Mandatele lui Traian Basescu se caracterizeaza printr-o optiune europeana si transatlantica ferma, Romania devenind in cei zece ani o piesa importanta in mecanismul aliat de aparare. La nivelul UE, seful statului contabilizeaza o serie de esecuri, precum Schengen, la fel si in relatia cu Rusia.

Traian Basescu prezenta, pe 6 octombrie 2004, dupa validarea candidaturii sale la alegerile prezidentiale in CNC al PD, cateva dintre obiectivele sale de politica externa: integrarea in UE, statutul in cadrul NATO, relatiile cu SUA, scrie Mediafax.

El sustinea ca o tara NATO poate fi importanta nu numai prin modernizarea Armatei, ci si prin relatii bune cu vecinii, mentionand Ucraina, Rusia, tarile din fosta Iugoslavie. Cat despre integrarea in UE, candidatul Basescu afirma ca Romania nu trebuie sa intre in Uniunea Europeana "in genunchi".

Basescu mai spunea ca aderarea in 2007 ramane un reper fundamental, dar care trebuie realizat in alt mod decat l-a programat guvernul Adrian Nastase. Cateva zile mai tarziu, prefigurand un alt stil prezidential fata de predecesori, Traian Basescu avea sa spuna ca delegatia franceza condusa de premierul Jean-Pierre Rafarin a venit la Bucuresti "sa-si ia tainul".

In 13 decembrie, in calitate de presedinte ales, Traian Basescu evoca axa Washington-Londra-Bucuresti drept prioritate externa si reitera obiectivul de a avea relatii bune cu Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, precum si o relatie cu R. Moldova "ca intre doua tari care au acelasi popor pe teritoriul lor".

Relatia presedinte-premier, un conflict constant in deceniul Traian Basescu

Relatia presedintelui Traian Basescu cu Guvernul a fost, de-a lungul celor doua mandate, tensionata si presarata cu conflicte, desi el este cel care a introdus noutatea "Pactului de coabitare", care, paradoxal, a accentuat certurile dintre cele doua institutii.

In primii cinci ani de mandat, presedintele Basescu a avut de gestionat o relatie institutionala cu mai multe guverne, in diferite combinatii politice si ideologice. La sefia guvernului s-au succedat in perioada aceasta de cinci ani, doi premieri: Calin Popescu Tariceanu (decembrie 2004 - decembrie 2008) si Emil Boc (din decembrie 2008). Relatia dintre presedinte si Guvern a fost, in primii ani de mandat, un scandal permanent, complet ineficient si a involuat, rapid, de la colaborare la critici, atacuri si tensiuni.

Seful statului si-a inceput mandatul avertizand ca va fi cel mai exigent cenzor al echipei guvernamentale, iar celor din Alianta DA le-a atras atentia sa nu li se urce puterea la cap. La inceputul lunii martie 2005, Basescu i-a transmis lui Tariceanu ca s-a incheiat “luna de miere” dintre ei si ca are deja unele “insatisfactii” fata de activitatea Executivului.

Miezul verii anului 2005 a adus cele mai fierbinti atacuri la adresa premierului si a “grupurilor de interese din jurul Guvernului”, pe fondul renuntarii de catre Tariceanu la demisie, astfel ca alegerile anticipate dorite de presedintele Basescu nu s-au mai concretizat. Tonul lui Basescu fata de Guvern s-a ridicat brusc insa la inceputul lunii februarie 2006, la sedinta de bilant pe anul 2005 a Ministerului Administratiei si Internelor, cand a spus ca "de prea multe ori mafia a ajuns pe masa Guvernului".

Relatia presedintelui cu premierul s-a deteriorat atat de mult, incat Traian Basescu declara, intr-o emisiune televizata, ca regreta numirea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de prim-ministru, pentru ca la inceput i-a acordat incredere dar, in timp, Tariceanu a decis sa se alature "altui grup".

Traian Basescu, presedintele-jucator, paraseste dupa un deceniu corabia "Romania"

Presedintele Traian Basescu isi incheie, pe 21 decembrie, deceniul de prim om al statului, cele doua mandate ale sale fiind cele mai atipice din istoria post-comunista nationala, el reusind sa schimbe perceptia de presedinte-mediator, asa cum scrie in Constitutie, in cea de presedinte-jucator.

Cu ocazia castigarii alegerilor in 2004, in fata lui Adrian Nastase, AFP il numea pe Traian Basescu "un lup de mare, convertit la politica".

"Mai, Adriane, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti? In 15 ani nu a aparut unul sa vina din lumea asta, sa nu fi fost tarat de naravurile comunismului, sa nu fi fost afectat de nimic", spunea Basescu in campania electorala, prefigurand atitudinea atipica pe care o va avea si ca presedinte al Romaniei.

Tot el avertiza, intr-un fel inedit, in campanie: "Pe mine nu ma distrugeti! In Piata Victoriei, la tepe, dupa 28 noiembrie!". Ajuns la Palatul Cotroceni, presedintele ales cu votul a cinci milioane de romani, fara a sti prea multa diplomatie, cu o limba engleza la fel de stangace ca si a predecesorului sau, Ion Iliescu, a inceput un proces de transformare continua. In 2005 si-a schimbat chiar si frizura, cunoscuta "suvita" disparand, la sugestia sotiei sale, asa cum singur marturisea, dupa ce, cu ocazia mai multor vizite externe, vintul i-a ravasit tunsoarea, starnind zimbete printre cei din jur.

Comandant de nava, ministru, lider de partid, primar, Traian Basescu ajungea in 2004 in cea mai importanta functie in stat si avea sa construiasca, din acel moment, un nou model de presedinte, pentru urmatorii zece ani, in totala contradictie cu ceilalti presedinti ai Romaniei post-revolutionare, Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri