Coalitia de guvernare decide, duminica, structura si componenta Guvernului Ponta 4, care va fi un Cabinet politic, format din politicieni, va avea doar ministri plini, nu va contine ministri delegati si va avea un numar mai mic de vicepremieri.

Portofoliile asupra carora, pana la momentul transmiterii acestei stiri, pare a se fi cazut de acord in coalitia de guvernare sunt: Gabriel Oprea (UNPR) – viceprim-ministru, ministru de Interne, Liviu Dragnea (PSD) – viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Daniel Constantin (PC) – ministrul Agriculturii, Darius Valcov (PSD) – ministerul de Finante, Robert Cazanciuc (PSD) – ministrul Justitiei, Nicolae Banicioiu (PSD) – ministrul Sanatatii, Ioan Rus (PSD) – ministrul Transporturilor, Rovana Plumb (PSD) – ministrul Muncii, Eugen Teodorovici (PSD) – ministerul Fondurilor Europene, Gabriela Szabo (PSD) – ministerul Tineretului si Sportului, Bogdan Aurescu (independent) – ministerul de Externe, Mircea Dusa (PSD) – ministerul Apararii, noteaza Mediafax.

Andrei Gerea (PLR) - ministerul Economiei, Eugen Nicolicea (UNPR) – relatia cu Parlamentul. PSD va mai numi ministri la Cultura si la Comunicatii, in timp ce ministerul Mediului va reveni PLR, iar PC va prelua ministerul Educatiei. La ministerul Culturii, PSD il va propune, potrivit unor surse din partid, pe social-democratul Ionut Vulpescu.

Pentru portofoliul Comunicatilor, vacantat de PC, unele surse il dau ca posibil ministru pe social-democratul Sorin Grindeanu. In conditiile in care principiul avansat la formarea Guvernului Ponta 4 a fost ca UNPR, PC si PLR sa preia cate doua portofolii, se pare ca UNPR va detine Internele (Gabrial Oprea) si relatia cu Parlamentul (Eugen Nicolicea), PC va numi ministri la Agricultura si Educatie, iar PLR la Economie si Mediu.

La ministerul Educatiei, PC ia in calcul numirea fie a lui Sorin Campeanu, fie a lui Dumitru Miron. Celalalt portofoliu, Agricultura, va fi detinut, ca si pana acum, de Daniel Constantin. PLR ia in calcul numirea lui Andrei Gerea la Economie si a Gratiela Gavrilescu la Mediu. Guvernul Ponta 4 va fi unul politic, format exclusiv din politicieni, singura exceptie care ar putea sa infirme aceasta regula fiind la ministerul de Externe, caz in care portofoliul ar putea fi pastrat de actualul ministru, Bogdan Aurescu.

Guvernul Ponta 4 va contine portofolii pline

Pe de alta parte, Guvernul Ponta 4 va contine portofolii pline, urmand sa dispara ministrii delegati. Pana in prezent, patru din cei opt ministri delegati, respectiv Razvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea si Bogdan Stanoevici, au anuntat, pe Facebook, faptul ca nu vor mai face parte din structura viitorului Cabinet.

Portofoliile detinute de acesti ministri delegati se vor comasa cu ministerele mari, astfel: Energia si IMM-urile vor fi comasate la ministerul Economiei, Dialogul Social va fi comasat la ministerul Muncii, iar portofoliul delegat pentru Ape va fi comasat la ministerul Mediului sau la cel al Agriculturii. Pe de alta parte, portofoliul delegat pentru Buget va fi comasat la ministerul de Finante. Guvernul Ponta 4 va avea si un numar mai mic de vicepremieri. Astfel, daca in acest moment exista patru functii de vicepremieri, noul Cabinet va avea maxim doua astfel de posturi.

Gabriel Oprea va fi cu siguranta unul dintre vicepremieri, daca nu chiar singurul. Pentru o functie de vicepremier lupta si social-democratul, Liviu Dragnea. Conservatorul Daniel Constantin se pare ca a renuntat la pozitia de vicepremier pentru ca PC sa obtina un minister mai important decat Comunicatiile, pe care il detine acum prin Razvan Cotovelea. Forurile de conducere ale celor patru partide componente ale coalitiei de guvernare se vor reuni duminica dupa-amiaza pentru a valida ministrii pe care ii propun. Guvernul va fi prezentat luni in Parlament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri