Romanii din strainatate au iesit, duminica, in numar record la vot, dar imaginile care vor ramane de la scrutinul din 2 noiembrie sunt cele ale cozilor uriase in mai multe capitale europene, ale protestelor pentru dreptul de a alege si al inchiderii portilor in fata celor care nu au mai putut vota.

Chisinau, Paris sau Londra sunt doar cateva dintrele capitalele unde cozile s-au format la putin timp dupa deschiderea urnelor, la 7:00, ora locala.

In capitala Republicii Moldova si la sectiile de vot din apropiere, mai multi alegatori - cateva sute potrivit unor martori oculari, cateva zeci, conform unor surse oficiale - nu au putut vota pana la ora locala 21:00.

Probleme in Paris: mai multi votati au intrat cu forta in ambasada

Cele mai multe probleme au fost la Ambasada de la Paris, unde a fost nevoie de interventia trupelor speciale. Cu cateva minute inaintea inchiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l'Exposition, unde se afla sediul Ambasadei Romaniei la Paris si cel al Institutului Cultural Roman, se aflau cateva sute de persoane care au stat la coada ore in sir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forta in ambasada, in speranta ca, daca se vor afla in incinta acesteia, isi vor putea exercita dreptul de vot. Ambasadorul Bogdan Mazuru a iesit abia dupa circa o ora sa discute cu oamenii nemultumiti. Dupa aproape doua ore de negocieri, alegatorii au acceptat sa paraseasca cladirea dupa ce au semnat o petitie prin care acuzau faptul ca le-au fost incalcate drepturile, potrivit Mediafax.

Probleme au fost si la Londra, unde peste 1.000 de oameni nu au putut vota la sectiile de la Ambasada si de la ICR. O alegatoare sustine ca a stat circa 7 ore la coada si tot nu a reusit sa voteze, pentru ca in sectia de la ambasada nu a mai intrat nimeni dupa ora 20:45, iar cei din interior s-au baricadat si au chemat politia.

Peste 300 de romani au protestat in Germania

In Germania au fost deschise cinci sectii de vot, la trei dintre ele oamenii asteptand ore in sir pentru a vota. Peste 300 de romani au protestat, duminica-seara, la consulatul de la Munchen, nemultumiti ca, din cauza aglomeratiei si a proastei organizari, nu au putut vota.

Si la Viena s-a stat la cozi uriase, in timp ce mai multi romani din vestul Austriei au reclamat faptul ca au avut la dispozitie o singura sectie de vot, cea de la Graz, insuficienta pentru a-si exprima votul.

In Italia, la sectiile de vot din Roma, Torino si Bolognia s-au format cozi de la primele ore ale diminetii. Un consilier local din Verbania, Adrian Chifu, a anuntat victorios, pe Facebook, ca a reusit sa voteze dupa sase ore de stat la coada. "Victorie, dupa sase ore am reusit sa votez. Bulina neagra pentru cum a organizat MAE acest scrutin. Votul meu din urna va penaliza incompetenta", a scris acesta.

In Spania, cozi mari s-au inregistrat, printre altele, la Madrid, Valencia si Coslada. Ministrul Titus Corlatean a precizat ca in Spania nu au fost probleme, cu exceptia sectiei din Valencia, unde 50 de persoane nu au mai votat.

Nici in Danemarca nu a fost liniste. La sectia de vot din Ikast, mai multi alegatori i-au reprosat consulului faptul ca a fost o singura stampila de vot.

1. Cu cine ai votat in primul tur si pe cine vei vota in al doilea tur?


Sursa foto: Urna/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri