Deputatul Dorinel Ursarescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru sprijinirea unui grup acuzat de evaziune cu motorina, anchetatorii sustinand ca parlamentarul, pentru interventiile sale, ar fi acceptat sa primeasca 100 de euro pentru fiecare tona de motorina vanduta, scrie Mediafax.

Ursarescu - plecat din PNL in septembrie, in prezent activeaza in grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR) - va fi judecat pentru folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid.

In acelasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Bacau i-au trimis in judecata pe Valentin Grosu, sef al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV) la data faptelor, Razvan Andrei, inspector in cadrul Serviciului coordonare echipe mobile si supraveghere produse accizabile - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor la data faptelor, ambii acuzati de trafic de influenta, si Marius Craciun, acuzat de doua infractiuni de cumparare de influenta si instigare la folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid.

Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Craciun, aflat in arest, a initiat un grup infractional organizat, urmarind sa deruleze ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili, pe care sa ii comercializeze pe piata interna, fara a plati TVA si accizele datorate bugetului de stat.

In acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste un milion de euro, fapt ce face obiectul unui alt dosar penal, in care Craciun a fost deja trimis in judecata, precizeaza DNA. "Mecanismul viza in esenta achizitia intracomunitara (din Bulgaria) de produse petroliere (motorina) scutite de plata TVA si comercializarea acestora pe piata interna, colectand TVA aferenta livrarilor", au precizat procurorii anticoruptie.
In activitatile desfasurate, Craciun ar fi beneficiat de "sprijinul si bunavointa unor persoane influente politic sau functionari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV)".

Astfel, deputatul Dorinel Ursarescu ar fi intervenit in numirea unor persoane agreate de Craciun la conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt. "Astfel, in cauza, exista probe ca in perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Craciun Marius, inculpatul UrsarescuDorinel si-a folosit influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, pentru numirea, in functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Craciun Marius, in scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze", au aratat procurorii.

Pentru acest "serviciu", Ursarescu ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Marius Craciun 100 de euro pentru fiecare tona de motorina vanduta. Gruparea ar fi fost sprijinita, sustin procurorii, si prin: "desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de inculpatul Grosu Valentin; obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar inregistrat prin demersurile efectuate atat de Grosu Valentin si o alta persoana; consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale, asigurata atat de Grosu Valentin cat si de inculpatul Andrei Razvan; atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei mentionati anterior, care, desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale, nu au intreprins niciun demers pentru stoparea acestora".

In schimbul acestei "protectii", asigurata pe diferite paliere, de catre Dorinel Ursarescu, Valentin Grosu si Razvan Andrei, Craciun a promis si a remis, direct sau indirect, sume de bani. Valentin Grosu este suspectat ca, in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in calitate de director al DJAOV Bacau, a solicitat sume de bani neprecizate, iar in 7 martie 2013 a primit echivalentul in lei a sumei de 5.000 de euro de la Marius Craciun, pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt.

"Prin acest demers s-a urmarit obtinerea unei autorizatii de destinatar inregistrat, solicitata de o firma controlata de inculpatul Craciun Marius si facilitarea desfasurarii cu celeritate a operatiunilor comerciale cu produse accizabile desfasurate de societatea respectiva", au precizat procurorii.

De asemenea, anchetatorii au probe ca, in perioada februarie -martie 2013, Razvan Andrei a pretins de la Marius Craciun si de la o alta persoana sume de bani initial necuantificate, iar apoi precizate la suma de 1.000 de euro, majorata ulterior la 2.000 de euro. In luna martie 2013, Razvan Andrei ar fi primit de la Craciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 de euro.

"In schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Razvan a lasat sa se creada ca are influenta asupra colegilor sai din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale, promitand ca ii va determina pe acestia sa isi incalce atributiile de serviciu, in sensul de a permite derularea operatiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiasi firme controlate de inculpatul Craciun Marius", sustin anchetatorii.

Citeste si:

    In cauza s-a pus sechestru pe 5.000 de euro ai lui Valentin Grosu si 4.500 de lei apartinand lui Razvan Andrei. Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri