Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, considerat un apropiat si protejat al lui Ilie Sarbu, a intrat in administratia locala inca din 1986, cand a devenit primar al localitatii Remetea Mare, pana in 1992, apoi din nou din anul 1996. El a condus timp de zece ani Directia Apelor Banat.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, suspectat de fapte de coruptie, are 61 de ani. El este absolvent al Scolii Tehnice de Maistrii Mecanici Cernavoda si al unui liceu industrial din Timisoara, avand diploma de maistru mecanic. In perioada 1985-1989, a urmat cursurile Institutului de Stiinte Politice si Economice din Bucuresti (fosta Academie ”Stefan Gheorghiu”), iar intre 1990 si 1993 a urmat cursurile Universitatii de Vest Timisoara, obtinind diploma de economist, relateaza Mediafax.

In perioada 1970-1978, Bojin a lucrat ca masinist la Intreprinderea de mecanizare, transport, lucrari de imbunatatiri funciare- IMTLIF Timisoara, iar intre 1978-1985 a fost maistru mecanic utilaje grele la Statia de utilaje grele, transport constructii - SUGTC Timisoara. El a fost si ”sef de lot” la Intreprinderea de executie si exploatare lucrari imbunatatiri funciare - IEELIF Timisoara, fiind si presedinte al sindicatului din fabrica, in perioada 1984-1985. In anul 1986, Titu Bojin a devenit primar al localitatii Remetea Mare, ocupand aceasta functie pana in anul 1992. Ulterior, el a fost, timp de patru ani, director economic al SC TIBUC-SNC Bucovat.

In anul 1996, Bojin a redevenit primar al localitatii Remetea Mare. Dupa un mandat de primar, Titu Bojin a fost, timp de un an, director economic al SC REMODET TMB SRL. Din anul 2001 si pana in 2011, Titu Bojin a fost director al Directiel Apelor Banat. In aceasta perioada, mai exact din 2000 si pana in 2012, Titu Bojin a fost si consilier judetean PSD.

In septembrie 2011, Titu Bojin, declara ca a decis sa se retraga din functia de director al Directiei Apelor Banat, dupa ce a fost nominalizat de USL sa candideze la sefia CJ Timis. Pana la alegerile din iunie 2012, cand a castigat mandatul de presedinte al Consiliului Judetean Timis, Bojin a fost sef al Serviciului Exploatare si Intretinere a Sistemelor din cadrul Directiei Apelor Banat.

Bojin este membru al PSD inca de la formarea PDSR, in 1992, iar din anul 2008 este presedinte al filialei Timis a partidului. El este si membru in Comitatul Executiv National al PSD si membru in Consiliul National al PSD. In ultima sa declaratie de avere, din iunie 2013, Titu Bojin mentioneaza ca are doua terenuri in Remetea Mare, de 2.368 metri patrati, respectiv 1,46 hectare, primul cumparat, iar cel de-al doilea atribuit conform Legii 18. El are o casa tot in Remetea Mare, de 260 metri patrati, detinuta alaturi de sotie.

La categoria ”bunuri aflate in proprietate", Titu Bojin declara bijuterii de 7.000 de euro. Potrivit declaratiei de interese, Bojin este actionar majoritar la SC Lugomet SA Lugoj si asociat unic la SC Remodet TMB SRL Lugoj. De asemenea, acesta este reprezentant in mai multe AGA: Adivest, ”Apa si Canal”, ”Polul de Crestere” si ”Politehnica Timisoara”.

Bojin mai precizeaza ca este membru in AGIR, AJVPS, Clubul Social Democrat, Clubul specialistilor AGR, Apa Vest, Asociatia Culturala Banatului, Liga Drepturilor Omului, precum si senator de onoare la Universitatea de Vest Timisoara.

Bojin, protejatul lui Ilie Sarbu

Titu Bojin este considerat un apropiat si "protejat" al senatorului PSD Ilie Sarbu, datorita caruia ar fi fost mentinut in functie la Directia Apelor Banat, desi la guvernare era PDL. Unul dintre cele mai mari proiecte de investitii derulat de Directia Apelor Banat in mandatul lui Bojin a fost “Consolidare si reprofilare rau Timis pe sectorul Lugoj - frontiera Serbia”, in valoare de peste 153,4 milioane de lei. Una din companiile care a lucrat la acest proiect este si Remodet TMB SRL, la care Titu Bojin este asociat unic, a scris presa locala. Aceeasi firma apare ca subcontractor si la proiectul “Regularizarea raului Bistra pe sectorul Otelu Rosu – Iaz”. O alta firma in care actionari au fost sotia si fiul sau - Temadi TMB - a primit alte doua lucrari vizind amenajarea unor acumulari de apa in localitatile Dumbravita si Ianova, perioada contractelor fiind de opt, respectiv zece ani.

Presa locala a scris, de-a lungul timpului, ca familia Bojin a avut contracte cu Directia Apelor inca din 1998, firmele acestora fiind "abonate" la lucrarile de subcontractare. In octombrie 2013, presedintele Consiliului Judetean Timis a fost audiat la Parchetul Tribunalului Timis intr-un dosar in care sunt vizate mai multe contracte semnate in 2008 intre Directia Apele Romane Banat si firma Temadi TMB, care apartinea sotiei si fiului lui Titus Bojin, audiati si ei de anchetatori.
Titu Bojin declara atunci ca nu are nicio implicare in dosarul de evaziune fiscala si ca nu el a semnat, in 2008, contractele dintre Directia Apele Romane Banat si firma care a apartinut sotiei sale. Presedintele CJ Timis spunea ca in acest dosar este vorba despre taxe si impozite care nu au fost platite statului de catre firma si ca toate documentele au fost semnate de contabil.

El mai spunea ca firma Temadi TMB, care a apartinut Mariei si lui Emilian Bojin, a fost vanduta in anul 2011. Luna trecuta, Titu Bojin a fost audiat din nou in acest dosar, de aceasta data la Parchetul ICCJ. Surse judiciare declarau pentru Mediafax ca presedintele Consiliului Judetean Timis a fost citat de procurori pentru a da declaratii ca martor in dosarul in care se fac cercetari pentru presupuse fapte de evaziune fiscala de la Directia Apele Romane Banat, cauza preluata de procurorii Parchetului instantei supreme de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis.

Titu Bojin, ridicat miercuri dimineata de DNA

Miercuri dimineata, procurorii DNA l-au ridicat pe Titu Bojin de la locuinta sa din comuna Remetea Mare. Bojin, care este suspectat de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu, a fost dus la sediul CJ Timis, unde au avut loc perchezitii in prezenta acestuia, el urmand sa fie dus la Bucuresti, pentru audieri la DNA. Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis.
Anchetatorii au mai stabilit ca, in cazul in care primariile care au incheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor incheiate, George Didila apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii sa plateasca, cu celeritate, aceste contracte.

Intrucat unele dintre primariile care au incheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevazute in buget fonduri pentru plata produselor achizitionate, consilierul judetean Marcel Mihoc ar fi promis, la data incheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificarilor bugetare, se mai arata in documentele citate. In acest sens, in 25 iunie 2014 s-a convocat sedinta ordinara a Consiliului Judetean Timis, pe ordinea de zi fiind discutat si "proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului rectificat al judetului Timis pe anul 2014".

Procurorii il suspecteaza pe Titu Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestgea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL. Sumele de bani obtinute din contracte erau virate in conturile societatii Ecomet West SRL, administrata de catre Marius Didila, care il anunta pe George Didila, iar acesta ii transmitea lui Bojin si Mihoc situatia incasarilor din contractele incheiate, potrivit acelorasi documente.

Sursa foto: Pagina personala de Facebook a politicianului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri