Prezenta la vot pana la ora 13.00

Prezenta la vot pana la ora 13.00

Prezenta la vot la nivel national la alegerile prezidentiale a fost la ora 13.00 de 20,72% fata de 20,96% in 2009, a anuntat, duminica, Biroul Electoral Central (BEC). Aproape 4 milioane de romani au votat. Prezenta la vot in Capitala a fost de 20,88%, potrivit digi24.ro.

Cea mai mare prezenta la vot a fost inregistrata in judetele Constanta cu 24,31%, Teleorman cu 24,14, Ilfov cu 23,97%, Olt cu 23,91%. Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la urne pentru alegerea presedintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidati inscrisi in cursa.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, a votat, duminica dimineata, la Sibiu, alaturi de sotia sa, a carei zi de nastere este, el spunand ca si-a exprimat optiunea electorala pentru ”o Romania normala, pentru Romania lucrului bine facut”, scrie Mediafax.

Klaus Iohannis a ajuns la Scoala nr. 4 din Sibiu la ora 9.30, el venind impreuna cu sotia sa, Carmen, a carei zi de nastere este duminica. ”Este o zi foarte frumoasa, am inteles ca si prezenta la vot, cel putin la sectia mea de votare, este foarte buna. Sunt foarte optimist”, a spus primarul Sibiului, dupa ce a votat.
Intrebat daca a primit telefoane in aceasta dimineata, el a spus ca a primit si telefoane, si sms-uri, si email-uri, cu ganduri bune, si ca acelasi gand bun il transmite si el tuturor romanilor.

Intrebat pentru ce a votat, el a raspuns: ”Pentru Romania lucrului bine facut, pentru o Romanie normala”. Klaus Iohannis a spus ca are emotii si ca va avea ”pana cand se va termina ultima runda de vot”.

Pana la ora 9.00, prezenta la sectia de votare amenajata la Scoala nr. 4 din Sibiu, unde a votat candidatul ACL la Presedintie, era de peste 12%, potrivit reprezentantilor sectiei. In judetul Sibiu, numarul persoanelor cu drept de vot inscrise pe listele electorale pentru alegerile prezidentiale este de 376.750, fiind amenajate 370 de sectii de votare.

Sursa foto: facebook.com/klausiohannis

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu a votat, duminica, la prezidentiale, alaturi de sotia sa, la o sectie de votare din Capitala, fiind insotit de fostii lideri ai PNL care i s-au alaturat, Daniel Chitoiu, Andrei Gerea, Radu Stroe si Cristian David, fostul premier vorbind despre incheierea ”regimului Basescu”, scrie Mediafax.

”Vreau sa subliniez importanta acestui vot pentru continuarea cursului democratic al Romaniei. Mi-as fi dorit ca aceasta campanie sa fi fost mai mult dedicata dezbaterii programului fiecarui candidat si posibilitatii pe care cetatenii ar fi trebuit sa o aiba pentru a cunoaste ofertele candidatilor, profilul lor, punctele importante din program si punctele tari ale candidatilor, dar, din pacate, a fost o campanie perturbata in ultimele trei saptamani de subiecte de cu totul si cu totul alta natura”, a declarat Tariceanu.

Alaturi de fostul premier, a votat si sotia sa, Loredana Moise, care a completat o declaratie pe propria raspundere deoarece a fost inscrisa in listele suplimentare.

Sursa foto: facebook.com/tariceanu

Victor Ponta

Victor Ponta

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a votat, duminica, la o sectie de votare din Bucuresti, pe liste suplimentare, impreuna cu sotia sa, Daciana Sarbu, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, el precizand, dupa vot, ca dupa atata razboi si distrugere este timpul pentru reconstructie, scrie Mediafax.

„Cred ca din aceasta iarna vom fi cu adevarat o tara democratica, o tara europeana si ca dupa zece ani de razboi si de distrugere putem sa ne apucam sa constuim si o sa construim si in Bucuresti, si in Transilvania, si in Moldova si pentru romanii din afara, pentru ca dupa atata razboi si distrugere e timpul sa reconstruim”, a spus Ponta, dupa vot.

El a aratat ca dupa 25 de ani de la Revolutie se poate pune punct tranzitiei. „Sunt absolut convins si sunt foarte optimist ca dupa 25 de ani de cand ne-am castigat o libertate pe care ne-o doream foarte mult si foarte multi - eu atunci aveam doar 17 ani, domnul primar general si-aduce aminte le fel bine - cred ca putem sa punem punct unei tranzitii care nu se mai incheia”, a spus Ponta.

Gheorghe Funar

Gheorghe Funar

Candidatul independent la Presedintie Gheorghe Funar a votat, duminica dimineata, la ora 7.00, el venind la sectia de votare imbracat in costum popular. Funar a votat la sectia de votare amenajata la Liceul ”I.L.Caragiale” din Capitala, unde a ajuns imediat ce urnele s-au deschis, fiind primul alegator de la aceasta sectie, dar si primul dintre candidati care si-a exprimat deja dreptul la vot, scrie Mediafax.

Candidatul independent la Presedintie, care era imbracat in costum popular si avand in piept o cocarda tricolora, a venit insotit de patru tineri, imbracati si ei in costume populare. Gheorghe Funar a spus ca a votat pentru un presedinte ortodox.

Sursa foto: facebook.com/GheorgheFunarOficial

Teodor Melescanu

Teodor Melescanu

Candidatul independent la Presedintie Teodor Melescanu si-a exprimat, duminica, optiunea electorala la o sectie de votare din Bucuresti, el spunand ca "a fost greu de gasit numele pe buletinul de vot, scris foarte mic", potrivit Mediafax.

"A fost greu de gasit numele pe buletinul de vot, scris foarte mic. Destul de greu daca n-ai sigla, dar asta e viata. M-a bucurat foarte mult faptul ca am putut sa prezint oamenilor un alt profil de candidat, un candidat echilibrat, experimentat, cu iubire de oamni si dragoste de tara. Restul e problema lor", a spus Melescanu, dupa ce si-a exprimat optiunea electorala.

Intrebat daca, dupa parerea sa, va fi o prezenta semnificativa la vot, Melescanu a apreciat ca aceasta va fi "in jur de 50%, poate chiar spre 55%".
Intrebat daca nu ar fi "cam putin" o astfel de prezenta la vot, el a raspuns: "Depinde si de oferta".

Sursa foto: facebook.com/tmelescanu

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor

Candidatul UDMR la Presedintie, Kelemen Hunor, a votat, duminica, pentru o Romanie care sa isi respecte cetatenii si care sa aiba un cuvant de spus nu numai in regiunea Marii Negre, precum si pentru un presedinte vizionar, capabil sa creeze consens, scrie Mediafax.

Kelemen Hunor a votat, duminica, la sectia de votare nr. 114 din Carta, judetul Harghita, comuna sa natala, unde a mers impreuna cu sotia si fiica sa Hanna, in varsta de un an si doua luni. "Am votat cu gandul la o Romanie puternica, pentru o Romanie care isi respecta cetatenii, o Romanie in care exista un nivel de incredere foarte ridicat intre toate segmentele societatii, o Romanie care va avea un cuvant de spus nu numai in zona noastra, in regiunea Marii Negre, dar si in Uniunea Europerana, in sensul de a sustine o Uniune Europeana mai puternica din punct de vedere politic si economic, mai bine coordonata si in perspectiva si din punct de vedere militar. Imi doresc ca noul presedinte sa fie un arhitect, sa fie un vizionar si sa aiba posibilitatea de a crea consens”, a spus presedintele UDMR la iesirea din sectia de votare.

Pentru presedintele UDMR, cladirea in care a votat are o semnificatie aparte, intrucat acolo s-a nascut, in anul 1967, cand in imobil functiona o maternitate.

Sursa foto: facebook.com/KelemenHunorOficial

Dan Diaconescu

Dan Diaconescu

Presedintele fondator al PPDD, Dan Diaconescu, a venit, duminica, sa-si exercite dreptul de vot la o sectie de votare ce functioneaza la liceul "Jean Monnet", el precizand ca nu a putut vota aici, membrii biroului sectiei de votare interpretand legea in acest sens, scrie Mediafax.

„E o premiera totala de televiziune, trebuie sa puneti breaking news, nu aveti incotro: Dan Diaconescu nu poate vota”, a spus Diaconescu. Intrebat de ce nu a putut vota, concret, Diaconescu a spus ca nu poate explica. „Nu va pot explica. Mi s-a explicat ca daca am pasaportul in vigoare as putea vota oriunde in strainatate. Daca am rezidenta, cum e cazul meu, italiana, as putea vota doar in Italia. Daca am buletin de Bucuresti, ar trebui sa votez acolo unde e adresa din buletin. Atentie, eu am domiciliul flotant aici, pe o strada din apropiere. Am domiciul stabil pe o strada din Militari”, a spus Diaconescu.

Sursa foto: facebook.com/dan.diaconescu

Elena Udrea

Elena Udrea

Candidatul la Presedintie al PMP, Elena Udrea, a votat, duminica, la ora 09:00, la Liceul "Mihai Eminescu", declarand ca voteaza pentru o Romanie frumoasa si cu incredere ca o femeie poate sa faca cel putin la fel de multe lucruri bune precum un barbat pentru tara ei, scrie Mediafax.

Intrebata daca a vorbit cu fostul sot si daca o voteaza, Udrea a raspuns: "Sigur ma voteaza pe mine". Ea a mai spus ca va astepta rezultatul alegerilor la sediul PMP din strada Nicolae Iorga, aratand ca este o zi importanta pentru ea deoarece se implinesc si zece ani de cand a intrat in politica in echipa actualului presedinte al Romaniei.

Monica Macovei

Monica Macovei

Candidatul independent la Presedintie Monica Macovei a votat, duminica, la Scoala "Tudor Arghezi", fiind intampinata de sustinatori, ea declarand: "Astazi votam pentru visul nostru - dreptate". Macovei a venit singura la sectia de vot si a fost intampinata cu aplauze de aproximativ 20 de sustinatori, scrie Mediafax.

"De mult vrem sa ne fie bine acasa. Astazi votam pentru visul nostru - dreptate. Si fiecare dintre voi cand mergeti la vot ganditi-va ce inseamna DNA pentru voi: un vis sau un cosmar. Nu opriti visul, votati visul", a declarat Monica Macovei, dupa ce a votat. Ea a spus ca este increzatoare in castig, in vis si in dreptate si ca nu are emotii.