Klaus Iohannis si Victor Ponta s-au aflat miercuri in studioul B1 TV pentru o a doua runda de dezbatere, de data aceasta ceva mai bine organizata si pentru care ambii candidati au primit temele inainte de startul dialogului. wall-street.ro va prezinta principalele puncte ale discutiei.

Fata de dezbaterea de marti seara din studioul Realitatea TV, realizatorii de la B1TV, care au si aflat cu ceva mai mult timp inainte de prezenta celor doi in studio, au organizat mai eficient dezbaterea: fiecare candidat a avut parte aproximativ de acelasi timp pentru a-si expune ideile. Klaus Iohannis s-a prezentat la B1TV pregatit cu doua dosare de scrisori de la romanii din diaspora si l-a rugat pe Victor Ponta sa le scrie romanilor care au fost umiliti in fata sectiilor de votare din strainatate.

De ce nu ar trebui sa fie Victor Ponta/ Klaus Iohannis presendinte?

Klaus Iohannis: Nu cred ca este bine pentru Romania sa fie Victor Ponta presedinte. Este periculos pentru Romania sa dea toata puterea unui singur partid. Este gresit sa fie Victor Ponta pentru ca a mintit pensionarii ca le voi taia pensiile. Pentru ca in calitatea mea de profesor nu cred ca este corect sa copiezi.

Victor Ponta: Despre plagiat trebuie sa spun ca am o decizie definitiva si irevocabila.

Cred ca dl. Iohannis va aduce Romania inapoi in 2010 pentru ca ii are in echipa pe cei care au taiat pensiile, cum ar fi domnul Predoiu. Dl. Iohannis seamana cu dl. Basescu dintr-un singur motiv: este impotriva a orice.

KI: Dl. Ponta il cunoasteti pe Gabriel Oprea? A votat pentru reducerile pensiilor si salariilor.

VP: Nu a votat.

KI: Impreuna cu UNPR a votat pentru acele reduceri. In aceasi masura aveti si dumneavoastra oameni care au votat pentru scaderile pensiilor si salariilor. Sa nu mai discutam despre trecut.

Numiti doua calitati ale contracandidatului?

VP: Este un politician abil, mult mai abil decat credeam, a reusit sa il inlature pe Crin Antonescu. Domnia sa spune ca a fost un primar bun

KI: Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice oricat indiferent daca stie despre ce vorbeste. E bine pentru un politician ambitios sa fie tanar, insa pentru el este degeaba pentru ca este reprezentantul unui partid foarte vechi.

Cum arata Romania candidatilor?

KI: In Romania mea proiectele se gandesc mai intai. Orice om este respectat si i se respecta toata drepturile. Reconstruim impreuna Romania. Romania lui Klaus Iohannis este o tara a prosperitatii, unde fiecare roman are un venit decent. Romania lui KI seamana cu Sibiul lui KI. Capitalul autohton este sprijinit.

VP: Eu va dau cifre. Este deja o tara in proces de reconstructie dupa dezastrul lasat de toti ceilalti. Va dau un exemplu: in 2009 deficitul bugetar era 8,6% din PIB, acum avem excedent bugetar. In Europa suntem doi fraieri noi si Germania, legat de faptul ca dl. Iohannis imi spunea ieri ca sunt fraier ca nu am cheltuit banii. Este o Romania unita.

KI:Oamenii asteapta solutii nu statistici. Haideti sa vedem ce spun romanii si va intreb dragi romani: Va merge mai bine de cand este dl. Ponta?

Victor Ponta: Eu vreau sa nu mai votam impotriva cuiva ci pentru cineva.

Klaus Iohannis: Este foarte bun raspunsul, este al meu.

Cum ar arata Romania daca ar iesi presedinte contracandidatul dumneavoastra?

KI: Dl. Ponta a stiut sa ne aduca in recesiune tehnica. Comisiunea Europeana ne avertizeaza ca in 2015 vom avea un deficit de 2,8%. Nu a venit in Parlament cu bugetul pe 2015. Va fi aprobata legea aministiei si gratierii.

Ajungandu-se la politicienii corupti, Victor Ponta il provoaca pe Iohannis sa ii ceara demisia lui Mircea Rosca din functia de deputat. Iohannis ii raspunde cu o provocare: sa se reuneasca Parlamentul pentru a vota impotriva legii amnistiei si gratierii inainte de alegerile de duminica.

Ce pozitie aveti fata de legea amnistiei si gratierii?

KI: Sunt total impotriva acestei legi.PNL a votat dintotdeauna impotriva acestei legi. Romania nu are nevoie de o astfel de lege. PSD-ul are nevoie de o astfel de lege.

VP: Aceasta lege va fi respinsa, dar nu prin povesti. Presedintele nu poate sa refuze, parlamentul poate sa respinga.

KI: Haideti sa convocam parlamentul.Maine facem procedura, vineri, ca sa dovediti ca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu toti cei care sunt pro stat de drept, respingeti legea.

Ca Presedinte cum garantati independenta justitiei?

KI: S-a discutat mult despre asta. Eu vreau sa garantez independenta justitiei. Eu cred ca in acest domeniu trebuie sa avem curajul sa spunem ca nu ne bagam unde nu ne fierbe oala. Cred ca cel mai bun lucru pe care il putem face este sa nu ne bagam si sa nu incercam sa ne bagam peste justitie.

VP: Eu il consider presedintele PNL pe dl. Antonescu.

KI: Acum am o replica.

VP: Nu ma enervati.

KI: Dvs. recunoasteti o decizie a instantei? Exista o decizie potrivit careia eu sunt presedintele PNL.

Care este pozitia fata de politicienii cu probleme penale?

VP: Eu daca as fi fost in locul dl. Iohannis ( legat de procesul de incompatibilitate cu ANI-n.r.) nu as fi candidat. Eu cand am fost in situatia sa fiu acuzat de plagiat, am mers in instanta si am obtinut o decizie.

KI: Dupa ce am fost ales presedinte PNL, am discutat cu colegii parlamentari si am hotarat sa dam un semn clar ca PNL doreste o schimbare in abordarea acestei chestiuni. Am hotarat ca atunci cand se va cere incuviintare pentru arestare sa fie votata. De atunci, de fiecare data am votat pentru. Doar ca au fost putine ocazii.

VP: Aveti trei cazuri de condamnati definitiv si irevocabil. Nu vreti sa si faceti ce spuneti, pana sa va uitati in curtea altora.

KI: Am cerut sa demisioneze si imediat ce vom rezolva cu legea amnistiei, rezolvam si asta. Deci sunteti de acord sa intram in parlament cu legea si sa o respindem?

Care va fi atitudinea fata de ANI si DNA?

KI: Cred ca DNA face o treaba extraordinara. Am vazut multe discutii si persoane chemate la DNA in dosarul Microsoft. Sper ca pornind de aici sa ajungem la o curatire a clasei politice. Eu voi merge pe linia de a continua aceste lucruri, adica voi lasa DNA sa isi faca treaba. Legat de ANI, cred ca este o institutie onorabila care trebuie consolidata.

VP: Le-am asigurat independenta. Ma intereseaza ca cei care au mii de procese si doresc ca justitia sa fie mai eficienta pentru toata lumea.

Klaus Iohannis aduce in discutie dosarul retrocedarilor in care sunt implicate nume grele din PSD inclusiv socrul premierului. Victor Ponta citeaza date legate de retrocedari de la Primaria Sibiu, insa Iohannis a explicat ca toate retrocedarile le fac institutiile din subordinea guvernului si nu el ca primar.

Care ar fi relatia presedinte-premier intre cei doi?

VP:Eu am propus USL si voi lucra cu Tariceanu, insa orice prim minitru va fi...eu voi fi un presedinte bun.

KI:Nu cred ca vom ajunge in situatia asta. Eu cred ca din 16 noiembrie cariera politica a dl. Ponta se va incheia dupa ce propriul partid il va trimite acasa dupa ce va pierde aelegerile. Daca nu se va intampla asta, eu voi avea o relatie institutional corecta fata de orice ar fi premier.

Abordarea fata de parlament

KI: Actualul parlament este prea mare, inca un pic si ajungem la dimensiunea PE. Este un parlament care nu se bucura de increderea si respectul cetatenilor. Dupa parerea mea are nevoie de un parlament mai mic si alta legislatie de alegere a parlamentarilor. E bine sa fie bicameral, dar asta nu e ceva stabilit de presedinte ci discutat de partidele politice. Cetateanul trebuie sa se simta reprezentat. Trebuie sa fie mai mic, mai credibil, mai performant.

VP: Eu am facut lucruri. Am depus o lege in sensul diminuarii, dar colegi de-ai dumneavoastra s-au opus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri