Ministrul delegat Bogdan Stanoevici a declarat ca nu a cerut preotilor liste cu romanii din strainatate, ci estimari, intrucat acestia ii cunosc pe oamenii care vin la biserica, stiu care lucreaza oficial si care la negru, subliniind ca aceste estimari le va afla prin comunicare directa.

Intrebat de cererea adresata preotilor de-i identifica pe romanii din strainatate, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat ca "lucrurile au fost total scoase din context", potrivit Mediafax.

"Eu atunci cand am vorbit am vorbit despre a corobora datele oficiale ale ambasadelor, ale consulatelor, datele oficiale din tarile in care sunt romani, numarul despre care vorbesc asociatiile romanilor din strainatate, datele pe care le au bisericile pentru ca, intr-adevar, la biserici se aduna foarte multa lume", a precizat Stanoevici. El a spus ca preotii nu vor face liste cu romani. "E vorba de a incerca sa ne apropiem cat mai mult de o realitate. Stim ca este foarte greu (…) Evident ca nu putem tine cont decat de datele oficiale dar pe mine ce ma intereseaza (...) sa vedem care este numarul cel mai apropiat de realitate. Dar nu stiu daca vom sti vreodata exact acest lucru", a mai spus oficialul.

Rugat sa explice ce vor face, concret, preotii acesta a spus ca acestia vor face estimari. "Preotii stiu foarte bine oamenii care vin. Si intr-o biserica veti gasi romani care lucreaza oficial, care sunt inscrisi, care sunt inregistrati, veti gasi si romani care lucreaza la negru (...) Eu nu am cerut (liste), asa cum a aparut in presa pentru ca a fost scos din context, ca bisericile sa-mi dea mie nu stiu ce fel de lista. E absurd. Eu am spus ca am adresat aceasta rugaminre in anumite parohii pentru ca dansii ne pot ajuta sa avem o imagine cat mai aproape de realitate", a afirmat ministrul delegat. Intrebat daca preotii vor trebui sa afle care sunt cei care muncesc la negru, Stanoevici a replicat ca aceasta este "o speculatie". "N-are nicio legatura una cu alta. Credeti ca preopul intreaba pe Ionica sau pe Vasilica daca lucreaza la negru. E absurd", a punctat ministrul.

Este un demers personal, care nu ma angajeaza decat pe mine, pentru a incerca sa-mi fac o imagine cat mai ampla asupra romanilor din strainatate.

Intrebat daca este un demers oficial, Bogdan Stanoevici a declarat ca este "un demers personal, care nu ma angajeaza decat pe mine, pentru a incerca sa-mi fac o imagine cat mai ampla asupra romanilor din strainatate". El a spus ca demersul sau are la baza "un motiv foarte simplu: finantarea oferita de Departamentul Romanilor de Pretutindeni din cadrul MAE pentru proiecte culturale, educationale, care vin de la foarte multe asociatii, dintre care unele sunt "de apartament. Stanoevici a mai spus ca vrea sa elimine aceste asociatii de apartament si ca i-a rugat pe romanii din strainatate "sa se federalizeze, sa faca proiecte comune". Ministrul delegat a subliniat ca nu a primit niciun fel de estimari de la preoti, intrucat va exista o comunicare directa. "Nu am primit absolut nimic, pentru ca nu am cerut preotilor sa-mi trimita o scrisoare. I-am rugat sa incerce sa faca o estimare a romanilor care sunt acolo (...) Nu astept nimic, eu ma duc in toate aceste locuri si voi vorbi cu acesti oameni. Deci nu e vorba de vreo lista, e o interpretare, e o discutie intre mine si dansii. E o comunicare directa", a spus Stanoevici, adaugand ca cei 22 de ani traiti in Franta ii dau "dreptul" de a intelege mai bine decat altii situatia romanilor din strainatate.

Ministrul Bogdan Stanoevici a declarat, la 6 septembrie, ca statul nu are ”o imagine clara” a numarului romanilor din strainatate si ca trebuie refacute listele, iar acest lucru este dificil, el precizand ca a cerut ajutorul bisericilor sa adune "cat mai repede" date despre prezenta cetatenilor romani din afara granitelor.
Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca statul roman nu are "o imagine clara a prezentei romanilor in strainatate", singurele informatii certe fiind ca in Italia sunt peste un million, iar in Spania aproape un million de romani. "Trebuie refacute listele, trebuie sa avem o imagine cat mai clara a prezentei romanilor in strainatate, lucru care nu este deloc usor, cifrele variaza intre cifrele oficiale ale directiilor consulare, ale ambasadelor, ale autoritatilor locale, ale bisericilor si ale romanilor. (...) Nu stiu cum vom reusi fiindca un cetatean roman nu are niciun fel de obligatie ca cetatean european sa se inscrie la ambasada cand se duce in alta tara. In Spania si in Austria lucrurile sunt mai simple, pentru ca legile tarilor respective ii obliga sa se inregistreze in momentul in care se angajeaza undeva. Din pacate, un fenomen cu care ne luptam, este lucrul la negru", a spus Stanoevici. Ministrul a explicat ca, lucrand la negru in strainatate, romanii nu apar in evidentele statelor respective.

Da, am facut acest lucru si la Viena acum doua luni, am avut aceasta rugaminte si fata de biserica noastra, Patriarhia noastra din Italia.

"Nu stim cati romani sunt in afara granitelor si va spun de ce. E foarte greu. Eu acum incerc, prin asociatiile romanilor din strainatate sa coroborez datele de la ambasade, de la autoritatile locale din tarile respective si datele pe care sa le culeaga asociatiile romanesti, printre care si bisericile. Numai cand vom corobora aceste date vom avea o imagine cat mai aproape de realitate, insa nu o sa putem niciodata sa impunem unui cetatean roman sa se inscrie (in evidente oficiale – n.r.) daca nu doreste", a afirmat ministrul. Intrebat daca tot acest proces de coroborare a datelor are in vedere alegerile prezidentaile, Stanoevici a spus ca nu a solicitat aceste date pentru alegerile prezidentiale, ci pentru ca este necesar sa se stie cati romani sunt in strainatate. Nu am facut-o (solicitarea – n.r.) pentru alegerile prezidentiale. Eu nu sunt un om politic, nu pot lua decizii politice. Am facut acest lucru fiindca avem nevoie sa stim cati suntem in strainatate, fiindca este important pentru comunitatile romanesti. Nu le-am dat termen ca luna viitoare sa-mi dea lista, dar i-am rugat pe cei din asociatii si pe reprezentantii bisericii din mai multe tari sa incerce sa adune cat mai repede aceste date. Datele de la ambasade si directii consulare le avem deja, dar stim ca cifrele oscileaza. In Spania sunt aproape un milion de oameni si peste un million in Italia", a declarat Bogdan Stanoevici. El a precizat ca a avut "aceasta rugaminte" catre biserici si in urma cu doua luni. "Da, am facut acest lucru si la Viena acum doua luni, am avut aceasta rugaminte si fata de biserica noastra, Patriarhia noastra din Italia, acum am sa ma duc din nou la ei. Sper ca vor putea sa-mi dea (aceste date – n.r.) atat cat pot si ei fiindca nu pot merge din usa in usa sa bata sa intrebe care e roman", a spus Stanoevici.

Citeste si:

    Ministrul a precizat ca a luat legatura cu Biserica Ortodoxa din strainatate, dar si cu Biserica Penticostala, care este foarte bine organizata. Intrebat ce va face cu datele, Stanoevici a raspuns: "Toate aceste date le voi da eu personal Ministerului de Interne, care este cel in masura sa faca toata aceasta adunare a datelor si sa le coroboram. Scopul e sa stim cati suntem deja. Eu cred ca e important fiindca foarte multe lucruri depind de asta. Si asta incerc sa le explic si celor din strainatate pe care ii indemn sa se duca, sa se inscrie la alegerile locale. E foarte important sa avem romani in structurile administratiei din Spania si Italia. Lucrurile sunt complicate, iar eu sunt unul singur si incerc sa fac cat pot si cat imi iese. Nu exista perfectiune, am si eu limitele mele. Asa cum riscul zero nu exista, nici solutii ideale nu exista, trebuie sa fim constienti".

    Citeste si:

      Sursa foto: Shutterstock.com/Lista

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri