Premierul Victor Ponta a refuzat sa prezinte pozitia Guvernului in ceea ce priveste presupusele inchisori ale CIA in Romania, relevate in presa internationala in baza unui raport al Senatului SUA, mentionand insa ca Ministerul de Externe ”va raspunde la orice alte intrebari”.

Ponta a fost intrebat care este pozitia Guvernului roman in provinta centrelor de detentie CIA in Romania, relevate de presa internationala in baza unui raport al Senatului SUA, si daca va ridica acest subiect in sedinta CSAT sau in alt for. ”Aici avem de prezentat prioritatile guvernamentale 2015 – 2016. Va rog, va asigur ca Ministerul de Externe va va raspunde la orice alte intrebari aveti dumneavoastra”, a raspuns premierul.

Victor Ponta a sustinut vineri o conferinta de presa la finalul reuniunii liderilor coalitiei guvernamentale, alaturi de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, vicepremierul Liviu Dragnea, vicepremierul Gabriel Oprea si vicepremierul Daniel Constantin. Senatul SUA a publicat, marti, o versiune scurta a raportului Comisiei de Informatii privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA dupa 11 septembrie impotriva suspectilor de terorism, asimilate torturii, potrivit AFP. Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale CIA, in centrul de detentie deschis pe teritoriul Romaniei fiind interogati mai multi prizonieri ai Agentiei Centrale de Informatii suspectati de legaturi cu grupari teroriste, relateaza Washington Post, potrivit Mediafax.

In versiunea publica a raportului Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informatii, inclusiv tarile in care ar fi existat inchisori secrete ale Agentiei Centrale de Informatii, scrie Washington Post, adaugand ca detalii din document permit decodarea acestor centre de detentie. Potrivit Washington Post, in raport sunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa inchisoare secreta a CIA din Romania figureaza drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe inchisori, sunt folosite patru culori.

Din interpretarea datelor cuprinse in raport, CIA nu informase Departamentul de Stat despre existenta inchisorii din Romania, situatie pe care ambasadorul SUA la Bucuresti Michael Guest a catalogat-o "inacceptabila", autoritatile de la Bucuresti cerand in 2006 inchiderea centrului de detentie. O comisie a Parlamentului Romaniei a stabilit, in iunie 2006, ca exista date clare ce atesta faptul ca avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile romanesti exclusiv din motive tehnice si ca, in Romania, nu exista inchisori pentru prizonieri supecti de terorism. Constituita in luna decembrie a anului 2005, dupa primele informatii potrivit carora spatiu aerian romanesc ar fi fost survolat de avioane CIA care transportau detinuti si ca acestia erau torturati in centre special constituite in Romania, Comisia parlamentara a investigat, potrivit presedintelui Norica Nicolai, peste 3.000 de zboruri, documente si date ale operatiunilor aeriene de pe teritoriul romanesc. Au fost avute in vedere, cu precadere, aeroporturile militare din Timisoara, Constanta, Bucuresti, Tulcea si Fetesti.

Atat presedintele Comisiei, Norica Nicolai, cat si vicepresedintele George Maior (PSD), au negat afirmatiile speculate in presa straina si cele prezentate de parlamentarul elvetian Dick Marty. Pe baza documentelor prezentate de autoritati, senatorul liberal a declarat ca pe niciunul dintre aeroporturile romanesti nu au fost existat si nu au fost constuite facilitati care ar fi putut servi drept centre de detentie pentru detinuti. Reprezentantii Comisiei parlamentare CIA au aratat, "fara dubiu", ca din cele doua zboruri amintite in raportul lui Dick Marty, N313P din 25 ianuarie 2004 si N313P din 22 septembrie 2003, despre care acesta sustinea ca ar fi transportat detinuti, "nu au coborat si nu au urcat pasageri".

Pe de alta parte, fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski a declarat, miercuri, ca interogatoriile brutale ale suspectilor de terorism desfasurate de CIA pe teritoriul polonez au incetat, la presiunile poloneze, in 2003, relateaza AFP. El a confirmat chiar ca acest procedeu, care include recurgerea la tortura, a fost practicat in Polonia de agenti ai CIA, in timp ce autoritatile poloneze se refugiaza de ani de zile intr-o tacere totala, ascunzandu-se in spatele secretului anchetei desfasurate de sase ani de Parchetul din Cracovia, fara un progres vizibil. Intervievat la postul de radio TOK FM, la o zi dupa publicarea unui raport coplesitor de catre Senatul american, Kwasniewski - care a acceptat aceasta "cooperare consolidata in domeniul serviciilor de informatii" - a afirmat ca la inceput Polonia nu stia despre actele de tortura. Era vorba, in opinia sa, doar despre infiintarea unor facilitati secrete.

"Faptul ca americanii desfasoara aceste activitati intr-un mod atat de secret a generat ingrijorari. Astfel ca autoritatile poloneze au actionat pentru a le pune capat si aceste activitati au incetat, la presiunea Poloniei", a declarat el. Kwasniewski, presedintele Poloniei in perioada 1995-2005, a povestit ca i-a expus aceasta problema presedintelui George W. Bush "in Biroul Oval de la Casa Alba" in 2003. Potrivit lui, liderul american a aparat activitatile CIA, afirmand ca acestea aduc "beneficii importante in materie de securitate".

Dar "i-am spus lui Bush ca ar trebui ca aceasta cooperare sa se termine si s-a terminat", a adaugat omul politic polonez. Potrivit lui, cooperarea cu americanii si mai ales informatiile obtinute au fost in beneficiul tarii sale. "Nu au fost amenintari teroriste in Polonia", a explicat el. Kwasniewski a aparat acordul sau initial, amintind moartea a catorva mii de americani in atentatele din 11 septembrie si contextul "razboiului impotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri