Victor Ponta doreste revizuirea Constitutiei, deoarece aceasta contine germenul conflictului in privinta puterii executive si nu stabileste clar atributiile presedintelui si ale premierului.

Constitutia actuala contine in ea germenul conflictului in privinta puterii executive si trebuie revizuita, pentru ca nu stabileste clar atributiile presedintelui, respectiv premierului, conflict ce putea fi evitat, dar a fost sporit de jurisprudenta Curtii Constitutionale, a afirmat premierul Ponta, potrivit Mediafax.

"Eu cred totusi ca aceasta Constitutie din 1991 contine in ea germenele conflictului. In zona puterii executive, cred ca aceasta Constitutie are in ea germenul conflictului, pentru ca nu stabileste, asa cum o face cea franceza, foarte clar care sunt atibutiile presedintelui, care sunt ale Guvernului. E o opinie, nu pretind ca e adevarul", a afirmat, miercuri, premierul Victor Ponta. El a opinat in context ca jurisprudenta Curtii Constitutionale ar fi putut evita acest tip de conflict, insa, de fapt, in ultimii ani a sporit conflictul.

"Acest germene putea fi oprit, categoric situatia putea fi inlaturata, chiar, pe cale pretoriana, prin jurisprudenta Curtii Constitutionale. In ultimii ani, jurisprudenta Curtii Constitutionale a mers tocmai in sensul in care a adaugat la Constitutie si a sporit conflictul intre cei doi reprezentanti ai Executivului, motiv pentru care, din punctul de vedere al Executivului, cred ca esentiala este totusi o revizuire a Constitutiei. Doar interpretarea cu buna credinta de catre actori, presedinte si prim-ministru cred ca este o aspriratie un pic prea naiva", a mai spus Ponta.

El a adaugat ca, in opinia sa, treburile Executivului trebuie sa apartina exclusiv acestuia si ca va sprijini din orice functie aceasta idee. "Cu siguranta, in orice pozitie voi ocupa, voi considera ca puterea executiva e a Guvernului, care raspunde tot timpul in fata Parlamentului si nu a unei persoane care nu raspunde in fata nimanui timp de cinci ani, iar presedintele are un rol mult mai important decat acela de a conduce puterea executiva", a sustinut Ponta. Seful Executivului a mai spus ca 99% din ce a facut comisia de revizuire a Constitutiei sub conducerea lui Crin Antonescu este un lucru foarte bun si spera ca in 2015 sa poata fi adoptate modificarile la Constitutie, beneficiind si de scaderea pragului de referendum la 30%. Ponta a subliniat ca acest nou prag va intra in vigoare la 10 decembrie.

Sursa foto: Gov.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri