Consiliul European

Consiliul European

Sediu: Bruxelles, Belgia

Presedinte: Donald Tusk (1 decembrie 2014 - 31 mai 2017)

Consiliul European este o institutie oficiala a UE din care fac parte sefii de stat sau de guvern ai statelor membre, presedintele ales al institutiei, presedintele Comisiei Europene si Inaltul Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate.

Care este rolul Consiliului European?

Consiliul European traseaza prioritatile si directia politica generala a UE. De asemenea, reprezentatii sai pot aborda probleme complexe sau sensibile care nu pot fi clarificate la un alt nivel. Institutia poate interveni in stabilirea agendei politice a Uniunii, insa NU poate sa adopte acte legislative.

Foto: Donald Tusk, presedintele Consiliului European/ Shutterstock.

Asadar, Consiliul European are competente directoare in domeniile politic, economic si social, insa poate actiona si ca mediator pentru solutionarea unor conflicte la nivel ministerial.

O alta atributie cheie a acestei institutii consta in numirea propriului presedinte, a presedintelui Comisiei Europene si a Inaltului Reprezentant.

Modul de functionare

Consiliul European se reuneste de patru ori pe an, insa presedintele poate convoca o reuniune speciala daca este necesar, acestea desfasurandu-se de regula la Bruxelles, in cladirea Justus Lipsius.

Deciziile se iau prin consens, exceptie facand unele situatii in care se poate aplica principiul majoritatii calificate sau cel al unanimitatii, insa numai cand in Tratat este prevazut acest lucru.

Presedintele acestei institutii este ales prin majoritate calificata si pentru o perioada de doi ani si jumatate. Presedintele actual este Donald Tusk, fostul prim-ministru al Poloniei.

Sursa foto: Shutterstock.

Consiliul Uniunii Europene

Sediu: Bruxelles (Belgia) si Luxemburg

Presedintie: Matteo Renzi - Italia (1 iulie - 31 decembrie 2014)

Consiliul Uniunii Europene, sau Consiliul UE, este principalul pol de decizie al Uniunii, reprezentat de ministrii tarilor membre. La reuniuni participa, in functie de tema, ministrii nationali de resort din fiecare stat membru. De exemplu, Consiliul Afaceri Externe, care se reuneste o data pe luna, ii reuneste pe ministrii apararii, ai dezvoltarii si comertului.

Care este rolul Consiliului UE?

Consiliul UE coordoneaza politicile Uniunii, insa are si rol in negocierea si adoptarea legislatiei UE, facand adaptari ale acesteia cand este necesar.

Institutia are cinci atributii cheie in cadrul Uniunii Europene:

  • Este un pol decizional: negociaza si asopta legislatia UE
  • Coordoneaza politicile statelor membre: economice, bugetare si cea de ocupare a fortei de munca
  • Dezvolta politica externa si de securitate comuna a UE
  • Decide cu privire la semnarea si incheierea acordurilor cu tarile care nu sunt membre UE si organizatiile internationale
  • Adopta bugetul UE impreuna cu Parlamentul European

Modul de functionare

Presedintia este asigurata de statele membre, prin rotatie, la fiecare sase luni. La inceputul lunii iulie, Italia a preluat presedintia Consiliului UE, urmand ca din ianuarie functia sa fie preluata de Letonia. Romania va exercita presedintia in cadrul Consiliului UE in perioada iulie-decembrie 2019.

Consiliul se reuneste in 10 formatiuni distincte, in functie de subiectul care urmeaza sa fie dezbatut. Frecventa reuniunilor variaza, la randul sau, in functie de tema in discutie. De exemplu, Consiliul Afaceri Externe ii reuneste pe ministrii afacerilor externe o data pe luna.

Deciziile se iau in trei moduri: prin majoritate simpla, majoritate calificata, sau in unanimitate, diferit in functie de decizia in discutie.

Sursa foto: Shutterstock.

Consiliul Europei

Sediu: Strasbourg, Franta

Presedintie: Marea Britanie

Consiliul Europei este o organizatie a drepturilor omului independenta de Uniunea Europeana si reuneste 47 de state membre, dintre care 28 apartin si Uniunii Europene.

Toti membrii organizatiei au semnat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, un tratat destinat protejarii drepturilor omului, democratiei si a suprematiei legilor. Implementarea acestei conventii de catre statele membre este supravegheata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Componenta Consiliului Europei

Conducerea organizatiei este asigurata prin intermediul a trei organe principale:

  • Secretar General: Thorbjorn Jagland - Norvegia
  • Presedintele Adunarii Parlamentare: Jean-Claude Mignon - Franta
  • Presedintele Comitetului Ministrilor: prin rotatie, in prezent Marea Britanie

Romania a devenit membru al Consiliului Europei in 1993. Intre noiembrie 2005 si mai 2006 Romania a detinut Presedintia Comitetului Ministrilor.

Sursa foto: Shutterstock.

Cum functioneaza Uniunea Europeana

In clipul de mai sus puteti urmari fostii presedinti ai diverselor institutii din cadrul Uniunii Europene care explica rolul acestora si modul de functionare, pe intelesul cetatenilor reprezentati.

In plus, acestia ofera o perspectiva asupra viitorului Uniunii Europene, a institutiilor acesteia, dar si o imagine globala asupra lor.

Sursa foto: Parlamentul European/ Shutterstock