Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, a anuntat premierul Victor Ponta. El a precizat ca discutiile pe aceste doua puncte de divergenta vor continua in aprilie.

El a precizat ca, in aceste conditii, nu va fi semnata o scrisoare de conditie si ca discutiile pe aceste doua puncte de divergenta vor continua in aprilie, acordul ramanand insa in vigoare. Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut ca liberalizarea pretului la gaze sa fie aplicata din luna aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri), cu o crestere a pretului la gaze catalogata drept "abrupta" de catre seful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins aceasta solicitare, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie. In privinta companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, FMI si CE au cerut restructurarea "masiva si radicala" a acestora, Guvernul fiind insa de parere ca o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotriva, ar diminua semnificativ importanta acestui sector.

Potrivit calendarului convenit cu partenerii internationali, Romania trebuia sa majoreze pretul final al gazelor destinate populatiei cu 2% de la 1 octombrie si 2% de la 1 ianuarie 2015, prin cresterea tarifului reglementat pentru gazele din productia interna de la 48,5 lei/MWh la 49,8/MWh in toamna anului trecut si la 50,6 lei/MWh de la inceputul acestui an. Calendarul mai prevedea majorarea pretului la gazele pentru populatie cu 2% de la 1 aprilie si cu inca 3% de la 1 iulie 2015, scrie Mediafax.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat. Expertii FMI si CE insista si pentru o solutie de lichidare a Complexului Energetic Hunedoara, companie pentru care exista deja o cerere in instanta pentru declansarea insolventei.

De altfel, Gherea declara inca de la finele anului trecut, imediat dupa preluarea portofoliului la Energie, ca Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este aproape de insolventa si trebuie eficientizat. Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit in 2013 circa 7% consumul de energie la nivel national. Compania a fost infiintata in 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au apartinut Companiei Nationale a Huilei. Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei in martie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri