Ministerul Afacerilor Externe va propune Biroului Electoral Central sa analizeze daca poate fi suplimentat numarul sectiilor de vot din strainatate, iar daca nu, va fi inaintata o ordonanta de urgenta.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va propune Biroului Electoral Central (BEC) sa analizeze daca legal poate fi suplimentat numarul sectiilor de vot in strainatate, a afirmat ministrul Teodor Melescanu, adaugand ca, daca se argumenteaza ca este legal, nu va fi nevoie de o ordonanta de urgenta. "Vom propune BEC sa analizeze care este temeiul legal si daca, din punct de vedere legal, putem sa facem acest lucru", a spus Melescanu, potrivit Mediafax.

Intrebat daca va veni din nou in Guvern cu o ordonanta de urgenta in cazul in care BEC comunica faptul ca suplimentarea numarului sectiilor de vot este legala, Melescanu a afirmat ca nu este nevoie neaparat de aceasta procedura. Intrebat ce il impiedica atunci sa suplimenteze acum numarul sectiilor de vot in strainatate, ministrul a raspuns ca nu stie daca este legal sau nu. "Punctul de vedere al MAE este ca, potrivit prevederilor legale actuale, acest lucru nu se poate face intre cele doua tururi de scrutin, dar nu ministerul este cel care are autoritatea de a interpreta", a aratat Melescanu. El a precizat ca asteapta din partea BEC si "argumentele necesare".

Legislatia actuala nu permite infiintarea unor noi sectii de votare

Marti dimineata, Melescanu a declarat, la Biroul Electoral Central, ca pe legislatia actuala nu este posibila infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. "In mare masura, pe legislatia actuala nu este posibil (sa se infiinteze noi sectii -n.r.). Se vor face derogari, daca se vor gasi modalitati de modificare, atunci putem discuta. Daca nu, ne vom concentra pe masurile care privesc fluidizarea votului", a spus Melescanu, intrebat daca la cel de-al doilea tur al alegerilor va fi suplimentat numarul sectiilor de votare din diaspora. Melescanu a spus ca le-a prezentat reprezentantilor Biroului Electoral Central o serie de propuneri, iar acestia au solicitat ca toate propunerile formulate in intalnire sa fie cuprinse intr-un document scris, care va fi transmis in cursul acestei zile.
"In legatura cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem sa facem si ceea ce nu putem sa facem", a spus ministrul de Externe, precizand ca, dupa finalizare, documentul va fi prezentat intr-o conferinta de presa, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.

Intrebat daca in acest moment nu este "clar" daca se pot infiinta noi sectii de votare, Melescanu a replicat: "E foarte clar ca nu e clar inca in acest moment". Aceste masuri presupun "o mai buna organizare, implicarea colegilor, implicarea oamenilor din diaspora, implicarea partidelor politice in cadrul sectiilor de votare, care toate sunt menite sa asigure o desfasurare cat mai rapida, dar in conditii de legalitate a procesului electoral", a explicat Melescanu. Masurile vor fi prezentate in scris de MAE dupa sedinta de Guvern, urmand ca ele sa fie discutate de BEC in sedinta de la ora 16:00, daca vor ajunge in timp.

Melescanu i-a luat locul lui Corlateanu la conducerea MAE

Teodor Melescanu a fost numit luni ministru de Externe, dupa ce Titus Corlatean a demisionat de la conducerea MAE. Titus Corlatean a spus, dupa ce si-a anuntat demisia, ca MAE isi mentine pozitia ca nu exista baze legale pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate la turul al doilea. Corlatean a adaugat ca nu accepta ca MAE sa fie implicat in jocul electoral al "domnilor Basescu si Iohannis". Acesta si-a anuntat demisia dupa ce, saptamana trecuta, in Bucuresti si in mai multe orase din tara si din strainatate au avut loc manifestatii de protest fata de modul in care a fost organizat votul in diaspora la primul tur al prezidentialelor, manifestatiile avand si un caracter antiguvernamental.

Romanii din strainatate au iesit, la primul tur al alegerilor prezidentiale, din 2 noiembrie, in numar record la vot, insa in mai multe capitale europene cozile au fost uriase, iar oamenii au protestat fata de inchiderea portilor in fata celor care nu au mai putut vota. La inchiderea urnelor, sute de romani care voiau sa isi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen si Viena nu au mai putut face acest lucru intrucat sectiile de votare s-au inchis. Nemultumiti ca au stat ore in sir la coada si ca procesul electoral s-a desfasurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forta in sediul Ambasadei in speranta ca vor fi lasati sa voteze daca sunt in incinta institutiei. Romanii din diaspora au putut vota, in primul tur al alegerilor prezidentiale, in 294 de sectii de votare din 95 de state. MAE a trimis, pentru primul tur, 600.000 de buletine de vot. Potrivit cifrelor oficiale, in jur de trei milioane de romani traiesc in afara tarii, dar se estimeaza ca numarul lor este mai mare.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri