Guvernul se va reuni marti in sedinta speciala, pentru a aproba a doua rectificare bugetara din acest an, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Conform proiectului celei de-a doua rectificari din acest an, bugetele Ministerelor Muncii, Administratiei Publice, Apararii, Justitiei, de Interne si Externe vor fi majorate, iar taieri de fonduri din cheltuielile bugetului de stat vor fi operate la Sanatate, Agricultura, Transport, Mediu. Alocarile distribuite Presedintiei, Camerei Deputatilor, Academiei si ministerelor Educatiei, Culturii, Tineretului si Sportului din bugetul de stat vor fi de asemenea reduse, de fonduri suplimentare urmand sa beneficieze serviciile de informatii, Senatul, Avocatul Poporului.

Primarii vor primi de alegeri, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adauga inca 1 miliard lei prin Programul National de Dezvoltare Locala si circa 100 de milioane lei pentru investitii in camine culturale si sali de sport, prin taierea cofinantarii fondurilor UE. Guvernul va taia aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinantate proiecte care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliard de lei de la autostrazi.

In acelasi timp, Executivul va permite ca sumele defalcate din TVA alocate autoritatilor locale la prima rectificare bugetara, in cuantum de 600 milioane lei, sa fie folosite inclusiv pentru acoperirea pierderilor rezultate din serviciul public de distributie a energiei termice pentru populatie. Reprezentantii Guvernului au comunicat ca bugetul de stat al Ministerului Educatiei este redus cu 34 milioane lei, la a doua rectificare bugetara programata pentru aceasta saptamana, dar in cadrul bugetului general consolidat banii alocati in plus pentru educatie reprezinta 134,4 milioane lei.

Conform sursei citate, in cadrul bugetului Ministerului Educatiei vor fi operate o serie de modificari: un minus de 1,8 milioane lei cheltuieli de personal (urmare a scaderii CAS) si un plus de 1,8 milioane transferuri catre universitati, de 3 milioane lei sume necesare modernizarii instalatiilor statiei de tratare a deseurilor radioactive (ELI), de 3 milioane lei cheltuieli cu transportul studentilor si de 10 milioane lei cheltuieli de investitii. In acelasi timp, insa, vor fi taiate 50 milioane lei pentru proiecte cu finantare din fonduri europene nerambursabile (FEN).
"Aceasta diminuare vine ca urmare a executiei bugetare inregistrata la 31 august, de doar 41,6%. Si in aceste conditii de reducere a FEN-urilor, suma bugetata pentru anul 2014, respectiv 782 milioane, reprezinta: 200% din executie 2013, 355% executie 2012, 319% executie 2011, 852% executie 2010, 5.615% executie 2009", afirma Guvernul.

Executivul mai sustine ca tot pentru educatie vor fi alocate, prin intermediul bugetelor autoritatilor publice locale (sume defalcate din TVA) 56,82 milioane lei pentru salarii in invatamantul preuniversitar, 77,89 milioane lei pentru plata titlurilor executorii in invatamantul preuniversitar, 5,28 milioane lei pentru salarii plus plata titlurilor executorii in invatamantul special si centrele judetene de resurse si asistenta educationala, fiind majorate, cu 28,4 milioane lei, si sumele pentru invatamantul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii. Pentru Ministerului Sanatatii, Guvernul arata ca vor fi taiate 3,3 milioane lei la cheltuieli de personal urmare a reducerii CAS, 60 milioane lei reprezentand contributia de sanatate pentru pensionari diminuata la solicitarea ordonatorului principal de credite si 348,4 milioane lei reprezentand reducerea transferurilor de echilibrare a Fondului de sanatate, ca urmare a cresterii gradului de colectare a veniturilor acestui Fond din contributiile de asigurari sociale de sanatate, fata de nivelul estimat initial la elaborarea bugetului pe 2014 (venituri din taxa clawback mai mari decat cele estimate.

Oficialii guvernamentali explica astfel ca, deoarece incasarile din taxele care merg direct in Fondul national de sanatate au fost mai mari, nu mai este nevoie sa fie alocati bani de la Ministerul Sanatatii in Fondul de sanatate si, de aceea, sunt reduse aceste tranferuri. In acelasi timp vor fi alocati 119,4 milioane lei pentru programele nationale de sanatate (HIV, oncologie, TBC), finantarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate in reteaua autoritatilor administratiei publice locale si activitatii serviciilor de ambulanta, 15 milioane lei pentru reabilitare maternitati, 3,84 milioane lei pentru masuri prevenire EBOLA, 8,9 milioane lei pentru finantarea centrelor de permanenta si 0,75 milioane lei pentru cheltuieli de capital.

In Fondul national unic de asigurari de sanatate vor fi alocati 7,3 milioane lei pentru cheltuieli de personal si vor fi taiati 12,3 milioane lei pentru bunuri si servicii, urmare a executiei bugetare, 29 milioane lei pentru FEN-uri, la solicitarea ordonatorului principal de creditare, ca urmare a executiei bugetare de doar 41,8%, 10,1 milioane lei pentru investitii, ca urmare a executiei care prezinta 0 lei cheltuiti din 25 milioane lei alocati. "In concluzie, bugetul Ministerului Sanatatii apare ca fiind diminuat cu 264,6 milioane lei, dar in fapt, daca din aceasta suma excludem reducerea din transferurile de echilibrare (adica 348,4 + 60 = 408,4 milioane lei), se observa ca banii alocati in plus la aceasta rectificare Ministerului Sanatatii sunt 143,8 milioane lei. La nivelul bugetului general consolidat (Ministerul Sanatatii + Fondul national de sanatate), banii alocati suplimentar pe domeniul sanatatii sunt 99,7 milioane lei", potrivit sursei citate.

In ceea ce priveste bugetele locale, Guvernul arata ca vor fi alocati 140 milioane lei pentru salarii si plata de titluri executorii invatamant preuniversitar si invatamant special, 56,7 milioane lei pentru drepturi ale asistentilor personali ai persoanelor cu handicap, 27,9 milioane lei pentru protectia copilului, 17,3 milioane lei pentru centre de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, 40 milioane lei pentru ISU Bucuresti, 542 milioane lei pentru sume defalcate din TVA privind drumurile judetene si comunal (repartizarea pe unitati administrativ teritoriale fiind in functie de lungimea si starea tehnica a acestora, prin hotarare, de catre consiliul judetean, dupa consultarea primarilor), 340 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor (repartizarea pe unitati administrativ teritoriale fiind conform Legii finantelor publice locale). Guvernul sustine ca toate primariile vor primi bani, "indiferent de culoarea politica".

"Totalul alocarilor pentru bugetele locale este de 1,167 miliarde lei. De mentionat ca, incepand cu anul 2010, cotele defalcate pe impozitul pe venit aferente bugetelor locale au fost diminuate de la 82% la 71,5%. Numai pentru anul 2014 aceasta reducere se traduce printr-o reducere a veniturilor bugetelor locale cu 2,335 miliarde lei. Guvernul, prin alocarea a 1,167 miliarde lei autoritatilor locale, incearca sa compenseze jumatate din pierderea pe care bugetele locale au suferit-o in perioada Guvernului Boc", este pozitia Executivului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri