Mircea Cartarescu: O votez pe Monica Macovei!

Mircea Cartarescu: O votez pe Monica Macovei!

Scriitorul Mircea Cartarescu a postat un mesaj pe Facebook in care si-a afirmat sustinerea pentru Monica Macovei la alegerile prezidentiale.

„Dragii mei, in ultimele zile m-am sucit si m-am rasucit m-am gandit si m-am razgandit. Afurisita mea de minte greoaie( ca doar tata, banatean molcom, n-a stat de pomana) nu ma lasa sa iau usor decizii. Dar iata-ma in fine hotarat, si de- acum asa raman. Daca voi credeti ca ajuta, raspanditi: O VOTEZ PE MONICA MACOVEI. Sper sa se-ntample un miracol si sa iasa!”, a scris Cartarescu pe reteaua de socializare.

Iata-ma in fine hotarat, si de- acum asa raman.

Mircea Cartarescu a fost cotat anul acesta cu sanse mari la castigarea premiului Nobel pentru Literatura, fiind pe locul 16 in clasamentul agentiei de pariuri Ladbrokes.

Mircea Cartarescu, facea parte, alaturi de alti intelectuali precum Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismaneanu si Horia Roman Patapievici, din grupul numit "intelectualii lui Basescu", cu toate ca acesta s-a delimitat public de aceasta titulatura.

Sursa foto: Pagina Facebook Mircea Cartarescu.

Andrei Plesu: Voi vota, in ambele reprize, cu dl Iohannis; pariez pe laconismul decent

Andrei Plesu: Voi vota, in ambele reprize, cu dl Iohannis; pariez pe laconismul decent

Scriitorul Andrei Plesu si-a aratat, intr-un editorial din Dilema Veche, sustinerea pentru Klaus Iohannis, "in ambele reprize", mentionand ca acesta are "suficiente calitati ca sa schimbe sunetul de fond al perioadei postelectorale".

"M-am saturat de clampanitori smecheri, de tirade demagogice, de platitudini paradiziace. Vreau alt stil! Alta muzica! Sau nici o muzica! Pariez pe laconismul decent, pe discursul nespectaculos, pe refuzul de a intra in balacarela in care ne sufocam de peste 20 de ani", arata Andrei Plesu.

Cred ca singurul criteriu rational al unui vot util este potentialul lui efect anti-Ponta.

Despre candidatul Victor Ponta, scriitorul spune ca acesta nu este calificat pentru a conduce tara. "Asa stind lucrurile, cred ca singurul criteriu rational al unui vot util este potentialul lui efect anti-Ponta. Din sondaje, rezulta ca acest potential ii revine dlui Iohannis. Stiu, desigur, ce mi se va reprosa: 1) „Criteriu rational“, „vot util“! Ah! Ce vorbe urite! Unde e visul, unde e basmul, unde stelele? 2) „Sondaje?“ Dar sint masluite! Toate! De ce le-am lua in serios?! Foarte bine! Sa nu le luam! Dar nu vom putea sa nu luam in serios rezultatul final al alegerilor, obtinut tot pe baza de numaratoare (masluita?)", sustine Plesu.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Radu Beligan: Il sustin pe Victor Ponta; cred in tineri

Radu Beligan: Il sustin pe Victor Ponta; cred in tineri

Actorul Radu Beligan a fost prezent, pe 20 septembrie, pe Arena Nationala, la evenimentul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta. Radu Beligan si-a aratat sustinerea pentru actualul premier in cursa pentru prezidentiale.

Tara asta are nevoie de un presedinte tanar si energic.

"Il sustin pe Victor Ponta, pentru ca tara asta are nevoie de un presedinte tanar si energic! Cred in tineri, doamnelor si domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de pret. Trebuie sa ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos si pana la varf! Dixi et salvavi animam meama" (trad. am spus si mi-am mantuit sufletul), a declarat Radu Beligan.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Gabriel Liiceanu: M-am recunoscut in Monica Macovei

Gabriel Liiceanu: M-am recunoscut in Monica Macovei

Candidatul independent Monica Macovei este sustinuta de scriitorul Gabriel Liiceanu, care a fost prezent la evenimentul de lansare a programului politic "Decalogul Monicai Macovei". Liiceanu si-a afirmat atunci sustinerea pentru Monica Macovei si a explicat de ce o va vota.

"M-am recunoscut in omul Monica Macovei, in valorile ei umane si, pe urma, m-am recunoscut in ideile ei politice. Am auzit in jurul meu prieteni, oameni apropiati spunandu-mi: «Eu as vota cu Monica Macovei, dar nu are nicio sansa». Si de fiecare data raspunsul e asta: «Daca toti care spuneti ca ati vota cu ea, dar nu are nicio sansa, ati vota, atunci ar avea toate sansele din lume». Mie mi se pare acest rationament teribil de gresit si vine din partea unor alegatori care nu se comporta ca alegatori, ci care se improvizeaza de la o zi la alta in analisti politici. E bine sa faci calcule, sa arati ca judeci lucrurile. In loc sa faca apel la judecata inimii lor, se improvizeaza, cum va spuneam, in analisti politici. In primul tur trebuie sa votezi cu inima ta. In al doilea, vei vota cum vei crede, cu raul mai mic, daca nu s-a intamplat sa iasa cum vrei tu", a precizat Gabriel Liiceanu, potrivit Adevarul.ro.

In primul tur trebuie sa votezi cu inima ta.

In plus, scriitorul a vorbit si despre programul politic structurat ca un decalog, pe care l-a asemanat cu un basm.

"Este un program politic frumos ca un basm, nu cred ca exista in vreo tara din lume un program de o asemenea anvergura, de o asemenea factura si care, totodata, sa fi fost pus in practica. Daca Romania ar ajunge sa traiasca dupa acest program, am trai in paradis. Daca doua 20% din punctele acestui decalog ar fi implinite, Romania ar fi salvata", a completat acesta.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Alina Mungiu-Pippidi: Il voi vota pe Klaus Iohannis in ambele tururi de scrutin

Alina Mungiu-Pippidi: Il voi vota pe Klaus Iohannis in ambele tururi de scrutin

Un alt intelectual asociat cu Traian Basescu, Alina Mungiu-Pippidi, il sustine pe candidatul ACL, Klaus Iohannis. Politologul a scris un text in care explica de ce voteaza cu fostul primar al Sibiului "si in turul unu, si in turul doi". Ea a prezentat cinci argumente prin care arata de ce a ales un candidat care are sanse sa evite clivajul Ponta-Basescu.

E exact ce ne trebuie.

"Il gasesc superior si lui Petre Roman, si lui Emil Constantinescu, si lui Traian Basescu, si lui Mircea Geoana, adica tuturor candidatilor non-Iliescu pe care i-am cunoscut in decursul vremii, care aveau fiecare si calitati. Cineva care a organizat cinsprezece ani licitatii fara sa fi avut controverse, care poate arata valoare pentru banul public pe care l-a investit, care a cistigat contra tuturor celorlalte partide cu peste doua treimi din electorat, si care are prestanta lui publica (au fost ani cind am fi omorat sa avem asa un candidat, umblam sa convingem muzicieni si sportivi) nu e raul cel mai mic. E exact ce ne trebuie", scrie Alina Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.

De asemenea, ea ii critica pe alti candidati care ar avea probleme cu legea ca se leaga de procesul incompatibilitatii pe care Klaus Iohannis il are cu ANI pentru a-i sabota acestuia campania.

"Dan Diaconescu, trimis in judecata penal pentru santaj, nu are obstacole la candidatura si procesul lui treneaza de la precedentele alegeri. Udrea nu are nici ea vreo problema, desi in declaratia de avere are ”imprumuturi” de la spagarul din Dosarul Microsoft. Ponta, desi colegul de casa de avocatura Sova explica din greu la DNA de ce incasa mult si platea impozit putin la firma lor, e cum nu se poate mai linistit", spune ea. "Il voi vota pe Klaus Johannis in ambele tururi de scrutin."

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sorin Ilfoveanu: Vreau ca arta sa gaseasca in Victor Ponta un mecena

Sorin Ilfoveanu: Vreau ca arta sa gaseasca in Victor Ponta un mecena

Printre sustinatorii lui Victor Ponta se numara si artistul plastic Sorin Ilfoveanu, care a tinut un discurs difuzat in cadrul lansarii candidaturii actualului premier.

“Doresc sa dispara golania de la Palatul Cotroceni. Al doilea motiv este ca doresc sa existe in tara un climat al concordiei. Si al treilea motiv care este foarte important pentru mine este ca arta, cultura, care a fost tot timpul sufletul acestei natiuni, sa gaseasca in domnul presedinte Victor Ponta un mecena”, a spus acesta.

Puteti urmari discursurile personalitatilor din spatiul public care il sustin pe Victor Ponta in clipul de mai jos:

Sursa foto: victorponta.ro.

Adrian Papahagi: Monica Macovei, un vot bine investit

Adrian Papahagi: Monica Macovei, un vot bine investit

Adrian Papahagi, politolog si eseist, o sustine pe candidata independenta Monica Macovei, mentionand ca nu ar fi vorba de "un vor irosit", ea fiind de altfel un adversar de luat in seama pentru Victor Ponta.

"Este un vot pozitiv, care da sanse celui mai calificat candidat al dreptei, celui mai redutabil adversar al lui Ponta, si singurului care nu are si nu a avut legaturi cu acesta. Este un vot cinstit, fiindca nu poate fi manipulat, dirijat sau cumparat. Este un vot care nu va migra spre stanga, ci va ramane pe dreapta si in turul II, indiferent ca se va califica Macovei sau altcineva. Este un vot investit intr-o eventuala noua platforma politica, de care va fi nevoie ca alternativa la binomul PNL-PSD", a scris Adrian Papahagi in revista22.

Votul pentru Macovei este votul celor satui de balacareala si tranzactionism.

In plus, Papahagi sustine ca Monica Macovei se delimiteaza de ceilalti candidati prin faptul ca nu are legaturi cu oameni care au avut probleme cu legea.

"Votul pentru Macovei este votul celor satui de balacareala si tranzactionism, care isi doresc o politica principiala si curata. Votul pentru Macovei nu e si un vot pentru Vosganian, Aristotel Cancescu si Chiuariu, ci un vot pentru sansa alternativei cinstite la vechea clasa politica", completeaza Adrian Papahagi.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Vladimir Tismaneanu: Un vot pentru Monica Macovei inseamna un vot pentru adevar

Vladimir Tismaneanu: Un vot pentru Monica Macovei inseamna un vot pentru adevar

Un alt sustinator al Monicai Macovei este Vladimir Tismaneanu, stigmatizat ca "intelectual al lui Basescu". Acesta a spus, intr-un clip postat pe YouTube, ca viziunea Monicai Macovei este indreptata catre valorile Occidentului.

"Nu exista fatalitate electorala. Depinde doar de noi ca vocea celor fara de voce sa fie auzita. Monica Macovei este aceasta voce. Monica Macovei are un plan pentru o Romanie moderna, prospera, deschisa spre valorile vestului democratic", sustine Tismaneanu.

Sunt dintre aceia care vad in candidatura Monicai Macovei o sansa unica.

Mai mult, politologul afirma ca nu accepta ideea conform careia face parte dintr-un electorat redus. "Sunt dintre aceia care vad in candidatura Monicai Macovei o sansa unica pentru asanarea vietii politice din Romania. Sa nu mi se spuna ca suntem putini", spune el. "Un vot pentru Monica Macovei inseamna un vot pentru adevar, pentru demnitate, pentru cinste. Eu voi vota pentru Monica Macovei", conchide Vladimir Tismaneanu. Urmariti mai jos mesajul integral al politologului.

Sursa foto: tismaneanu.wordpress.com.

Victor Rebengiuc: Klaus Iohannis, un candidat pe care il astept de 50 de ani

Victor Rebengiuc: Klaus Iohannis, un candidat pe care il astept de 50 de ani

Actorul Victor Rebengiuc a aparut intr-un clip postat pe YouTube in care isi declara sustinerea pentru candidatul ACL, Klaus Iohannis, pe care il descrie ca "un om chibzuit, bun gospodar".

"Pentru prima data, voi vota cu inima deschisa. Pentru prima oara, candidatul pentru care voi vota este omul in care am cea mai mare incredere ca va face ceva bun pentru aceasta tara. Il voi vota pe Klaus Iohannis, pentru ca este un om serios, un om care a dovedit ca tot ceea ce spune face, un om chibzuit, bun gospodar, si care sunt convins ca va face din Romania o tara mandra, o tara asa cum merita sa fie Romania, o tara bogata si infloritoare. Pot parea vorbe goale, astea, dar, credeti-ma, este un candidat pe care il astept de 50 de ani. Credeti-ma!", spune Victor Rebengiuc.

Urmariti mai jos mesajul integral de sustinere pentru Klaus Iohannis.

Sursa foto: Mediafax Foto.