Klaus Iohannis a venit marti seara sa il confrunte pe Victor Ponta in studioul Realitatea TV. Dezbaterea dintre cei doi candidati la presedintie era asteptata in spatiul public, dupa ce Iohannis si Ponta nu au reusit pana acum sa ajunga la o intelegere in aceasta privinta. Cei doi candidati s-au atacat in timpul dezbaterii pe tema votului in diaspora, a atacurilor asupra familiilor si eticii de campanie electorala si au bifat cateva dintre prioritatile pe care si le traseaza din functia de presedinte al Romaniei.

Pe ultima suta de metri Klaus Iohannis a hotarat sa participe marti seara la o dezbatere televizata cu Victor Ponta. Mult mai vocal si pregatit cu cifre, Victor Ponta a dominat ca timp discutia de la Realitatea TV, candidatul ACL atragandu-i de cateva ori atentia primului ministru in functie ca il intrerupe in timpul alocat. wall-street.ro va prezinta cateva dintre cele mai interesante declaratii ale celor doi din cadrul dezbaterii.

Politica externa

Klaus Iohannis:Securitatea Romaniei si situatia geopolitica in care suntem acum se bazeaza pe cei trei piloni ai politicii externe ( parteneriat strategic cu SUA, NATO si UE). Trebuie sa dovedim ca suntem parteneri seriosi si de lunga durata, ca suntem dispusi sa crestem bugetul de aparare la 2% din PIB. Nu trebuie sa reinventam nimic, directia este trasata.

Victor Ponta: Eu am o pozitie mai complexa. Parteneriatul cu SUA este ceva bun si va fi continuat si de mine. Eu cred ca Romania trebuie sa exercite un rol mult mai important pentru prietenii nostri din regiune. Pentru cei din Republica Moldova pe care trebuie sa-i sprijinim in integrarea in UE. Romania este un model de urmat pentru aceste tari. Daca vorbim despre relatii economici, categoric trebuie sa gasim solutia ca exporturile si productia industriala sa isi gaseasca o piata de desfacere. China este al treilea partener comercial al Germaniei, noi suntem abia al 23-lea partener al Germaniei. Trebuie sa atragem investitii in energie. Idependenta energetica fata de Rusia este principalul obiectiv al meu ca Presedinte.

Rosia Montana

Klaus Iohannis: Rosia Montana este un fel de privatizare esuata. Nu este un proiect care ne garanteaza ca este protejat mediul si comunitatile.

Economie

Realitatea TV: Exista in plan pentru 2015 cresteri de taxe si impozite?

Klaus Iohannis: Guvernul Ponta a introdus peste 30 de taxe noi. Acciza pe carburanti a fost o catastrofa, toti transportatorii fac plinul in afara tarii. Singura cale pentru relaxarea economica este relaxarea fiscala. Vom veni cu reducerea TVA-ului gradual. Este o promisiune pe care pot sa o fac, cand PNL va avea guvern, vom reduce taxele si impozitele.

Victor Ponta: Bugetul consolidat a avut incasari 176,4 mld. lei si cheltuieli 175, 88 mld. lei. Cu ceea ce vom cheltui pana la finalul anului vom fi la sub 2% din PIB ca deficit. Daca nu se adopta alte masuri nu trebuie sa crestem nicio taxa.

Coruptie

Realitatea TV: Care este siguranta mea ca cetatean ca institutiile vor functiona?

Klaus Iohannis: Ca Presedinte voi garanta independenta justitiei si statul de drept. In ceea ce priveste DNA, ANI, putem constata ca in ultimii ani lucrurile care au mers bine au fost independenta justitiei si consolidarea statului de drept. Voi face tot ce trebuie ca acest demers sa continue pentru a face curat in clasa politica. In ceea ce priveste ANI, lucrurile trebuiesc imbunatatite, legislatia trebuie unificata. In ceea ce priveste imunitatea : putem renunta la imunitatea presedintelui. Sa renuntam la o imunitate totala. Presedintele nu trebuie protejat mai mult decat parlamentarii. Si in Parlament trebuie o schimbare a regulilor. Nu este posibil sa existe parlamentari care sa nu fie anchetati pentru ca in Parlament se voteze impotriva urmaririi penale. In afara de optiunea politica, parlamentarii trebuie anchetati la fel ca orice alt cetatean.

Victor Ponta: Spre deosebire de vorbe goale eu pot garanta cu fapte. Dna. Kovesi spre exemplu a fost propusa de mine. Tot ce am facut ca prim-ministru voi face si ca presedinte. Trebuie sa scapam de demagogie. Vreau sa ii reamintesc dl. Iohannis ca dl Vosganian sau dl. Dobre sunt in aceasta situatie ( parlamentarii au votat pentru pastrarea imunitatii).

Victor Ponta: Peste tot in UE presedintele are imunitate.

Realitatea TV: Cum ii veti convinge pe parlamentari sa voteze o lege care sa nu mai ofere imunitate?

Klaus Iohannis: Parlamentarii ACL vor vota pentru schimbarile din Constitutie agreate de comisie si pentru aceste schimbari legislative ( cele de ridicarea imunitatii-nr.). Daca mergem in urma, inainte de a avea eu un rol decisiv in conducerea ACL, au fost alte discutii si nu are sens sa venim cu istorii vechi. Acum suntem de acord sa votam pentru incuvintarea arestarii parlamentarilor.

Victor Ponta:Cred ca exista coruptie in toate partidele politice. De cand am fost numit prim-ministru toate institutiile au functionat si si-au facut datoria, iar justitia a fost idependenta.

Votul prin corespondenta

Victor Ponta: Sunt pro votul electronic si votul prin corespondenta din 2016. Cred ca putem in 2016 sa asiguram votul prin corespondenta si online fara temeri de frauda. Votul prin corespondenta se poate stabili prin lege cu 6 luni inainte.

Klaus Iohannis: Din motive de simetrie asteptam si eu intrebarea anterioara. In comisia de revizuire a Constitutiei PSD a fost impotriva votului prin corespondenta.

Dupa aceasta declaratie Victor Ponta a dus discutia spre fostul USL incercand sa sublinieze ca pozitiile anterioare erau oricum si ale PNL.

Votul in diaspora

Realitatea TV: Romanii din afara granitelor vor avea sansa sa voteze? Se vor suplimenta sectiile?

Victor Ponta : Da, vor vota.

Astazi am alocat sumele suplimentare din buget pentru a se asigura cheltuielile cu sectiile din strainatate si asigurarea tuturor conditiilor. Pe 16 noiembrie toti romanii din tara si din afara tarii, toti vor putea sa voteze. Procedurile antifrauda vor fi simplificate. Decizia despre suplimentarea sectiilor nu o pot lua eu. Oamenii care nu au putut sa voteze au o cerere legitima ca sa se organizeze conditiile sa poata vota. Ceea ce s-a intamplat dupa situatia din primul tur a fost confiscarea unei probleme in scopuri electorale. Ideea este ca ceea ce va decide BEC ca usurare a procedurilor, extinderea spatiului si personalului, le vom face, dar doar serios, nu in scop electoral.

Klaus Iohannis: Duminica in jurul orei 12:00 m-a sunat un prieten care dorea sa voteze la Munchen sa-mi spuna ca e o coada de 1.000 de persoane, dupa un timp mi-a zis ca sunt 1.500 de persoane. Dl. Ponta ati organizat alegerile prost.

Victor Ponta: Cum trebuia organizat daca ambasadorul a cerut 5 sectii si le-am facut?

Klaus Iohannis: Am teancuri de mailuri de la cetateni care nu au putut vota. Aceste lucruri trebuia sa le prevedeti. Ati organizat astfel incat mii de oameni au ramas afara. Dumneavoastra trebuia sa demisionati, nu dl. Corlatean.

Victor Ponta: Am zambit putin pentru ca mi s-a parut ca il aud pe domnul Basescu.

Victor Ponta: A fost acelasi numar de sectii, dar s-au schimbat procedurile antifrauda fata de alegerile anterioare. BEC a hotarat ca formularele sa fie completate acolo in fata sectiilor de vot, acum se vor descarca online si se vor completa acasa si doar semnatura se va da in sectia de vot. In diaspora prin masurile luate toti vor vota.

Realitatea TV: De ce nu ati dat ordonata de urgenta pentru suplimentarea sectiilor de vot?

Victor Ponta: Conform reglementarilor de la Venetia, orice modificare legislativa intre tururile de scrutin duce la anularea alegerilor

Realitatea TV: Cine va fi vinovat daca romanii din strainatate nu vor vota?

Victor Ponta: Ca sa fie multumit dl. Iohannis, eu voi fi vinovat

Realitatea TV: Am inteles corect ca nu ati fost in Cernauti si Chisinau?( Victor Ponta a subliniat ca Iohannis nu a vizitat niciodata Chisinaul sau Cernautiul, intr-o serie de intrebari adresate contracandidatului sau legate de romanii care locuiesc in afara granitelor-n.r.)

Klaus Iohannis: Nu am fost niciodata in Cernauti sau Chisinau. Dar tin sa va spun ca acele localitati nu sunt pe teritoriul Romaniei. Cand voi fi Presedinte voi merge in vizita acolo.

Realitatea TV: Cum veti incerca sa rezolvati problemele pe care le au romanii din diaspora?

Klaus Iohannis: Sunt impresionat ca ati gasit foarte mult timp pentru plimbari in Europa. Pe banii cui ati fost acolo in campanie electoarala? (Intrebarea a venit in contextul in care Victor Ponta a mentionat ca a vizitat romanii din diaspora si a adresat mai multe intrebari legate de numarul celor de peste hotare si a sectiilor de vor contracandidatului. La aceste intrebari Iohannis nu a raspuns, de cele mai multe ori limitandu-se la a spune : ne veti spune dumneavoastra)

Victor Ponta : Vizita in Italia a fost platita din banii PSD nu ai Guvernului.

Klaus Iohannis: V-ati dus degeaba pentru ca tot prost ati organizat alegerile. Pe omul care a plecat de aici sa munceasca afara nu l-ati convins.Sunt oameni care isi sacrifica ziua libera pentru a vota si nu au reusit. Dumneavoastra ca prim ministru raspundeati de organizarea acestor alegeri. Degeaba spuneti ca au fost bine organizate, faptele va contrazic.

Victor Ponta: Trebuie sa ii dau dreptate dl. Iohanis partial pentru ca nu i-am convins niciunul dintre noi pe cetatenii din diaspora. Din 3 milioane au votat doar 160.000.

Klaus Iohannis: Ne spuneti multe lucruri, doar ca raman vorbe. Fapte nu vorbe, Am trimis voluntari cu formulare la sectiile de votare.

Stirea initiala

O dezbatere Victor Ponta-Klaus Iohannis a fost anuntata si luni seara de postul de televiziune Romania TV, insa duelul argumentelor nu a avut loc, Klaus Iohannis fiind prezent in studioul Realitatea TV, in timp ce Ponta s-a dus la Romania TV. Inca de luni seara Victor Ponta si-a anuntat prezenta marti la Realitatea TV, iar Klaus Iohannis a acceptat ulterior sa vina in intervalul in care va fi si Ponta prezent la televiziune.

Pana astazi Victor Ponta m-a evitat cu succes si nu a existat o dezbatere publica. In concluzie las orgoliile la o parte si ne vedem la ora 20:00 la Realitatea TV intr-o dezbatere televizata, a declarat intr-un mesaj video prezentat la Realitatea TV Klaus Iohannis.

Dezbaterea dintre cei doi candidati a fost discutata indelung. Victor Ponta a propus ca dezbaterea sa aiba loc la o serie de televiziuni, pe de alta parte Klaus Iohannis a declarat ca doreste ca dezbaterea sa fie efectuata pe un teren neutru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri