La cateva zile de la organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale si de la anuntarea castigatorului, proportia respondentilor care considera ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna este semnificativ mai ridicata decat media inregistrata de-a lungul ultimului an, respectiv 55%, arata datele IRES.

Sondaj de opinie IRES

Inainte de campanie electorala erau de aceasta parere 24% dintre respondenti, in timp ce, in acest moment, proportia celor care considera ca lucrurile merg in directia buna este de 55%. Aceasta proportie este similara celei a respondentilor care declara ca, atunci cand se gandesc la viitor, sunt mai degraba optimisti (53%).

Persoanele de varsta medie, intre 35 si 64 de ani, tind sa considere ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, comparativ cu persoanele mai tinere sau mai in varsta. Tinerii sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie gresita in cea mai ridicata proportie – 52,4%, doar 40,6% considerand ca directia este buna. Persoanele cu studii medii, de asemenea, sunt cele mai pesimiste in aprecierea directiei in care merg lucrurile in tara, iar cele cu studii elementare sunt cele mai optimiste. La fel, respondentii din mediul rural, din Transilvania si Banat declara intr-o proportie mai ridicata ca sunt de parere ca lucrurile merg in directia buna. Votantii lui Klaus Iohannis sunt de parere ca lucrurile merg in directia buna in proportie mai ridicata cu 25% decat cei ai lui Victor Ponta.

Moldovenii sunt pesimisti in proportie de 17,6%, in timp ce ardelenii in proportie de 6,5%, cei din urma fiind si cei mai optimisti dintre romani in acest moment.

Iohannis a castigat increderea a 61% din romani

Increderea populatiei in Klaus Iohannis cunoaste o crestere spectaculoasa din perioada de dinaintea campaniei si pana la anuntarea victoriei sale in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, de la 25% dintre intervievati care aveau multa sau foarte multa incredere in el inainte de campania electorala la 61% dintre acestia care dau aceleasi raspunsuri in urma organizarii celui de-al doilea tur de scrutin. Increderea in Traian Basescu nu pare a fi afectata de evenimentele recente, mentinandu-se constanta in jurul nivelului de 23%. Increderea in Victor Ponta, pe de alta parte, prezinta o scadere in urma pierderii alegerilor, ajungand de la 33% la 27%.

Sursa foto: MediafaxFoto

Klaus Iohannis se bucura de incredere in proportie mai ridicata din partea barbatilor, a tinerilor si a persoanelor cu studii superioare. Regiunea tarii unde are cel mai ridicat scor de incredere este Transilvania (foarte multa + multa incredere – 69,3%), iar cea unde se bucura de cel mai scazut scor este sudul tarii (foarte multa + multa incredere – 55,7%). De asemenea, Klaus Iohannis se bucura de increderea a 28,5% dintre votantii lui Victor Ponta. Victor Ponta, pe de alta parte, se bucura de increderea a doar 6,7% dintre votantii lui Klaus Iohannis.

Ce asteapta romanii de la noul presedinte

Prima masura pe care ar trebui sa o ia Klaus Iohannis in calitate de Presedinte al Romaniei, in opinia celor mai multe dintre persoanele intervievate, face referire la crearea locurilor de munca – 15,2%. Urmatoarea masura considerata prioritara de o proportie semnificativa a intervievatilor este combaterea coruptiei – 13,9%.

Prima tara pe care ar trebui sa o viziteze noul Presedinte al Romaniei dupa investire este Germania, in opinia a aproximativ 40% dintre persoanele intervievate. Alti 10% dintre intervievati considera ca prima tara vizitata ar trebui sa fie Statele Unite ale Americii, iar 7% mentioneaza Republica Moldova.

Cei mai multi dintre respondenti sunt optimisti atunci cand sunt intrebati daca sunt de parere ca Iohannis va reusi sa isi puna in practica promisiunile electorale, majoritatea tinzand sa creada ca da. O proportie similara a optimistilor privind respectarea promisiunilor de catre Klaus Iohannis sunt de parere ca Romania va beneficia de sprijinul Germaniei datorita faptului ca are un presedinte de etnie germana - 37% dintre respondenti declara ca sunt siguri ca acest lucru se va intampla, in timp ce 43% considera ca acest lucru este probabil. Doar 16% dintre intervievati sunt mai sceptici din acest punct de vedere.

Stop proiectelor lui Traian Basescu

Unul din doi romani este de parere ca proiectele lui Traian Basescu nu ar trebui continuate de Klaus Iohannis. Continuarea proiectelor lui Traian Basescu este sustinuta in proportie mai ridicata de catre barbati, tineri, persoane cu studii superioare, din mediul urban si de catre votantii lui Klaus Iohannis.

Dintre cei care sunt de parere ca proiectele lui Traian Basescu ar trebui duse mai departe de catre Klaus Iohannis, cei mai multi amintesc reforma justitiei, precum si combaterea coruptiei. Aceste doua aspecte sunt urmate de proiectele legate de imbunatatirea sau mentinerea relatiilor externe, precum si de reducerea numarului de parlamentari si de imbunatatirea infrastructurii.

Guvernul Ponta, incontro?

62% dintre respondenti nu sustin schimbarea guvernului actual in favoarea instalarii unui guvern PNL, considerand ca nu este bine ca un singur partid sa detina toata puterea. In acelasi timp, 32% dintre acestia ar sustine aceasta idee, deoarece si-ar dori schimbarea guvernului Ponta.

Sursa foto: MediafaxFoto

Sustinerea schimbarii guvernului creste odata cu scaderea varstei respondentilor, de la 20,7% in cazul persoanelor de 65 de ani si peste la 43,9% in randul celor intre 18 si 35 de ani. Moldova este regiunea in care aceasta idee are cei mai putini sustinatori – 24,6%, comparativ cu o medie de aproximativ 33% in celelalte regiuni ale tarii. De asemenea, votantii lui Klaus Iohannis sunt de parere ca ar trebui instalat un guvern PNL in proportie de 48,9%, comparativ cu votantii lui Victor Ponta, care sustin acelasi lucru in proportie de 6,4%.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri