Comisa Electorala Centrala din Republica Moldova a solicitat excluderea Partidului Patria al lui Renato Ustii din cursa pentru alegerile parlamentare de duminica, iar Curtea de Apel din Chisinau va examina, joi, in regim de urgenta aceasta cerere, informeaza PRO TV Chisinau.

Comisia Electorala Centrala sustine ca a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Politie, care ar fi prezentat dovezi ca Partidul Patria, condus de Renato Usatii, ar fi utilizat in aceasta campanie 8,1 milioane de lei moldovenesti (aproximativ 430.000 de euro) proveniti din strainatate.

Totodata, partidul nu ar fi raportat acesti bani Comisiei, asa cum era obligat sa faca. Astfel, in demersul expediat Curtii de Apel Chisinau, Comisia Electorala Centrala solicita excluderea acestui partid din cursa si confiscarea sumei respective de bani, relateaza Europa Libera, in pagina electronica. Documentele nu precizeaza din ce tara ar fi primit bani formatiunea lui Usatii, insa Codul Electoral mentioneaza clar folosirea unor fonduri externe, printre motivele eliminarii unui concurent electoral din cursa, relateaza Mediafax.

Ursii acuza o inscenare politica

O decizie emisa de Curtea de Apel este executorie, imediat dupa pronuntare, ceea ce inseamna ca chiar daca Usatii ar incerca sa conteste la Curtea Suprema de Justitie o eventuala suspendare a sa din cursa, Comisia Electorala Centrala ar avea dreptul sa o puna imediat in aplicare, fara sa astepte decizia CSJ.

Renato Usatii, care s-a prezentat personal la sedinta Comisiei Electorale de miercuri, a parut usor descumpanit, chiar daca de mai multa vreme anticipa ca s-ar putea incerca scoaterea lui din cursa. Politicianul s-a declarat victima unei inscenari motivate politic si a afirmat ca poate justifica provenienta fiecarul leu pe care l-a cheltuit in campanie.

Potrivit lui, pentru a-l inculpa, autoritatile ar fi recurs la transferuri fictive de bani, adaugand ca chiar miercuri dimineata, cateva sute de mii ar fi ajuns, fara stirea sa, de la companii off-shore in conturile partidului sau. Politicianul a declarat ca este posibil nu numai sa fie exclus din cursa electorala, ci chiar sa fie arestat pana duminica. "Atunci cand Filat controleaza MAI-ul, iar Plahotniuc Procuratura, se poate intampla orice. Mai ales ca il au ca aliat si pe Voronin", a afirmat Usatii.

Transferul voturilor Partidului Patria, catre PSRM

Partidul Patria este creditat cu 8 la suta din intentiile de vot, in timp ce pragul electoral pentru intrarea in Parlament este de 6 la suta. In general, expertii considera ca formatiunea este capabila sa atraga votanti, gratie charismei liderului, si din randul celor nehotarati. Sociologii nu au estimat inca impactul unei eventuale eliminari a acestuia din cursa, dar cel mai probabil voturile ar merge catre formatiunea lui Igor Dodon, Partidul Socialistilor din R.Moldova (PSRM).

Potrivit observatorilor, desi Usatii era de multa vreme in vizorul autoritatilor, procedurile au fost lansate in ultima saptamana de campanie pentru ca acesta sa nu mai poata participa, in caz de excludere din cursa, pe listele altei formatiuni politice. Descris de presa de la Chisinau drept un personaj controversat - pentru implicarea in scandalul din 2011 de la UniversalBank si pentru legaturile cu oameni de afaceri si politicieni din Rusia, Renato Usatii a devenit cunoscut in Romania dupa declaratia sa privind intentia de a construi o replica a Marelui Zid Chinezesc la granita R.Moldova cu Romania.

La sfarsitul lunii septembrie, Usatii a provocat o alta polemica, dupa ce a declarat ca vrea sa implementeze in Republica Moldova un sistem de conducere autoritar similar celui din Belarus. Totodata, Usatii si-a declarat sustinerea (inclusiv financiara) pentru referendumul organizat in februarie in Gagauzia cu privire la procesul european al Republicii Moldova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri