Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va prelua, de la ministerele de resort, Autoritatile de Management POS Mediu si POS Transporturi, operatiune aprobata de Guvern cu argumentul ca absorbtia fondurilor UE de catre aceste structuri este redusa si Romania risca sa piarda bani fara interventia ministerului.

Conform Guvernului, gradul de absorbtie inregistrat in prezent, cu un an inainte de finalizarea perioadei de eligibilitate, atat pentru Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), cat si pentru Programul Operational Sectorial Transport (POS Transport) este inca redus, fiind necesara realizarea, pana la finalul anului viitor, a unui volum de cheltuieli eligibile de 1,7 miliarde euro pentru POS Mediu si, respectiv, doua miliarde euro pentru POS Transport, in conditiile in care la nivelul celor doua programe exista un numar semnificativ de proiecte cu risc de nefinalizare, cu o valoare de aproximativ 2,8 miliarde euro, informeaza Mediafax.

"Stadiul pregatirii portofoliului de proiecte pentru perioada de programare 2014-2020 nu este avansat la un nivel care sa permita evitarea dezangajarii fondurilor alocate acestei activitati in cadrul POS Mediu si POS Transport, precum si a fondurilor alocate acestor sectoare in cadrul Programului operational infrastructura mare", argumenteaza Executivul.

Urmare a acestei situatii, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca Ministerul Fondurilor Europene (MFE) sa preia, de la ministerele de resort, Autoritatile de Management POS Mediu si POS Transporturi.

In luna martie a acestui an, Ministerul Fondurilor Europene a mai preluat Autoritatile de Management pentru Programul Operational Competitivitate (POSCCE) si Programul Operational privind Resursele Umane (POSDRU), de la Ministerul Economiei, respectiv de la Ministerul Muncii.

Ministerul Transporturilor a comunicat, luni, ca, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Transport, incheie acest an cu un grad de absorbtie a fondurilor europene de 58,55%, suma atrasa in 2014 ridicandu-se la 1,128 miliarde euro, cu peste 100 milioane euro peste tinta asumata de 1,022 miliarde euro.

Prin acest program, Romania a avut alocata suma de 4,8 miliarde euro pentru perioada de programare 2007-2013. Rata de absorbtie in ultimii doi ani a fost de 10,7%, in 2012, respectiv de 32,24% in 2013.

Pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, in cursul anului 2014, Comisia Europeana a transferat pana in prezent Romaniei 451 milioane de euro, la care se adauga 200,7 milioane euro in procesare la nivelul Comisiei Europene, pentru care a fost solicitat urgentarea transferului, respectiv 80 milioane de euro in procesare la nivelul Autoritatii de Certificare si Plata si al Autoritatii de Management. In luna octombrie, rata de absorbtie pentru POS Mediu se cifra la aproximativ 40%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri