Klaus Iohannis a castigat detasat alegerile in diaspora, atat in turul intai, cat si in turul doi, insa, la scrutinul de pe 16 noiembrie, diferenta de scor fata de Victor Ponta a fost mai mare, avand in vedere ca in multe tari votantii si-au schimbat votul in favoarea candidatului ACL.

Astfel, daca in turul doi al alegerilor Klaus Iohannis a obtinut 89,73% din voturi, iar Victor Ponta 10,26%, in primul tur al scrutinului, diaspora a votat in proportie de 46,1% pentru candidatul ACL, in timp ce liderul PSD a fost votat de 16% dintre cei prezenti la urne. Numarul sectiilor de votare a ramas acelasi, de 294.

Pe 2 noiembrie Victor Ponta a obtinut majoritatea de voturi in Brazilia (11 fata de 8 - Klaus Iohannis), Coreea de Nord (3 fata de 2 Iohannis), Republica Moldova (8.202 fata de 6.986), Palestina (11 comparativ cu 6), Pakistan (6 la 2) si Zimbabwe (toate cele 4 voturi). In turul doi al prezidentialelor, candidatul PSD-UNPR-PC a castigat alegerile doar in Palestina, unde a avut un scor de 52,63%, respectiv 10 din 19 romani care au votat.

Voturile din diaspora: viraj spre Iohannis in turul 2

In turul doi, mobilizarea a fost mai puternica in strainatate, iar procentul obtinut de Klaus Iohannis, covarsitor mai mare fata de contracandidatul sau. Astfel, in Brazilia au votat 53 de oameni (10 cu Ponta, 43 cu Iohannis), comparativ cu 19 in turul I. In Coreea de Nord, Klaus Iohannis a avut in turul doi 6 voturi, iar Ponta 3. O prezenta semnificativ mai mare la urne s-a inregistrat si in Republica Moldova, unde au fost 35.543 de votanti, iar liderul ACL a luat 27.933, fata de 7.610 cat a avut Ponta si aproape de patru ori mai mult fata de cat a luat pe 2 noiembrie.

Numarul voturilor valabil exprimate a fost de circa 160.000 in primul tur de scrutin, din care Victor Ponta a luat 25.466, iar Klaus Iohannis 73.912. La alegerile de pe 16 noiembrie, din cele 377.651 de voturi valabil exprimate, 338.873 au mers catre Iohannis si 38.778 catre Ponta.

In primul tur, Victor Ponta si Klaus Iohannis au fost la egalitate in Angola (cate 5 voturi), Sri Lanka (cate 4 voturi), Ucraina (38 de voturi fiecare) si Uruguay (fiecare candidat cate 7 voturi). In toate aceste tari, Klaus Iohannis a castigat cu peste 60% in turul 2.

Bilant turul 2 in oglinga cu turul 1:

  • Numarul romanilor care au iesit la vot - aproape DUBLU
  • Votantii din tarile in care a fost egalitate in turul I - peste 60% cu Iohannis in turul II
  • Victor Ponta a pastrat majoritatea intr-o singura tara (Palestina) fata de 6
  • Iohannis: de 4 ori mai multe voturi intr-o tara "rosie" in turul I - Republica Moldova

Mai multe sectii de votare au intampinat dificultati in ceea ce priveste exercitarea dreptului la vot, multi romani din strainatate reclamand cozile kilometrice la care au stat. Romanii din diaspora au folosit pe internet hashtag-ul #diasporavoteaza, unde au postat poze, filmulete sau informatii despre situatia votului din afara tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri