Ministrul Titus Corlatean a declarat, miercuri, ca Romania a facut un pas foarte important pentru eliminarea vizelor de catre Canada, prin includerea pe lista democratiilor sigure, insa nu a dat niciun termen pentru ridicarea acestora.

Intrebat ce primeste Romania la schimb cu decizia de a reprezenta interesele cetatenilor canadieni in Siria (decizie aprobata marti in Guvern - n.r.), Titus Corlatean a spus ca Bucurestiul nu a cerut nimic la schimb, fiind datoria statului roman sa-si ajute partenerii, conform Mediafax.

"Romania in toti acesti ani foarte complicati din Siria a decis sa pastreze deschisa Ambasada noastra de la Damasc si am comunicat acest lucru partenerilor europeni, pentru ca marea majoritate a statelor membre UE si-au inchis de multa vreme ambasada, pentru ratiuni de securitate, de protectie a personalului diplomatic, consular de acolo. Noi am analizat cu foarte mare atentie si cu structurile de securitate nationala am decis sa pastram deschisa Ambasada in toata aceasta perioada dificila si - va asigur - cu riscuri reale, inclusiv la adresa integritatii membrilor Ambasadei, pentru un motiv foarte clar: avem in continuare o comunitate romaneasca importanta, in principal femei din casatorii mixte cu fosti studenti sirieni din Romania, copii rezidenti din familii mixte. Noi am decis la solicitarea unor parteneri internationali, si europeni si din afara Europei, Canada este ultimul exemplu mentionat, sa acordam sprijin si asistenta consulara cetatenilor apartinand acestor state. Ultima solicitare a venit din partea Canadei, am dat curs, bineinteles, fara niciun fel de ezitare. Nu este vorba de niciun fel de negociere, nu am cerut nimic la schimb, este o datorie pana la urma a noastra, a statului roman, in relatiile cu partenerii nostri europeni si euroatlantici, poate si altii daca vor solicita, sa-i ajutam", a declarat ministrul de Externe.

Relatia cu autoritatile canadiene, tot mai stransa

Corlatean a precizat ca sunt mai multe state care beneficiaza de sprijinul acordat de Romania cetatenilor lor in Siria. "Voi mentiona public doar Republica Moldova, va asigur ca sunt mult mai multe state", a spus el. In ceea ce priveste vizele, Titus Corlatean a sustinut ca a fost facut "un pas foarte important inainte" prin includerea Romaniei pe Lista Tarilor de Origine Desemnate si ca exista "o relatie tot mai stransa cu autoritatile canadiene" pe aceasta tema.

"Prin masurile pe care le-am luat, inclusiv prin trimiterea unui atasat de interne care a fost util la Ambasada noastra din Canada, iata, s-a luat decizia inscrierii Romaniei pe lista acelor tari de origine - o lista a tarilor cu democratie consolidata - care sunt considerate a avea un potential redus de migratie ilegala. Este practic ultimul pas inainte de decizia finala. Vom lucra mai departe, nu dau un termen, dar Romania a facut un pas foarte important catre eliminarea vizelor de catre Canada", a spus ministrul.

Intrebat daca vizele ar putea fi ridicate in 2016, Titus Corlatean a reafirmat ca nu da un termen. "Dar dialogul s-a intensificat in ultimele luni. A inceput in decembrie 2013, (a fost) mai aplicat in ultimele luni si in octombrie deja am facut practic ultimul pas inainte de decizia finala", a subliniat seful diplomatiei. Publicatia Canadian Press a anuntat, pe 10 octombrie, ca Romania, Andorra, Liechtenstein, Monaco si San Marino au fost adaugate de Ottawa pe Lista Tarilor de Origine Desemnate, unde sunt incluse statele care nu furnizeaza, in general, refugiati si respecta drepturile omului.

Anul trecut, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca a facut si efectueaza demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani de catre Canada, iar daca aceasta nu se va intampla, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara. Romanii si bulgarii sunt singurii cetateni UE care au nevoie de viza pentru a calatori in Canada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri