Ministerul de Externa a trimis 600.000 de buletine de vot pentru cele 294 de sectii de votare din strainatate, pentru cei trei milioane de romani care traiesc in afara tarii.

Numarul sectiilor de votare din strainatate pentru scrutinul de duminica este de 294, MAE precizand ca lista finala a acestor sectii a fost omologata "pe baza experientei anterioare in organizarea alegerilor prezidentiale in strainatate, luand ca referinta scrutinul din anul 2009, cand au fost organizate 294 de sectii de vot", potrivit Mediafax.

Intr-un comunicat din 16 septembrie, Ministerul de Externe reaminteste ca, la alegerile pentru presedintele Romaniei din 2009, in strainatate au votat, in turul doi, aproximativ 146.000 de cetateni romani in 294 sectii de votare, inregistrandu-se, astfel, cel mai mare numar de cetateni romani care au votat in afara tarii la un scrutin.
"In stabilirea sectiilor de votare au fost avute in vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate in strainatate. Pornind de la dezideratul acoperirii cat mai largi a zonelor in care traiesc cetateni romani in diferitele state pe glob, a fost urmarita asigurarea reprezentativitatii, proportionalitatii, corectitudinii si neutralitatii in organizarea sectiilor de votare. De asemenea, au fost avute in vedere posibilitatile concrete de organizare pe plan local", preciza ministerul.

Acelasi numar de buletine de vot

Ca si in 2009, MAE a trimis in strainatate 600.000 de buletine de vot. Potrivit cifrelor oficiale, in jur de trei milioane de romani traiesc in afara tarii, dar se estimeaza ca numarul lor este mai mare. MAE mentioneaza ca pentru scrutinul din 2 noiembrie a fost majorat semnificativ numarul de sectii de votare in Republica Moldova, de la 13 la 21, tinandu-se cont de tendinta ascendenta a numarului de cetateni romani cu drept de vot din statul vecin. Marea Britanie este o alta tara in care a crescut numarul sectiilor de vot, de la 8 la 11. In Australia sunt 5 sectii de vot, fata de 3 in 2009. A scazut insa numarul celor din Italia (unde traiesc in jur de 900.000 de romani, conform datelor oficiale) de la 55 la 51 si din SUA, de la 28 la 22.

"In Spania s-a mentinut acelasi numar de sectii de vot, respectiv 38. Totodata, in cazul Italiei, numarul sectiilor de vot a fost mentinut aproape la acelasi nivel precum in 2009. S-a urmarit asigurarea unei mai bune si armonioase repartizari teritoriale corelat cu organizarea sectiilor in misiunile diplomatice si consulare precum si in institutii publice din statul italian. S-a avut, de asemenea, in vedere o mai buna securitate si corectitudine a votului. In baza acelorasi considerente, in SUA s-a urmarit asigurarea unui numar de sectii de votare la un nivel apropiat de cel din anul 2009 prin identificarea acelor locatii care sa asigure premisele pentru buna desfasurare, in conditii de neutralitate, a procesului de votare. In Marea Britanie, tendinta crescatoare a numarului de cetateni romani ca urmare a liberalizarii circulatiei pe piata fortei de munca in aceasta tara a determinat o crestere a numarului de sectii de votare", anunta MAE.

Cele mai multe sectii de vot sunt in Italia - 51, in Spania - 38, in SUA - 22, Republica Moldova - 21, Marea Britanie - 11, Franta - 9. In Germania si Australia vor fi 5 sectii de votare, cate 4 sectii vor fi in Belgia, Canada, Serbia, Turcia, Ungaria, cate 3 in Afganistan, Austria, China, Cipru, Grecia, Israel, Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina. Cel mai mare numar de sectii de votare de pana acum a fost organizat la referendumul pentru demiterea presedintelui, din iulie 2012 - 306, dupa ce MAE anuntase initial un numar de 150 de sectii de votare.

Votantii din Italia, cei mai activi in turul II din 2009

La prezidentialele din 2004 au functionat 134 de sectii de votare in strainatate, iar in 2000 doar 88. Cel mai mare numar de votanti in strainatate s-a inregistrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009, cand au votat 147.754 de cetateni romani, cei mai multi cu domiciliul in Italia - peste 40.000. Precedentul record de participare se inregistrase in primul tur al prezidentialelor din acelasi an - peste 94.000.

Votul in strainatate pentru turul I al alegerilor prezidentiale va incepe la ora 7.00, ora locala, si se va desfasura pana la ora 21.00, ora locala. Astfel, romanii din Noua Zeelanda vor fi primii care vor putea vota, la sectia deschisa la sectia din Auckland. Aceasta, avand in vedere decalajul orar, se va deschide, potrivit orei Romaniei, sambata, la ora 21.00, si se va inchide duminica, la ora 11.00, ora Romaniei. Ultimele birouri de vot vor fi deschise la Los Angeles si San Francisco, duminica la ora 17.00, ora Romaniei, urnele fiind inchise luni, ora 07.00.

Potrivit Ghidului alegatorului roman din strainatate, lansat de MAE in septembrie, persoanele care la ora 21.00 se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot. Cetatenii romani care in ziua alegerilor se afla in strainatate, in scop turistic, pot vota la orice sectie de votare organizata in strainatate. Totodata, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in Romania pot vota la orice sectie de votare din tara, unde vor fi inscrisi pe tabele electorale.

Actele necesare votantilor din diaspora

Romanii care voteaza la sectiile organizate in strainatate, precum si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in tara isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Potrivit deciziei nr. 101 a Biroului Electoral Central, cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate pot vota in baza pasaportului diplomatic, a pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic, pasaportului simplu temporar, precum si a cartii de identitate, cartii electronice de identitate, buletinului de identitate si titlului de calatorie.

Initial, prin decizia BEC nr. 10 D din 15 septembrie cu buletinul de identitate sau cartea de identitate se putea vota doar in statele UE si in tarile care permit accesul pe teritoriul lor pe baza acestor documente. Modificarile aduse de BEC au nemultumit MAE, care a sustinut ca exista riscul de vot multiplu, intrucat nu mai dispune de timbre autocolante cu insemnul «Votat» care se aplica pe cartea de identitate dupa exercitarea votului.

"In aceste conditii, Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza public faptul ca exista un risc foarte ridicat ca, in intervalul extrem de scurt de timp ramas la dispozitie pana la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare sa nu poata ajunge la toate sectiile de votare din strainatate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie sa aplice aceste timbre in cazul votului pe baza de carte de identitate", argumenta MAE.

Vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, a declarat, joi, ca decizia BEC nu favorizeaza votul multiplu, intrucat, potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie datele persoanei care se prezinta la vot in tabelul prevazut de lege, iar alegatorul primeste buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT" numai dupa ce semneaza in acest tabel. Muhulet a mentionat ca, la aceste garantii pentru prevenirea votului multiplu, se adauga si aceea ca alegatorul trebuie sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu a mai votat si nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sanctiunea legii penale.

De asemenea, Marian Muhulet a spus ca, potrivit legii, AEP verifica, la solicitarea partidelor sau a candidatilor, listele electorale permanente, precum si tabelele (listele suplimentare - n.r.) folosite in cadrul scrutinului, pentru a depista situatiile de vot multiplu. El a explicat ca BEC a dat aceasta decizie, care este obligatorie si trebuie aplicata, urmare a unei sesizari a unui cetatean roman care a cerut sa poata vota pe baza cartii de identitate la o sectie de votare din strainatate, deoarece pasaportul i-a expirat.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate pot vota cu pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), cu pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), cu pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) si cu titlul de calatorie.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care la data scrutinului se afla in Romania isi pot exercita dreptul de vot in baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), a pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), a pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), a pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic, pasaportului simplu temporar si titlului de calatorie. Spre deosebire de Romania, sectiile de votare din strainatate nu pot utiliza urne mobile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri