei zece ani de mandat ai presedintelui Traian Basescu si perioada nazista este "o greseala politica imensa si de neacceptat", afirma presedintele Comitetului Director al Federatiei Comunitatilor Evreiesti, deputatul Aurel Vainer. "In numele Conducerii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si in calitatea mea de Deputat in Parlamentul Romaniei, doresc sa imi exprim totala surprindere, provocata de declaratia dlui. Prim Ministru Victor Ponta care, in esenta, compara perioada de 10 ani de mandat a dlui. Presedinte Traian Basescu, cu perioada groaznica de dominatie a nazismului si acolitilor sai in Germania si in alte state europene", afirma deputatul Aurel Vainer, presedintele Comitetului Director al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, intr-un comunicat oficial.

El precizeaza ca nu poate accepta, ca "reprezentant la varf al populatiei evreiesti din Romania, cu activitate de aproape 10 ani in Parlamentul Romaniei, traitor si cunoscator indeaproape a istoriei tarii noastre, dupa un parcurs al vietii de 8 decenii", ideea de a se compara o perioada post-decembrista cu ceea ce a reprezentat puterea nazista in lume. "Imi pun intrebarea: oare acesti 10 ani la care se face referire, perioada de mandat a dlui. Basescu, de viata nemijlocita in Romania contemporana, poate sa fie similara cu viata intr-o societate de tip dictatorial, nazist, de atat de trista amintire? Pentru noi, evreii din Romania, Holocaustul nu a fost numai o pagina de istorie cu multa, multa suferinta, dar mai ales o sursa de invatatura pentru evitarea repetarilor in istorie. Cu atat mai mult, este o realitate evidenta ca in perioada mentionata a functionat si functioneaza democratia, institutiile parlamentare. In numele Comitetului Director al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ne exprimam profunda noastra dezamagire si convingerea ferma ca aceasta afirmatie este o greseala politica imensa si de neacceptat", se mai arata in comunicat.

Potrivit lui Vainer, cea mai importanta garantie pentru o Romanie care sa poata prospera mai departe, in pace si siguranta nationala, o reprezinta prezenta ca membru deplin al Uniunii Europene si NATO. "Ne doare enorm sa auzim o paralela intre regimul nazist si acesti ani de democratie romaneasca, cu toate lipsurile, cu toate bunele si mai putin bunele ei. Oricat de grea si de dura ar fi batalia politica, nu putem accepta si nu putem crede ca un lider politic de astazi poate face astfel de afirmatii. Folosesc si acest prilej pentru a reaminti spusele marelui om politic roman, Iuliu Maniu, potrivit caruia «nu am dusmani politici, ci doar adversari politici». Acest lucru este cu atat mai valabil astazi, intr-o conjunctura politica internationala extrem de complexa si delicata. Cea mai importanta garantie pentru o Romanie care sa poata prospera mai departe, in pace si siguranta nationala, o reprezinta prezenta tarii noastre astazi, ca membru deplin al Uniunii Europene si NATO", se mai arata in comunicat.

Citeste si:

    Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Antena 3, ca va urma "o perioada in care trebuie pur si simplu sa ne pregatim de debasificarea societatii romanesti". "Cred ca efectele asupra societatii romanesti lasate de cei 10 ani de regim Traian Basescu sunt destul de asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania", a spus Ponta.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri