Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale (CCR), a declarat ca mandatul actualului sef al statului, Traian Basescu, se incheie pe 21 decembrie, adica duminica. In acest context, CCR va da un raspuns cu privire la data la care presedintele ales, Klaus Iohannis, ar urma sa depuna juramantul in fata Parlamentului.

„Dupa Constitutie, mandatul presedintelui este de cinci ani. Socotiti si voi din 21 decembrie 2009 cand se implinesc cinci ani. (...) 21 decembrie 2014, in mod normal. In dreptul constitutional, termenele se socotesc pe zile pline, nu se scade din calcul ziua in care incepe si ziua in care sfarseste. Deci, pe 21 decembrie s-ar implini cinci ani”, le-a spus Zegrean jurnalistilor care il asteptau la intrarea in sediul CCR, conform Digi24, care citeaza Agerpres.

Parlamentarii nu vor sa munceasca duminica

Unde este de fapt problema la depunerea juramantului in 21 decembrie? Din nefericire pentru parlamentari, aceasta data este o zi de duminica, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie prezenti la depunerea juramantului lui Klaus Iohannis in fata Parlamentului.

„Constitutia spune ca presedintele intra in exercitarea mandatului de la data depunerii juramantului. Daca un presedinte ar depune juramantul si celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi? (...) Daca cineva risca sa lase tara fara presedinte, de ce nu?”.

Ce spune Constitutia despre mandatul presedintelui Romaniei

„Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.

(2) Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales.

(3) Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri