Romania a inregistrat un progres in ultimii ani, insa disputa dintre prim-ministru si presedinte poate ingreuna atingerea stabilitatii politice, potrivit raportului Political Risk Map 2015 realizat de Marsh, care atribuie un scor de 62,7 puncte din 100, sub 49 puncte indicand instabilitate politica.

"Astfel, tinandu-se cont de alegeri si de componenta ce tine de eficienta adoptarii legislatiei, Romania obtine 62,7 puncte, pe o scara de la 0 la 100, unde o valoare sub 49 inseamna instabilitate politica. In regiune, Moldova, Ucraina si Serbia sunt considerate cu risc politic ridicat, avand scoruri situate sub 49 de puncte, iar Bulgaria este situata intre 50 si 59 de puncte", se arata intr-un comunicat al Marsh, companie globala de brokeraj in asigurari si consultanta de risc, scrie Mediafax.

Singurele tari din Europa cu un punctaj aproape de 100 sunt Elvetia, Danemarca, Norvegia si Suedia. Potrivit raportului, cresterea tensiunilor geopolitice, violenta politica si miscarile separatiste, alaturi de scaderea pretului materiilor prime, agraveaza riscurile politice la nivel global si reprezinta principalele obstacole pentru investitiile straine directe.

Raportul Marsh utilizeaza date ale Business Monitor International (BMI), companie care face parte din grupul Fitch, fiind cea mai importanta sursa independenta de analiza a riscului politic si a celui de credit. Studiul evalueaza 178 de tari pe baza a trei categorii, respectiv politic, macroeconomic si operational.

Economia Romaniei prezinta una dintre cele mai rapide cresteri din CEE in urmatorii ani, iar cheltuielile de gospodarie incep sa isi revina, in timp ce Guvernul va cheltui mai mult pentru a sustine cresterea economica, noteaza documentul. "Din cauza incetinirii exporturilor, economia se va orienta catre un model intern. Astfel, va fi nevoie de mai multe actiuni pentru a inlatura coruptia, a imbunatati absorbtia fondurilor europene si a diversifica tipul produselor exportate pentru ca tara sa revina la cresterea de dinainte de criza. Romania are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt", se arata in comunicat.

Pe scara riscului operational, Romania obtine un punctaj de 58,8, pozitionandu-se astfel pe locul 50. "Scorul tarii este deosebit de slab pentru componenta «risc logistic» - 52,4. Acest lucru reflecta partial reteaua de drumuri subdezvoltata a tarii, unde lipsa autostrazilor este o problema deosebita. Desi Romania a facut progrese in imbunatatirea retelei de transport in ultimii ani, o rata slaba a absorbtiei fondurilor UE va limita dezvoltarea in urmatorii ani", releva raportul.

Alta problema identificata prin acest raport este impactul pe care il poate avea caderea pretului petrolului ca materie prima asupra tarilor dependente de acesta. In timp ce un pret mic ar putea sa aiba un impact pozitiv in cazul tarilor importatoare de petrol, o perioada prelungita de preturi scazute ar putea afecta negativ tarile care se bazeaza pe exportul petrolului. Astfel, Iran, Angola, Ciad, Venezuela si Guineea Ecuatoriala sunt considerate cu risc sever de deteriorare a profilului de risc politic in cazul in care pretul petrolului continua sa scada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri