Un grup de 60 de parlamentari propune ca subventia pe care partidele o primesc in functie de numarul de parlamentari obtinut la alegeri sa fie recalculata la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, in raport de alesii care au trecut de la un partid la altul.

Printre cei care au initiat proiectul de lege in acest sens se numara si parlamentari care au fost alesi pe listele PPDD si au trecut la UNPR sau PSD, dar si unii care au plecat din PNL si s-au alaturat grupului PC. Initiatorii considera ca, in cazul in care numarul parlamentarilor dintr-un partid scade prin demisia unora dintre acestia, subventia pe care partidul politic o primeste de la buget pe baza numarului de mandate obtinute in alegeri devine “neproportionala si incorecta”, noteaza Mediafax.

“Se evita, astfel, situatia in care toti parlamentarii s-ar retrage din partid, iar partidul respectiv ar continua sa primeasca subventii desi a ramas fara sustinere parlamentara”, arata initiatorii. Proiectul aflat la Senat in dezbatere publica prevede ca suma proportionala cuvenita fiecarui partid, in functie de numarul parlamentarilor, se recalculeaza la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare in functie de numarul de parlamentari pe care fiecare partid il are la inceputul sesiunii.

Parlamentarii plecati, "pierduti" la numaratoare

Numarul de parlamentari ai unui partid la inceputul unei sesiuni parlamentare este compus din numarul de parlamentari obtinut din alegeri din care se scade numarul de parlamentari care si-a pierdut calitatea de membru, la care se adauga numarul de parlamentari care a obtinut aceasta calitate la inceputul sesiunii.

Printre initiatori se afla Eugen Nicolicea, Luminita Adam Pachel, Haralambie Vochitoiu, Bogdan Ciuca, Ioan Adam, Andrei Condurateanu, Adrian Diaconu, Gratiela Gavrilescu, Florin Gheorghe, Florin Iordache, Radu Popa, Florin Secara, Ovidiu Silaghi.

La Senat, grupul parlamentar al PPDD s-a desfiintat in conditiile in care toti senatorii alesi sub sigla acestui partid au trecut la alte partide, majoritatea la PSD si UNPR. La Camera Deputatilor, grupul a ramas cu 14 deputati, in timp ce 35 au parasit PPDD. Si peste 30 de parlamentari ai PNL au demisionat din acest partid, formand PLR si alaturandu-se grupului parlamentar PC. Camera Deputatilor este for decizional la acest proiect de lege.

Legea privind finantarea partidelor politice prevede ca partidele primesc anual subventie de la bugetul de stat, iar suma alocata anual nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat. Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei.

Subventia de la bugetul de stat se acorda in functie de numarul de voturi primite in alegerile parlamentare si in alegerile locale. Trei sferturi din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi impartite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri