Un mesaj pentru romani

Un mesaj pentru romani

"Sunt recunoscator romanilor si ii asigur ca voi fi presedintele tuturor romanilor. Sunt miscat de dragostea de tara demonstrata la vot, va multumesc pentru ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei. La 25 de ani de la caderea comunismului ati facut sa triumfe inca o data democratia. Se vorbeste zilele astea despre asteptari, despre semnalul dat de votul dat in 16 noiembrie. Le spun romanilor clar: asteptarile mari pot duce la rezultate mari si vor duce. Asteptari mari inseamna mai multa seriozitate si mai multa munca din partea tuturor. Iar eu voi fi primul. Momentul in care clasa politica se va ridica la inaltimea asteptarilor nu va intarzia. Romania nu are voie sa ramana tara proiectelor incepute si neterminate, tara vorbelor frumoase si faptelor putine, Romania nu poate ramana tara asteptarilor mari si rezultatelor mici. Pentru asta trebuie sa ne apucam de treaba, lucrurile nu se vor intampla peste noapte. Imi doresc o Romanie in care nu e timp de spectacol pentru ca Parlamentul si Presedintele lucreaza. Una din practicile pe care trebuie sa le lasam in trecut sunt declaratiile de complezenta, nu ajuta la nimic. Avem datoria de a veni in fata romanilor de a comunica onest ce etape am parcurs, cat am facut din ce ne-am propus si ce urmeaza. Va cer rabdare si incredere nu pentru mine, ci unii cu altii. Doar cu ele putem face o constructie durabila. Peste 5 ani vreau sa putem spune ca Romania este tara care a uimit lumea prin transformarea si constructia ei".

Primul pas - reconstructia institutiilor politice

Primul pas - reconstructia institutiilor politice

"2015 trebuie dedicat reconstructiei institutiilor politice si construirii unui edificiu statal durabil pentru 50 de ani, nu pentru 5 ani. Ma adresez reprezentantilor partidelor politice. Ma bucur sa vad ca exista dialog pentru o serie de masuri pe care le doresc. Absenta abordarii pe termen lung este la fel de paguboasa ca si absenta schimbarii. Va rog pe cei din partide sa intelegeti ca nu mai putem lua decizii conjuncturale. Nu se poate porni de la interese personale si distribuiri de functii. Daca exista cu adevarat vointa politica vom lua decizii care conduc la o constructie durabila".

Pasul 2 - statul de drept si independenta justitiei

Pasul 2 - statul de drept si independenta justitiei

"Pasii facuti trebuie continuati, trebuie sa devina normalitate in Romania. Presedintele are un rol important in acest context, pe care mi-l voi asuma. Trebuie inteles un lucru - nu exista o cale pentru Romania decat cea a unei tari eliberate de coruptie. Nu mai vreau coruptie pe agenda publica, institutiile sa functioneze pentru cetateni".

Pasul 3 - marile sisteme publice

Pasul 3 - marile sisteme publice

"Trebuie sa vedem cum pot functiona si peste doua generatii. Cu totii spunem ca educatia este o prioritate, vrem reforma sistemului sanitar, vrem pensii decente. Daca toti ni le dorim, de ce nu le avem !? Cum se face ca educatia si sanatatea sunt primele care suporta circumstantele crizei !? Daca ne asumam un nou inceput e momentul sa ne raportam altfel. Trebuie sa vedem cum construim un sistem de sanatate corect si eficient, cum sa avem pensii decente pe termen lung, cum raspundem problemei demografice, cum vom avea un sistem educational competitiv. Voi convoca la discutii in perioada urmatoare clasa politica pentru a vedea ce obiective de tara ne asumam la aceste capitole, un calendar pe etape si actiuni si stabilirea unui dialog permanent. Guvernele nu vor avea niciodata curajul unor schimbari de substanta daca nu vor sti incotro merg. Marile transformari nu se fac decat asumanand o viziune si lucrand necontenit. Romanii nu isi vor mai cauta viitorul peste granite cand vom face acest lucru. Romania va fi o tara care stie ce vrea si care isi respecta cetatenii".

Pasul 4 - politica externa si securitatea nationala

Pasul 4 - politica externa si securitatea nationala

"In planul politicii externe si de securitate Romania isi asuma roluri noi. Clasa politica are multe defecte, insa are un rol important: si-a asumat o viziune clara si a asigurat Romaniei securitatea internationala prin parteneriatul cu SUA, apartenenta la NATO si UE. Cuvintele cheie sunt continuitate si predictibilitate. Doresc sa facem chiar mai mult. Sa aprofundam parteneriatul cu SUA si in privinta schimburilor comerciale si culturale. Nu putem fi doar beneficiarii unui sistem de securitate, ci trebuie sa fim si furnizori de securitate. Trebuie crescut bugetul Apararii cu cel putin 2% din PIB. Imi propun ca in primele 6 luni de mandat sa prezint strategia de aparare nationala a Romaniei. Imi doresc o voce mai puternica a Romaniei in concertul european".

Sursa foto: MediafaxFoto