Congressman-ul american Cristopher Smith i-a adresat o scrisoare premierului Victor Ponta, exprimandu-si ingrijorarea fata de modificarea legii electorale in perioada campaniei electorale si prin ordonanta de urgenta si spunand ca aceasta genereaza dubii privind motivatia si momentul ales.

In scrisoarea trimisa premierului la sfarsitul saptamanii trecute, Smith, membru al Comisiei de afaceri externe, afirma ca aceste masuri pot avea consecinte asupra colaborarii politice interne dupa scrutin, potrivit Mediafax.

"Modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale nu poate face decat sa starneasca dubii in legatura cu momentul si motivatia unei asemenea actiuni si poate avea consecinte asupre cooperarii politice si bunei guvernari dupa alegeri. Sunt ingrijorat ca, daca vor fi aplicate, aceste modificari electorale vor afecta capacitatea celui care castiga alegerile de a lasa in urma divergentele de campanie si de a-i indruma pe romani sa se concentreze asupra problemelor si provocarilor reale pe care dumneavoastra impreuna cu noi trebuie sa le abordam", scrie Christopher Smith. Christopher Smith i-a solicitat lui Ponta ca, pentru a intari respectul fata de democratie, legislatia electorala sa urmeze cursul firesc, al dezbaterii in Parlament si nu pe cel al adoptarii prin ordonanta. In opinia congressman-ului american, modificarea legilor electorale se realizeaza cel mai bine pe baza spijinului intregului spectru politic.

El isi incepe scrisoarea exprimandu-si aprecierea pentru atasamentul pe care Romania il manifesta fata de valorile si principiile libertatii si democratiei in intreaga lume si fata de faptul ca SUA si Romania au fost solidare in cazul incalcarii de catre Rusia a principiilor si angajamentelor OSCE prin anexarea ilegala a Crimeei si prin amestecul in problemele interne ale Ucrainei. "Va multumesc pentru ca va faceti timp pentru a lua act de ingrijorarile exprimate in legatura cu modificarile propuse la legislatia electorala din Romania si astept continuarea stransei cooperari dintre SUA si Romania bazata pe valorile comune, inclusiv respectul fata de procesele democratice si de alegeri libere si corecte", scrie congressman-ul american.

Republicanul Christopher Smith este membru al Camerei Reprezentantilor din 1980, fiind la al 17-lea mandat. El activeaza in Comisia pentru afaceri externe. La inceputul anilor 2000, Smith a avut mai multe luari de pozitie cu privire la libertatea de exprimare in Romania, politicile referitoare la romi si a cerut pedepse severe pentru traficantii de fiinte umane. Tot el este cel care in 2000 aprecia ca o o eventuala revenire la putere a lui Ion Iliescu ar putea readuce in actualitate problema coruptiei, ceea ce i-a adus critici din partea PDSR si acuzatia ca l-ar fi calomniat pe fostul sef al statului. In 1995, Smith, la acea vreme co-presedinte al Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE) a Congresului SUA, a declarat ca se va opune acordarii cu regim permanent a Clauzei natiunii celei mai favorizate pentru Romania ba, mai mult, va milita pentru retragerea acesteia.

Premierul Ponta se afla in SUA, in perioada 23-25 septembrie, cu ocazia celei de a 69-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), prilej cu care se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti si directori ai companiilor americane. Guvernul a modificat prin OUG 45 Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei, cea mai controversata prevedere fiind aceea potrivit careia sectiile de votare speciale sunt desfiintate, dreptul de vot putand fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. O alta modificare vizeaza instituirea unor reglementari exprese in ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, in cazul persoanelor cu drept de vot aflate in penitenciare, respectiv a persoanelor cu drept de vot internate in spitale, in sensul ca cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti. Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a contestat intregul pachet privind alegerile prezidentiale, atat Ordonanta 45 cat si HG 520 care stabileste data scrutinului. Contestatia a fost admisa de curtea de Apel, care s-a adresat Curtii Constitutionale. Curtea a decis, in 16 septembrie ca OUG este constitutionala in integralitate.

Sursa foto: Gov.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri