Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, miercuri, ca in cele doua saptamani de campanie electorala pentru alegerile prezidentiale au avut loc de patru ori mai putine incidente decat cele inregistrate in urma cu cinci ani.

Potrivit ministrului, daca la jumatatea campaniei electorale din urma cu cinci ani au fost inregistrate, la nivel national, 429 de incidente, anul acesta, in doua saptamani, au fost sesizate 99. Cele mai multe sesizari privind incidente din aceasta toamna au fost ale Politiei, facute din oficiu, in timp ce, in urma cu cinci ani, majoritatea veneau din partea partidelor politice.

Ministrul Gabriel Oprea a mai precizat ca in primele doua saptamani de campanie au fost aplicate 44 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 29.700 lei. Majoritatea incidentelor, peste 60%, s-au referit la afisajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdarirea afiselor sau postarea acestora in alte locuri decat cele autorizate, fara acordul scris al proprietarilor, a adaugat demnitarul, potrivit Mediafax.

Fapte cu caracter penal, de trei ori mai putine

In ceea ce priveste faptele cu caracter penal, au fost semnalate 25 de infractiuni, de trei ori mai putine fata de campania din 2009, cand au fost inregistrate 77, a mai precizat Oprea. "In urma investigatiilor efectuate pana in prezent, 10 persoane sunt cercetate, fara sa fi fost necesara retinerea sau arestarea acestora (...) Principala concluzie privind modul in care a decurs campania electorala pana in prezent este aceea ca nu au existat evenimente violente sau care sa fi tulburat grav ordinea publica", a completat ministrul Afacerilor Interne.

In campania electorala s-au desfasurat, pana in prezent, 282 de manifestari electorale, in 207 localitati din 33 de judete si din Bucuresti. Toate aceste manifestari s-au derulat fara evenimente care sa puna in pericol exercitarea democratica a dreptului la libera exprimare a opiniilor sau care sa necesite interventia fortelor de ordine, a mai spus Gabriel Oprea.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a mobilizat, la nivel national, pete 30.000 de angajati, pentru respectarea legii pe durata campaniei electorale. Dispozitivul de ordine publica este alcatuit din 17.000 de politisti, aproximativ 10.000 de jandarmi si peste 3.800 de politisti de frontiera. Potrivit lui Oprea, numarul fortelor va creste pana la 50.000 de angajati ai MAI in ziua votului, sau ori de cate ori situatia operativa va impune o mobilizare suplimentara. Primul tur al alegerilor prezidentiale de anul acesta va avea loc la 2 noiembrie.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri