Avem buget. Avem si un nou presedinte de facto si de iure. Acum avem si un fost presedinte care a parasit Palatul Cotroceni insotit si de sudalme si de ovatii. A fost duminica celor doi presedinti si a bugetului de stat. Ultimul presedinte “Escu” al Romaniei, dintr-o serie de trei, este urmat de primul presedinte minoritar etnic si religios. In timp ce Iohannis isi incheia primul discurs tinut in Parlament din calitatea de sef al statului, Basescu se pregatea sa iasa pe poarta Cotroceniului.

Asa cum s-a intamplat si in perioada cat a tinut ocupat fotoliul de la Cotroceni, mai ales in timpul celui de-al doilea mandat, Basescu a iesit in fata unei multimi antagonizate. Pe cele doua trotuare din fata platoului Marinescu s-au privit, timp de aproape o ora, simpatizantii si opozantii, “basistii” si “antibasistii”/ “antenistii”. Cei veniti sa-si ia ramas bun in stil pasnic au fost insa circa 300, in timp ce pe trotuarul opus lantul de jandarmi inconjura aproximativ 100 de oameni.

Cei care asteptau sa asiste la o baie de multime sau sa ii transmita un gand de ramas bun lui Traian Basescu au fost dezamagiti. El a iesit, s-a apropiat de steagul tinut de militarii Garzii de onoare, l-a sarutat solemn, dupa care s-a urcat in masina alaturi de sotia sa, a doua Marie de seama a Romaniei si prima doamna a tarii timp de un deceniu.

In contrast cu postura si tabloul uniform infatisat de cei care alcatuiau randurile Garzii de onoare, adversarii lui Basescu, care fluturau steaguri tricolore si tineau pancarte cu lozinci de adio, formau o multime pestrita. “La puscarie! La puscarie”, strigau in cor. “Ponta!”, a completat o doamna. Astfel, cel care a condus Romania timp de 10 ani la brat cu tema reformei in Justitie a fost primit cu ovatii pe aceeasi tema.

“Veselie la Jilava, vine Udrea si cu javra”, scandau cei de pe trotuarul de-a dreapta Cotroceniului. “Basescu, Codruta ta, cu mascatii te va lua”, continuau ei insufletiti. O doamna din fata multimii flutura cateva garoafe rosii si o creanga de vasc. In spatele ei, cateva steaguri de doi metri latime erau trecute ca vaslele prin aer, in stanga si-n dreapta.

"Copiii statului de drept"

Masina de culoare neagra in care se aflau Traian si Maria Basescu a iesit pe poarta Cotroceniului si a trecut prin fata multimii, spre Bulevardul Eroii Sanitari. “Gata, de la Cotroceni a plecat, acum sa plece si la puscarie”, a spus raspicat o doamna blonda. “Alcoolistul, si-a batut joc de noi zece ani”, si-a varsat naduful un sexagenar adus de spate, care purta si un ecuson la gat. De altfel, mesajele nu erau coerente. Unii criticau regimul Basescu, altii vorbeau cu pizma despre Iohannis, in timp ce cativa, cu glasuri mai stinse, il ironizau pe Ponta.

Erau insa si pancarte “de multumire” care rasareau printre cele care il trimiteau pe Basescu la puscarie. „Noi suntem copiii statului de drept“, era scris pe una inaltata cu mandrie printre celelalte. In partea opusa, unde s-au asezat cei mai putin inversunati impotriva fostului comandand de nava devenit sef de stat, multimea era mai linistita si s-a disipat imediat dupa ce masina in care se afla Basescu a parasit Palatul.

“Acum vine Iohannis aici?”, a intreabat un domn nedumerit, asteptand un raspuns de la un jandarm, care a ridicat din umeri si si-a strans buzele. Dupa cateva minute, au mai ramas doar cativa “antibasisti” care inca fluturau steagurile, in semn de victorie, iar pe trotuarul de vizavi, masina televiziunii care a consacrat termenul de “basist”. "Antena 3 e aici", a venit parca si raspunsul la intrebarea adresata de un jurnalist al televiziunii dupa ultimul discurs al lui Basescu in calitate de sef al statului. Garoafele rosii au ramas in mijlocul strazii, intre creanga de vasc, depuse in fata Palatului Cotroceni, ca o pecete a incheierii unui mandat.

Dupa cateva ore, Elena Udrea a postat poze cu cel de-al treilea presedinte postdecembrist. La Beraria H. Daca alaturam poza facuta in timpul iesirii la Caru’ cu Bere in octombrie, cand presedinta PMP se afla in campanie electorala si cautam asemanari si deosebiri, observam ca lipseste Emil Boc si ca de data aceasta, langa Traian Basescu nu mai sta Elena Udrea, ci sotia sa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri