Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la Miercurea Ciuc, ca societatea romaneasca trebuie convinsa ca ”automomia nu este de la Diavol”, sustinand ca ”lipseste increderea intre maghiari si romani si este foarte greu sa construiesti ceva daca nu exista un nivel suficient de incredere”.

”Trebuie sa demontam prejdecatile, lipseste increderea intre maghiari si romani si este foarte greu sa construiesti ceva daca nu exista un nivel suficient de incredere. Unde exista tensiuni, nu poate sa continue colaborarea, in tarile unde exista autonomie, unde relatia minoritatii cu majoritatea a fost rezolvata, am vazut ca functioneaza bine. Nu am cerut mai mult decat ceea ce ni s-a promis in 1918, au trecut 25 de ani de la caderea comunismului, am obtinut de atunci foare multe rezultate, trebuie sa convingem societatea romaneasca, in primul rand, ca automomia nu este de la Diavol”, a afirmat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, proiectul de autonomie, care ”nu este o Biblie”, ci un material care poate fi imbunatatit, ”poate contribui la o Romanie puternica”. Kelemen Hunor a mentionat ca a primit multe comentarii interesante dupa lansarea proiectului de auonomie, insa cel mai important a fost ”ca proiectul a iesit sub egida UDMR si elita politica romanesca a simtit ca nu mai poate fi ocolit”.

”Daca relatia interetnica se solutioneaza, daca garantiile functioneaza in cadrul autonomiei, atunci tara va fi mai puternica si, intr-o lume in care toata lumea isi cauta locul intr-o Uniune, cred ca si Romania isi va putea gasi drumul”, a precizat Kelemen. Intrebat cum va sprijini dezideratul autonomiei comunitatii maghiare in situatia in care ar deveni presedintele Romaniei, candidatul UDMR a spus ca ”doar prin dialog cu majoritatea”, intelegand prin aceasta ”mijloace parlamentare, mijloace democratice si argumente”.

”Eu as arata ca ceea ce contine proiectul nostru poate fi aplicat oriunde in Romania, fiindca este vorba despre subsidiaritate, despre descentralizare si, sigur, sunt cateva elemente in cazul maghiailor, acele garantii institutionale care sunt absolut necesare pentru a pastra identitatea si cultura, limba, religia. Dar celelalte elemente, cand vorbim de descentralizare, atributii la nivel regional sunt valabile si in Dobrogea, sunt valabile si in Moldova sunt valabile peste tot. Deci, nu trebuie sa acceptam ca Bucurestiul stie cel mai bine de ce au nevoie cei de la Miercurea Ciuc sau de ce au nevoie cei din Baia Mare”, a explicat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a reiterat necesitatea modificarii Constitutiei

”Sunt de parere ca este nevoie de o noua Constitutie. Am prelua articole din actuala lege fundamentala, fiindca sunt multe lucruri care trebuie preluate. Exista discutii in acest sens, dar majoritatea este de parere ca in 2016, noul Parlament ar trebui sa aiba aceasta sarcina”, a mai spus Kelemen Hunor. Kelemen a participat, sambata, la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, la o dezbaterea ”Voci maghiare locale".

Potrivit proiectului UDMR, prezentat in septembrie, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut". Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

In proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, ca limba maghiara, alaturi de cea romana, va fi considerata "limba oficiala in regiune", iar redactarea bilingva este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general. Totodata, proiectul UDMR prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie". Proiectul are 97 de articole si este postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri