Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca decizia lui Viorel Hrebenciuc de a demisiona din Parlament scoate justitia din campania electorala.

"Este decizia domniei sale si este o decizie prin care scoate justitia din campania electorala, asa cum era folosita incepand de ieri", a spus Ponta, precizand ca nu a discutat cu Hrebenciuc in prealabil. Intrebat daca se asteapta la un astfel de gest de onoare si din partea lui Dan Sova, pentru faptul ca acesta este implicat intr-un dosar de trafic de influenta cu Hrebenciuc, Ponta a reluat afirmatia de luni seara, respectiv ca nu este ilegal sa doresti sa fii presedinte de partid.

"Sa vrei sa fii presedinte al unui partid nu e ceva ilegal. Nu inteleg de ce trebuie sa arestam pe cineva ca vrea sa aiba o functie. Si eu am vrut sa fiu presedinte al PSD si nu m-a arestat nimeni in 2010, din fericire. Deci, arestam oamenii care vor sa fie presedinti de partid ? Cred ca ne intoarcem in vremea lui Ceausescu sau a lui Stalin si nu vreau acest lucru", a spus Ponta, conform Mediafax.

Sa vrei sa fii presedinte al unui partid nu e ceva ilegal.

Intrebat cu cine a negociat el pentru a ajunge presedintele PSD, Ponta a raspuns: "Cu toata lumea". Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive in doua dosare, a demisionat din Parlament. Anuntul a fost facut marti de catre presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, care a spus ca Viorel Hrebenciuc a luat aceasta decizie pentru a se pune la dispozitia justitiei. El a precizat insa ca, pana la o decizie definitiva a instantei, Hrebenciuc ramane membru PSD.

Viorel Hrebenciuc era deputat din anul 1996, fiind la a cincea legislatura consecutiva. La alegerile parlamentare din 2012, Hrebenciuc a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr.4 Bacau, colegiul uninominal nr.9. Hrebenciuc era vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, luni, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta.

Scurgeri de informatii din DNA

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informatii din interiorul DNA cu ajutorul fostului sef al Serviciului Protectie si Paza (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerand si obtinand de la un angajat al Directiei informatii despre interceptarea deputatului. In acelasi dosar, Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse. Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

Surse judiciare au declarat ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri. In dosarul retrocedarilor ilegale, Hrebenciuc este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri