Liderii PNL, Alina Gorghiu (foto) si Catalin Predoiu, au declarat luni la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca acordul propus pe marginea bugetului Armatei reprezinta garantia ca orice guvern va trebui sa asigure finantarea la nivelul la care s-a angajat ca membru NATO.

”Acordul pe care il initiaza presedintele si care sper sa obtina un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta inseamna, pe de o parte, din punctul nostru de vedere punerea in opera a tuturor angajamentelor la care Romania s-a angajat de la momentul semnarii acordului de aderare la NATO, iar pe de alta parte inseamna categoric o investitie in securitatea nationala si o investitie in securitatea fiecarui cetatean al Romaniei”, a declarat Gorghiu, citata de Mediafax.

Liderul PNL a apreciat ca prin semnarea acordului propus de Iohannnis ”Romania da un semn de maturitate, da un semn de responsabilitate, asumandu-si prin consens politic sper o promisiune pe care a luat-o in calitate de tara membra NATO”. ”Avem garantia ca de data aceasta, la initiativa presedintelui Romaniei, acest pact - desi in Romania exista o istorie nefericita a acordurilor pe diverse domenii – va deveni realitate si Romania va trece de la entuziasmul de a fi tara NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament”, a mai declarat Gorghiu.

De asemenea, prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a afirmat ca acordul initiat de Iohannis vine sa raspunda angajamentului luat la summit-ul NATO din luna septembrie. ”Consideram ca un astfel de acord politic e o garantie in plus pentru ca Guvernul Ponta sa-si respecte angajamentele fata de aparare luate chiar prin programul de guvernare – mentionez aici un program de restabilire a capacitatii de lupta a armatei romane care a fost intrerupt la aceasta ora. Suntem convinsi ca numai printr-un consens politic pe termen lung putem da incredere si militarilor nostri dar si partenerilor strategici ai Romaniei ca suntem gata sa ne ridicam capacitatea de aparare, plecand de la principiul ca securitatea noastra inseamna prosperitatea noastra”, a mai spus Predoiu.

Liderii PNL au fost intrebati daca acordul politic initiat de presedintele Klaus Iohannis se va materializa printr-un proiect de lege sau va face obiectul unui vot in Parlament. Predoiu a replicat ca nu s-a discutat despre o astfel de ”dezvoltare a acordului”.

”Prin el insusi acordul obliga Guvernul, indiferent cine compune acest guvern, sa-si respecte angajamentele fata de armata prin bugetul de stat”, a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

Oprea: UNPR propune ca bugetul de 2% pentru Armata sa se aplice incepand cu 2016, nu din 2017

Presedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat luni la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca formatiunea sa a propus ca nivelul bugetului de 2% alocat Armatei sa se aplice incepand cu anul 2016, spre deosebire de varianta propusa de seful statului.

”UNPR saluta initiativa domnului presedinte Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a acorda, din 2017 un buget armatei de minim 2% pentru urmatorii 10 ani”, a declarat Oprea.

Liderul UNPR a precizat ca formatiunea sa inca de la infiintarea a sustinut majorarea bugetului Armatei la minimum 2,38% din PIB.

”Armata romana are nevoie de acest buget, mai ales in actualul context de securitate mondiala, regionala, are programe majore de inzestrare, avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau baza 99 de la Deveselu. Mai mult decat atat, i-am propus domnului presedinte Iohannis, vom propune si primului ministru, partenerilor din coalitia de guvernare, ca acest lucru, adica bugetul de minimum 2%sa-l facem chiar din 2016. Orice zi castigata in plus reprezinta mai multa siguranta pentru romani”, a declarat Oprea.

El a mentionat ca in discutiile cu presedintele Klaus Iohannis a mai fost atins subiectul legilor ”Big Brother” sau a cartelelor pre-pay, in cazul carora UNPR considera ca este necesara o dezbatere publica intre reprezentantii societatii civile, ai Guvernului, ai institutiilor pe linia securitatii nationale si ai mediului academic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri