Victor Ponta sustine in replica la acuzatiile Moscovei ca unirea Romaniei cu Republica Moldova in cadrul UE, pana in 2018-2019, este un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chisinau si pentru Guvernul Romaniei. Premierul a adaugat ca se bucura cand este criticat de la Moscova pentru acest lucru.

El a insistat asupra faptului ca vorbeste despre reunirea Romaniei cu Republica Moldova strict in cadrul Uniunii Europene. "Ma bucur cand sunt criticat de la Moscova pentru faptul ca imi doresc, alaturi de prim-ministrul Iurie Leanca, ca Moldova sa fie in Uniunea Europeana pana in 2018-2019. Poate ca este un obiectiv prea ambitios, dar daca nu ai obiective ambitioase, nu le atingi. Eu cred ca reunirea Romaniei cu Moldova in cadrul Uniunii Europene - atentie! nu in alt fel - este un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chisinau si pentru Guvernul Romaniei si pentru toti cei care vad un viitor european pentru Republica Moldova. Asa incat asemenea critici este in regula daca primesc, le sustin. Da, chiar asta vreau, ca Moldova sa fie membra a Uniunii Europene si am totala incredere ca un guvern proeuropean, asa cum este cel condus de domnul Leanca, este cel care duce Moldova in directia buna", a spus Ponta in sedinta de miercuri a Guvernului, in fata presei, potrivit Mediafax.

Vineri, premierul Ponta a afirmat, in discursul rostit in cadrul Congresului PSD, reunit la Alba Iulia, ca angajamentul sau si apelul adresat romanilor este acela de a face impreuna, pentru a doua oara, marea unire a Romaniei. "Vreau sa ne asumam cu totii un angajament: in 1918, aici, la Alba Iulia, dupa ce sute de mii romani si-au dat viata in primul Razboi Mondial, am obtinut cel mai important obiectiv national: Marea Unire. Vreau si va rog sa fiti alaturi de mine pentru ca, la o suta de ani, sa fim acea tara mandra, puternica, respectata, pe care stramosii nostri aflati aici in urma cu 96 de ani si-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu catre toti romanii, sa facem impreuna a doua oara Marea Unire a Romaniei", a afirmat Ponta.

El a precizat ca profilul viitorului presedinte al Romaniei trebuie sa aiba o caracteristica importanta, respectiv aceea de a uni. "Vreau sa spun un lucru important, care tine de profilul prezidential, de ceea ce trebuie sa faca presedintele. Va rog sa ma credeti ca stiu foarte bine cat de greu este sa fii prim-ministru cu un presedinte care te saboteaza tot timpul. Si vreau sa-mi iau angajamentul, asa cum mi l-am luat si la Craiova, si voi spune tot timpul ca voi lucra ca presedinte cu Guvernul pe care romanii il aleg pentru binele Romaniei si pentru a fi intr-adevar uniti in Romania", a spus Ponta.

El a aratat ca rolul presedintelui nu este de a lupta cu Guvernul, cu Parlamentul sau cu Justitia, ci, dimpotriva, este cel de a-i uni, de a-i pune ca impreuna sa lucreze pentru Romania. Marti, Ministerul rus de Externe a transmis un comunicat in care apreciaza ca iresponsabile si inacceptabile declaratiile premierului Victor Ponta privind "eventualitatea unirii Republicii Moldova cu Romania", cerand o reactie din partea Uniunii Europene.

De unde a pornit disputa privind unirea Romaniei cu Moldova?

Ministerul rus de Externe a avertizat ieri ca afirmatiile lui Ponta privind unirea cu R.Moldova sunt "iresponsabile" si a cerut reactia UE in aceasta privinta.

"Rusia este preocupata de afirmatiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, facute la o intalnire cu activisti ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia", anunta Ministerul rus de Externe. "Dupa cum reiese din apelurile clare facute de candidatul in scrutinul prezidential din Romania in sensul realizarii «celei de-a doua mari uniri» pana in 2018, unele cercuri politice de la Bucuresti continua sa elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia considera iresponsabile si inacceptabile declaratii de acest fel facute din afara, in contextul campaniei electorale din Republica Moldova", precizeaza diplomatia de la Moscova.

"Asteptam ca autoritatile de la Chisinau sa analizeze in mod adecvat aceste declaratii. Speram, de asemenea, ca va exista o reactie corespunzatoare din partea Bruxellesului si a capitalelor statelor europene", incheie Ministerul rus de Externe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri